Robert Hedin o ciljih na prvenstvu:
Robert Hedin o ciljih na prvenstvu: "Igrati čim bolje." Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Borge Lund
32-letni Borge Lund ima ogromno izkušenj iz najtežje lige na svetu - iz nemškega prvenstva, kjer je pred prihodom v Rhein-Neckar igral za Nordhorn (2006-07) in Kiel (2007-10), s katerim je leta 2010 osvojil tudi Ligo prvakov. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

45-letni Hedin, član srebrnih olimpijskih reprezentanc Švedske v Barceloni 1992 in Atlanti 1996, je na klopi Norveške od leta 2008. "Slovenija je kompletno moštvo, z discipliniranim napadom in veliko nevarnimi igralci. Nisem prepričan, s katero obrambo se nam bodo postavili po robu, s 3-2-1 ali 6-0. Kakor koli, pripravljeni smo na obe," pravi Hedin.

Mamelund Francozom zabil 15 golov
Hedin je pred prvenstvom ostal brez treh izkušenih dolgoletnih reprezentantov Kjetila Stranda, Steinarja Egeja in Kristiana Kjellinga, zato upa, da bodo večjo odgovornost prevzeli drugi. Na zadnjih dveh pripravljalnih tekmah proti Franciji (Toulouse in Pariz) je bil to 27-letni Erlend Mamelund (Haslum), ki je galskim petelinom skupaj natresel 15 golov. Obe srečanji so sicer "vikingi" izgubili (35:29, 28:24), a predvsem na drugem so se dobro upirali.

Nosilci igre Tvedten, Lund, Rambo, Myrhol
Poleg Mamelunda so največji norveški aduti član Aalborga Havard Tvedten (levo krilo), ki je s 713 zadetki najboljši strelec reprezentance, leva zunanja Christoffer Rambo (Elverum) in Espen Lie Hansen (Silkeborg) ter člana Rhein Neckar Löwna Borge Lund (srednji zunanji) in Bjarte Myrhol (krožni napadalec).

Myrhol: Ustaviti Zormana
Tako kot selektor Hedin tudi 29-letni Myrhol pričakuje izenačeno tekmo: "Smo izenačeni, dobro se poznamo. Posebej moramo paziti na Zormana, ki je briljantni igralec, dobro sodeluje tudi s krožnim napadalcem. Slovenci so hitri, a imajo tudi nekaj močnih in visokih fantov. Težko je kar koli napovedati. Zagotovo bo zelo tesno, razlika bo največ gol ali dva."

Naj se ponovi leto 2008
Norveška je petič na evropskem prvenstvu. Najvišje uvrščena je bila leta 2008, ko je na domačem prvenstvu osvojila šesto mesto. A takrat jo je 23. januarja v Stavangerju Slovenija premagala s 33:29. Lepo bi bilo, ko bi bil podoben razplet še v Vršcu, tudi zaradi številnih slovenskih navijačev, ki se jih pričakuje v dvorani Millenium.

Iz Vršca