Staš Skube je mojstrsko vodil igro Velenjčanov, povrhu pa je Parižanom nasul še osem golov. Foto: Aleš Fevžer
Staš Skube je mojstrsko vodil igro Velenjčanov, povrhu pa je Parižanom nasul še osem golov. Foto: Aleš Fevžer
Mario Šoštarić
Mario Šoštarič je bil z devetimi goli prvi strelec tekme. Foto: Aleš Fevžer
Velenjčani spravili na kolena Parižane

Parižani, za katere igrajo zvezdniki, kot so Mikkel Hansen, Daniel Narcisse, Marko Kopljar, so v Rdečo dvorano prišli kot veliki favoriti, a na koncu ostali praznih rok.

Srčni slovenski prvaki so z izjemo nekoliko nervoznega začetka ves čas vodili, največ za pet golov (25:20) v 45. minuti. PSG je izenačil na 27:27, a sta nato najboljša strelca tekme Mario Šoštarič (devet golov) in Staš Skube (osem golov) nagnila tehtnico na velenjsko stran. Povratna tekma bo v nedeljo, 30. marca, v Parizu.

Po začetni nervozi Gorenje stopnjevalo igro
Velenjčani so pogumno odprli tekmo in na krilih odličnega vratarja Benjamina Burića držali korak z gosti, ki so nekajkrat vodili za gol (3:4). "Ose" so se v nadaljevanju otresle treme, tako da so iz minute v minuto igrale bolje. Šoštarič je tako v 13. minuti izenačil na 5:5, malo pozneje pa zadel za 7:6. Gorenje je v napadu igralo raznovrstno in navdihnjeno, posebej razpoložen je bil Staš Skube, ki je s četrtim golom v 22. minuti povišal na 11:8. Na drugi strani se je PSG ob agresivni domači obrambi precej mučil. Slovenski prvaki so odšli na odmor s +3 (16:13), potem ko je prav v zadnji sekundi zadel Šoštarič.

Šoštarič in Skube potegnila velenjski voz
Na začetku drugega polčasa je Niko Medved povišal na +4 (18:14). Varovanci Ivana Vajdla niso popuščali. Tako je Marko Dujmović v 45. minuti s šestim golom zadel za 25:20, kar je bila nova najvišja prednost na tekmi. A nato se je domačim ustavilo in gostje so se v 50. minuti približali le na gol zaostanka (25:24). Strelski mrk je prekinil Šoštarič (26:24). PSG je pritiskal za izenačenje in ga dosegel v 55. minuti, ko je bil v protinapadu uspešen Fahrudin Melić (27:27). In ko je že kazalo, da so domačim pošle moči, sta Skube s projektilom in Šoštarič v protinapadu povišala na +2 (29:27). V dramatični končnici je Skube z osmim golom poskrbel za 30:28, na drugi strani pa je Burić ustavil poskus Narcissa, s čimer je bil zmagovalec odločen. Slavje v Rdeči dvorani se je začelo.

Ivan Vajdl: "Čestitam svojim igralcem za enkratno predstavo in se zahvaljujem občinstvu za podporo. Fantje se niso ustrašili tako uglednih imen, čeprav je bilo nekaj tega čutiti na začetku. A ko so videli, da lahko zadenejo in jih ustavijo, je igra stekla."

Benjamin Burić: "Čestitam soigralcem za prikazano igro. Mi že od začetka sezone gradimo sebe in svojo samozavest in danes se nam je poklopilo. Mislim, da sta dva gola lahko dovolj. V Parizu bomo na igrišču pustili srce."

LIGA PRVAKOV

OSMINA FINALA, prve tekme

GORENJE VELENJE - PSG 30:28 (16:13)

Gorenje Velenje: B. Burić, Taletović, N. Cehte, Medved 4, S. Burić, Skube 8 (2), Golčar 1, Šoštarič 9, Papež, Vrečar, Dobelšek, Gams 1, Nosan, Oštir, Dujmović 6, Bećiri 1.

PSG: Annonay, Sierra, Melić 7 (2), Hallgrimsson, Csaszar, Diaw 2, Vori, Gojun, Gunnarsson 3 (2), Abalo, Hansen 3, Narcisse 3, Honrubia 1, Kopljar 5, M'Tima 2, Bojinović 2 (2).

Sedemmetrovke: 2/3; 6/8

Izključitve: 10 min; 2 min

MOTOR ZAPOROŽJE - KIEL 28:31 (14:16)

TARGI KIELCE - RHEIN NECKAR 32:28 (17:13)
Zorman 4 za Kielce.
VARDAR SKOPJE - HSV HAMBURG 28:28 (14:16)
Brumen 2 za Vardar, Kozlina 0.

Nedelja ob 19.15:
CELJE PIVOVARNA LAŠKO - FLENSBURG
AALBORG - BARCELONA
WISLA PLOCK - VESZPREM
METALURG - KOLDING

Povratna srečanja bodo od 26. do 30. marca.

Velenjčani spravili na kolena Parižane