Španci so ob Francozih glavni kandidati za naslov evropskega prvaka. Foto: EPA
Španci so ob Francozih glavni kandidati za naslov evropskega prvaka. Foto: EPA
Rokometaši celili rane pred Španijo

Izbranci Manola Cadenasa so svojo moč uprizorili že na uvodnem dvoboju proti Nemcem, ko so z racionalno in nadzorovano igro zanesljivo slavili (32:29). Slovenijo sta na uvodnem dvoboju pokopala porazen prvi polčas in nemoč zunanje vrste, predvsem strelcev z razdalje, ki jih v slovenskem taboru mrzlično iščejo že vrsto let in je zaradi tega - z redkimi prebliski posameznikov - v primerjavi z mednarodnimi tekmeci v močno podrejenem položaju. Na prvi tekmi je bila postavljena švedska obramba naravnost previsoka ovira za slovenske rokometaše, ki niso dosegli prav nobenega gola od daleč.

"Morebitna zmaga nad Španijo bi naredila 'karambol' v naši skupini in nas pripeljala v položaj, da se v drugi del uvrstimo z dvema ali celo štirimi točkami. Naredili bomo vse, da na tej tekmi zmagamo, čeprav se zavedamo, da bomo imeli na nasprotni strani najmočnejše možne tekmece, v tem trenutku najbrž najboljše na tem prvenstvu," je dejal Vujović.

Črnogorec je veliko časa svoje igralske in trenerske kariere preživel na Pirenejskem polotoku, zato do podrobnosti pozna špansko reprezentanco. "V tem trenutku je to reprezentanca, ki je najbrž najbolje pripravljena na poljskem turnirju, ob tem ima na vratarskem položaju Arpada Šterbika, ki popravi vse napake svojih soigralcev v polju. Njihova glavna moč temelji na gibljivi obrambi, na visokih in zelo hitrih rokometaših. Imajo igralce, ki niso izraziti strelci, a so sposobni streljati z razdalje ali polrazdalje, s strahovitim nasprotnim napadom ... Skratka, gre za kompletno reprezentanco, ki pa jo je mogoče premagati."

"Po porazu s Švedsko ne bo nobenih kalkulacij, na vsaki tekmi moramo igrati na zmago. Španci so favoriti, a to bodo morali dokazati na igrišču. Na igrišču bomo dali vse od sebe, prek Špancev se zagotovo ne bomo pripravljali za Nemce, to bi bil samomor, v športu tega ni," je dejal David Miklavčič, medtem ko je Darko Cingesar dodal: "Upam, da se ne bo ponovil sobotni prvi polčas. Če bomo ponovili našo predstavo v drugi polovici tekme proti Švedom, potem lahko upamo celo na dve točki. V naši igri moramo povezati vse elemente, temu dodati pa še srčno in bojevito predstavo."

Nazadnje sta se reprezentanci pomerili lani v Katarju, kjer so za štiri gole slavili s Španci. Tekma se bo začela ob 18.15 z neposrednim prenosom na TV SLO 2, MMC-ju in Valu 202.

DANES NA EP-JU
SKUPINA C

Ob 18.15:
SLOVENIJA - ŠPANIJA

Ob 20.30:
NEMČIJA - ŠVEDSKA

SKUPINA D

Ob 18.00:
RUSIJA - MADŽARSKA

Ob 20.15:
ČRNA GORA - DANSKA

Rokometaši celili rane pred Španijo