Slavko Goluža je jeseni 2010 stopil v velike čevlje Lina Červarja, ki je hrvaško reprezentanco vodil med letoma 2003 in 2010. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slavko Goluža je jeseni 2010 stopil v velike čevlje Lina Červarja, ki je hrvaško reprezentanco vodil med letoma 2003 in 2010. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Vila Breg
Hrvaška reprezentanca je nastanjena v hotelu s petimi zvezdicami Vila Breg, kjer stanujejo tudi sodniki. Hotel je na "bregu" oziroma na pobočju hriba, ki se vzpenja nad Vršcem. Preostale tri reprezentance v skupini D pa bivajo v hotelu Srbija, ki ima samo tri zvezdice, v središču mesta, nad čimer predvsem Islandci niso navdušeni. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Manuel Štrlek
Levo krilo Zagreba Manuel Štrlek je Islandcem dal osem golov. Foto: EPA
Boleč pogled nazaj

"Čeprav so izgubili, so Slovenci proti Norvežanom dobro igrali. Zaostanek 6:0 je bil predvsem posledica zapravljenih priložnosti, ne pa toliko slabe igre. Neizkušenost in mladost nadomestijo s tekom. Igrajo v visokem ritmu, so zelo gibljivi. Izrekam komplimente selektorju in strokovnemu štabu, ki sta zelo dobro sestavila ekipo. Vidi se, da so igralci veliki borci, da gredo na glavo, kar mi je zelo všeč. Imajo lepo prihodnost," je Deniča in njegove varovance na novinarski konferenci v hotelu Vila Breg pohvalil Goluža.

Vse se odloča v zadnjih desetih minutah
Nato pa zavrnil vlogo Hrvaške, ene najboljših ekip zadnjih let, kot favorita na sredini tekmi: "V eni tekmi je vse mogoče, favoritov na tekmovanju, kot je evropsko prvenstvo, ni. Poglejte izide tekem, saj zmag z desetimi in več goli razlike ni več. Vse se odloča v zadnjih minutah, tudi proti Slovencem pričakujem težko tekmo."

Podoživite slovenski zmagi nad Hrvaško (27:25) z evropskega prvenstva leta 2004 v Ljubljani in z evropskega prvenstva leta 2000 v Zagrebu (25:24).

Želi si dokazovanja in napredovanja
40-letni Hercegovec je še kot igralec s Hrvaško postal dvakratni olimpijski (1996, 2004) in svetovni (2003) prvak. Manjka mu samo še zlato z evropskih prvenstev, vendar se s tem ne obremenjuje: "Res ne, na vsaki tekmi si želim sami zmagati, pa naj igram z Azerbajdžanom ali pa s Francijo. Verjamem v sebe in v svoje igralce. Želim si dokazovanja, napredovanja iz dneva v dan, a želim si biti tudi skromen."

Štrlek Islandcem dal osem golov iz prav toliko poskusov
Hrvaška je na uvodni tekmi z Islandijo zmagala z 31:29, potem ko je večji del srečanja zaostajala. Znova je pokazala veliko psihično stabilnost v končnici, kjer je odločila tekmo v svojo korist. Manuel Štrlek je bil z osmimi goli (met 8/8) najučinkovitejši, po pet pa so jih dodali Blaženko Lacković, Ivan Čupić in Denis Buntić. Slednji, ki je igral tudi za Cimos, zdaj pa je soigralec Uroša Zormana v poljskih Kielcah, napoveduje: "Poznamo Slovence. Če bomo odigrali, tako kot znamo, ne bi smelo biti težav."

Statistika je na strani Hrvaške, največji zmagi slovenski
Slovenija in Hrvaška sta se do zdaj pomerili na 12 uradnih oziroma prvenstvenih tekmah. Hrvati v zmagah vodijo z 8:4 (na EP-jih je 2:2), nazadnje so na evropskem prvenstvu na Norveškem leta 2008 slavili z 29:24. Slovenci pa se radi spominjajo evropskega prvenstva leta 2000 v Zagrebu, ko so Hrvate v boju za 5. mesto premagali s 25:24, s čimer so si zagotovili tudi nastop na olimpijskih igrah. Slovenija je drugo veliko zmago slavila leta 2004, ko je v polfinalu prvenstva v Ljubljani Hrvate ustavila s 27:25.

A vse to je seveda zgodovina in statistika. Novo poglavje zanjo se bo spisalo jutri.

Iz Vršca,

Boleč pogled nazaj