Miro Požun je bil selektor na evropskem prvenstvu leta 2008, ko je Slovenija končala na 10. mestu. Foto: EPA
Miro Požun je bil selektor na evropskem prvenstvu leta 2008, ko je Slovenija končala na 10. mestu. Foto: EPA
Roman Pungartnik
Roman Pungartnik je bil dolgoletni slovenski reprezentant, na zadnjem prvenstvu v Avstriji pa tudi njen direktor. Foto: EPA

Vsi se strinjajo, da je Slovenija povsem konkurenčna in da lahko v boju z Norveško, Hrvaško in Islandijo računa na preboj v drugi krog.

Miro Požun: "Uvrstitev v drugi krog je realna. Boljši smo od Norveške, z Islandijo se lahko enakovredno kosamo, Hrvaška pa je favorit skupine. Pričakujem, da bodo poleg slovenskih navijačev tudi srbski navijali za nas, kar utegne biti velika prednost. Po informacijah, ki jih imam, Slovenija ni pokazala vseh kart. Naši fantje s čvrsto obrambo 3-2-1 lahko onemogočijo Islandce. Reprezentanca je res pomlajena, a je večina igralcev z izjemo Jureta Dolenca, Mateja Gabra in Boruta Mačkovška navzoča že od Kasima Kamenice naprej. Tudi domači igralci Gorenja, Celja in Kopra imajo izkušnje z evropskih tekem, tako da ne pričakujem, da bi jih pritisk lahko zvil."

Lahko kdo z vrha sklati Francijo? "Oni so tako stabilni in samozavestni, da jih je težko premagati. Če bodo imeli slab dan, bi jih mogoče lahko spodnesli Danci, Hrvati ali Srbi."

Roman Pungartnik: "Glede na izjave naših igralcev je veliko odstopanja. Nekateri bodo zadovoljni le z bojem in s pravim pristopom, drugi z uvrstitvijo v drugi del, medtem ko bi tretje zadovoljile kvalifikacije za olimpijske igre. V Srbiji pričakujem veliko podporo naših navijačev, kar je naš močan adut, samo spomnimo se prvenstva v Sloveniji ali pa na Hrvaškem. Kakor koli, pričakujem boj, srce in 120 odstotkov, pa bomo videli, kaj nam bo to prineslo. Kar se tiče favoritov ... Če igraš doma pred svojim občinstvom, si vedno lahko konkurenčen, saj te to ponese. Zato bi Srbijo postavil ob bok Franciji kot glavni favoritinji."

Uroš Šerbec: "Pričakovanja morajo biti realna. Reprezentanca je pomlajena. Veliko je debitantov, kar pomeni, da nam manjka nekaj izkušenj. A po drugi strani imamo mladost, polet, željo, borbenost, homogenost. Če bodo vse te vrline pokazali, bomo lahko zadovoljni, tudi če ne bo želenega izida. Verjamem, da je preboj v drugi krog povsem mogoč. Verjamem, da fantje ne bodo podlegli pritisku, saj imamo nekaj izkušenih igralcev, poleg tega pa lahko pričakujemo bučno podporo navijačev. Kar se tiče boja za vrh, lahko rečem, da je krog favoritov enak že nekaj let. Torej, Francija, Danska, Hrvaška, mislim, da letos tudi Španija. Potem je tu še kup reprezentanc, ki bodo lovile olimpijske igre, začenši s Srbijo, Nemčijo, Rusijo, navsezadnje Slovenijo ... V vsakem primeru bo zanimivo in napeto."

Leopold Jeras: "Cilj je zagotovo drugi krog. Z Norvežani in s Hrvati smo dobro igrali že v preteklosti. Glede na to, da so si Hrvati že zagotovili olimpijske igre, bodo mogoče manj našpičeni. Pri Islandiji manjka Stefansson, a tudi mi bomo pogrešali Nenada Bilbijo in Jureta Natka. Skratka, lahko se enakovredno kosamo z vsemi."