V soboto bodo številni pohodniki krenili na pot od Litije do Čateža. Foto: Goran Rovan
V soboto bodo številni pohodniki krenili na pot od Litije do Čateža. Foto: Goran Rovan

Štart bo med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji, na voljo pa bosta dve 22 kilometrov dolgi trasi z razcepom v Preski nad Kostrevnico. Ob poti je veliko zidanic, zanimiva pa je vsaj še obnovljena stara sušilnica sadja na Libergi, ki je zaščitena kot kulturna dediščina.

Obe trasi se končata na Čatežu, od koder bodo vozili posebni avtobusi nazaj v Litijo in naprej v Šentlovrenc.

Prispevek za posameznike znaša šest evrov in vključuje tudi dnevnik Levstikove poti, revijo Levstikova pot in posebno spominsko čepico 30. popotovanja po Levstikovi poti.

Vozovnico za vrnitev s posebnim avtobusom lahko kupite samo ob registraciji na startu oziroma cilju pohoda. Skupni znesek je v tem primeru 10 evrov.

Parkirišča za osebna vozila bodo pripravljena ob kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji.

Zaključna prireditev bo ob 13. uri na vaškem trgu na Čatežu. Slavnostni govornik bo dr. Matjaž Kmecl, nagovor na cilju pa bo imel tudi Milan Kučan, dolgoletni udeleženec popotovanj od Litije do Čateža.

Trasa poti: Litija (start in registracija)–Šmartno pri Litiji (prijave)–Slatna–Jelša–Liberga–Preska … severna pot: … Grmade–Gobnik–Moravče–cilj na Čatežu (22 km); južna pot: … Ježni vrh–Vinji vrh–Poljane–Gradišče pri Primskovem–Sevno–Zagrič–Razbore–cilj na Čatežu (21,5 km).