Krožni napadalec Matej Gaber je bil s petimi goli najboljši strelec v slovenski reprezentanci, ki ji pa manjkajo strelci z zunanjih položajev. Po poškodbah Jureta Dolenca in Klemena Cehteta je ta hendikep še bolj očiten. Foto: EPA
Krožni napadalec Matej Gaber je bil s petimi goli najboljši strelec v slovenski reprezentanci, ki ji pa manjkajo strelci z zunanjih položajev. Po poškodbah Jureta Dolenca in Klemena Cehteta je ta hendikep še bolj očiten. Foto: EPA
Tobias Karlsson in Uroš Zorman
Švedski hrusti v obrambi 6-0 so v prvem polčasu povsem ustavili slovenski napad. Tobias Karlsson je takole prijel Uroša Zormana. Foto: EPA
Slovenija
Sloveniji je v prvem delu manjkala agresivnost v obrambi. Foto: EPA
Španija
Ob koncu prvega polčasa je pri Špancih rdeči karton prejel Jorge Maqueda, kar pa ni bistveno spremenilo razmerja sil na igrišču. Foto: EPA
Slab prvi polčas pokopal Slovence
Zadnje tri minute tekme Švedska - Slovenija

Slovenci so ugodnejši izid zapravili v prvem polčasu, ko niso našli pravih rešitev za visok švedski "zid" 6-0, hkrati pa premehko odigrali v obrambi, kjer so Švedi zadevali z vseh položajev.

Švedska je tako ušla na 16:9, na začetku drugega polčasa pa celo na 18:10. Slovenija je nato zaigrala na vse ali nič, z globoko, netipično, "indijansko" obrambo ustavila Švede in izenačila na 20:20. Dragan Gajić je imel celo sedemmetrovko za 21:20, a mu je vratar Mattias Andersson ustavil poskus. Končnica je spet pripadla Švedom, ki so bili bolj zbrani in tako napravili velik korak proti drugemu delu.

Slovenci povedli s 3:2
Slovenija je tekmo pred 5.500 gledalci v Stoletni dvorani začela v postavi Borut Mačkovšek, Uroš Zorman, Vid Kavtičnik, Gašper Marguč, Vid Poteko in Darko Cingesar, ki je zaradi igre v obrambi dobil prednost pred Luko Žvižejem. V obrambi je Mačkovška menjal Matej Gaber. Švedi so bolje začeli, povedli z 2:0, nato pa je prvi gol za Slovence dosegel Cingesar. Po seriji zapravljenih napadov na obeh straneh je Marguč v 8. minuti s sedmih metrov izenačil na 2:2. Malo pozneje je Marguč ob igralcu več poskrbel še za prvo slovensko vodstvo (3:2).

Razigrana Švedska, nemočna Slovenija
A Švedi so odgovorili z dvema goloma (4:3), nato pa v 15. minuti po zadetku Andreasa Cederholma znova ušli na +2 (6:4). Po novem zapravljenem napadu Slovenije, pri kateri sta vstopila Dean Bombač in David Miklavčič, je Philip Stenmalm zabil za 7:4. Vujović je vzel minuto odmora. Po njej je Zarabec znižal na 7:5. A sledila je izključitev Blaža Blagotinška in Švedi so se znova odlepili na 8:5, po golu Källmana pa je semafor kazal že 9:5. Na slovensko srečo sta Gaber in Miklavčič priigrala priključek (9:7). Švedi so prelahko prihajali do strelov z zunanjih položajev. Cederholm je bil tako uspešen dvakrat zapored, Petersen pa je v 25. minuti povišal na 12:7. Zarabec je ob dveh igralcih manj zadel za 13:9. Razigrani Švedi so zabijali z vseh položajev, medtem ko so se Slovenci mučili ob agresivni in visoki švedski obrambi 6-0. Povrhu je dobro branil še vratar Andersson, kar za Škofa in Skoka ne velja. Polčas se je tako končal z vodstvom Švedske 16:9.

Globoka, "indijanska" obramba strup za Švede
Drugi polčas je z golom odprl Gajić, kljub temu pa je Švedska v 33. minuti ušla na 18:10. Slovenci so nato v obrambi zaigrali na vse ali nič, nekoliko globlje in agresivneje, kar je Švedom povzročalo precej težav. Slovenija je namreč zabila štiri gole zapored in po prodoru Zormana za 18:14 v 38. minuti je selektor Staffan Olsson vzel minuto odmora. Slovenci so nadaljevali dobro, Gajić je v 42. minuti s sedemmetrovke znižal le na -3. Globoka, na trenutke "indijanska" obramba Slovenije, je ustavljala Švede. Gajić je tako prestregel žogo in zabil za 19:17, malo pozneje pa Cingesar le za -1 (19:18). Švedski strelski mrk je prekinil Lukas Nilsson.

Andersson ustavil Gajića in Zarabca
Slovenci so bili znova v igri, razigral se je tudi Škof v vratih. In v 50. minuti izenačenje. Zarabec je izsilil sedemmetrovko, ki jo je izkoristil Bombač za izenačenje na 20:20. Pri tem izidu je imel nato Gajić sedemmetrovko za vodstvo, a mu je Andersson ubranil poskus. Švedska se je v 56. minuti po golih Jesperja Konradssona in Lukasa Nilssona spet odlepila na +2 (22:20). Gaber je v 58. minuti znižal na gol zaostanka, Škof je ubranil še švedski napad in Slovenija je imela minuto pred koncem napad za remi. Pol minute pred koncem je poskusil Zarabec, a mu je Andersson ubranil poskus. Na drugi strani pa je Fredrik Petersen zapečatil slovensko usodo.

Špancem obračun z Nemci
V prvi tekmi skupine C je ponedeljkov nasprotnik Slovenije Španija premagala Nemčijo z 32:29. Španci so bili od izida 10:10 vseskozi v vodstvu. Največ so vodili z 18:11 v 23. minuti. Nemci so se v 47. minuti približali na 26:25, a sta nato sledila gola Julena Aguinagaldeja in Joana Canellasa za 28:25. Valero Rivera je pri Špancih dosegel sedem golov, Christian Dissinger pa šest za Nemce.

V skupini D je bila Madžarska pričakovano premočna za Črno goro (32:27), Danska pa za Rusijo (31:25).

EVROPSKO PRVENSTVO
SOBOTNE TEKME, 1. krog
SKUPINA C, Vroclav

ŠVEDSKA - SLOVENIJA
23:21 (16:9)

Švedska: Andersson, Appelgren, Olsson, Källman 3, Ekberg 4 (1), L. Nilsson 3, Konradsson 2, Karlsson, Jakobsson 1, Petersen 2 (1), Stenmalm 1, Cederholm 3, Östlund 2, Zachrisson, A. Nilsson, Nielsen 2.
Slovenija: Skok, Škof, Blagotinšek 1, Marguč 2 (1), Kavtičnik 1, Cingesar 2, Skube, Poteko, Miklavčič 1, L. Žvižej, Gaber 5, Zorman 2, Zarabec 2, Bombač 1 (1), Gajić 4 (1), Mačkovšek.

Sedemmetrovke: 2/2; 4/5
Izključitve: 12 min; 10 min
: J. Nielsen 50./Švedska

ŠPANIJA - NEMČIJA
32:29 (18:15)
Rivera 7, Tomas 6; Dissinger 6, Reichmann 5.


SKUPINA D, Gdansk

MADŽARSKA - ČRNA GORA
32:27 (16:12)
Banhidi 7, Ancsin in Jamali 5; Borozan 7.

DANSKA - RUSIJA
31:25 (13:13)
Damgaard, Larsen, Hansen 4; Šelmenko 5.

Slab prvi polčas pokopal Slovence
Zadnje tri minute tekme Švedska - Slovenija