Slovenci kljub porazu s Švedi ne bi smeli imeti težav pri lovu na eno izmed prvih dveh mest, ki vodita na evropsko prvenstvo na Poljsko. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenci kljub porazu s Švedi ne bi smeli imeti težav pri lovu na eno izmed prvih dveh mest, ki vodita na evropsko prvenstvo na Poljsko. Foto: www.alesfevzer.com
Jim Gottfridsson
Organizator igre Jim Gottfridsson je bil z desetimi goli najboljši strelec tekme. Foto: EPA
Boris Denič
Selektorju Borisu Deniču ni jasno, kako so lahko njegovi varovanci v prvem polčasu igrali tako slabo. Foto: EPA
Bombač: V naših očeh se ni videlo, da bi si želeli zmage
Rokometaši brez možnosti na Švedskem

Slovenija je sicer dobro odprla tekmo. Primož Prošt je ubranil poskus Švedov, na drugi strani pa je Klemen Cehte zabil čez blok za 1:0. Slovenci so še izenačili na 2:2, nato pa so Švedi prevzeli pobudo in ušli na 5:2.
Švedi hitro ušli na 10:4
Slovenija se je z goloma Jureta Dolenca in Cehteta približala na -1 (5:4), temu pa je sledil slovenski mrk. Slovenci so namreč zapravljali napad za napadom, selektor Boris Denič je zaman iskal razpoloženo postavo, kar so Švedi znali izkoristiti in v 16. minuti z golom Nicklasa Ekberga ušli na 10:4. Mrk je v 19. minuti prekinil Luka Žvižej za 10:5.

Slovenci brez idej v napadu
Natek je malo pozneje z igralcem manj zadel za 11:7, a sta spet sledila dva švedska gola. Slovencem do konca polčasa ni uspelo bistveno zmanjšati zaostanka. Slovenska igra v napadu ob agresivni švedski obrambi 6-0 nikakor ni stekla, izgubljene žoge so se vrstile, Dragan Gajič je zapravil sedemmetrovko, kar je na drugi strani izkoristil Markus Olsson, ki je v 28. minuti povišal na +7. A to še ni bilo vse. Za piko na i slabemu slovenskemu prvemu polčasu je poskrbel Jim Gottfridsson, ki je s projektilom nekaj sekund pred koncem poskrbel za izid polčasa - 18:10.

Najvišja švedska prednost +10
Gottfridsson je na začetku drugega dela nadaljeval, kjer je končal, z golom za 19:10. Slovencem pa še naprej ni šlo. Po še eni obrambi vratarja Matthiasa Anderssona je Viktor Östlund povišal na 21:11. Nadaljevanje ni prineslo spremembe. Precej bolje razpoloženi Švedi so zanesljivo nadzirali položaj na igrišču, medtem ko pri Slovencih ni bilo moči za preobrat. Deničeva zasedba je ob koncu nekoliko popravila vtis, saj je Dean Bombač v 57. minuti znižal le na -4 (26:22), a švedska zmaga ni bila nikoli ogrožena.

V nedeljo ob 17.30 tekma v Celju
Slovenija in Švedska se bosta v nedeljo ob 17.30 pomerili še v celjskem Zlatorogu. Švedi so s tretjo zmago zavzeli vrh lestvice kvalifikacijske skupine 3, medtem ko so Slovenci drugi. Tretja je po zmagi nad Slovaško Latvija. Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem, potujeta prvouvrščeni reprezentanci.


Boris Denič: "V prvem polčasu smo bili povsem izven tekme, tega že dolgo časa nisem videl. Ne želim nobenega kriviti, lahko krivim samo sebe, a v prvem polčasu enostavno nismo ustrezno odgovorili na sodobne trende v rokometu, nismo se držali dogovorov, pa še vsak igralec je imel nekaj svojih neprimernih vložkov. Že pet let smo skupaj ter imamo utečen sistem dela in nimam pravega odgovora za našo slabo predstavo v Växjöju. Lahko se le vprašam - zakaj?"

Dragan Gajič: "Našo predstavo v prvem polčasu lahko označim za katastrofalno. Škripalo je na vseh ravneh, od samega pristopa do neupoštevanja samih dogovorov pred tekmo. Na igrišču nismo realizirali praktično nobene taktične zamisli, izgubili smo veliko žog v (pol)nasprotnih napadih, sami pa dobili deset 'lahkih' golov. V drugem polčasu smo se malce zbrali in se pripeljali v položaj, da z morebitno zmago s petimi goli prednosti osvojimo celo prvo mesto v skupini. A najbolj pomembno bo, da v nedeljo v Zlatorogu pred domačimi gledalci pokažemo veliko boljšo igro."


KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO
SKUPINA 3
ŠVEDSKA - SLOVENIJA
28:24 (18:10)

Švedska: Andersson, Appelgren, Gottfridsson 10, Olsson 2, Källman 4, Karlsson, Ekberg 2 (1), Dahlin, Karlsson 1, Petersen 1, Barud, Cederholm, Östlund 1, Zachrisson 2, Nilsson 2, Nielsen 3.

Slovenija: Skok, Prošt, Marguč, Natek 2, Cehte 2, Dolenec 3, Skube 2, M. Žvižej 1, L. Žvižej 1, Gaber, Zorman, Gajić 9 (4), Razgor 2, Bundalo, Bombač 2, Mačkovšek.

Sedemmetrovke: 1/2; 4/5

Izključitve: 8 min, 8 min

LATVIJA - SLOVAŠKA 25:18 (11:7)
Sobota ob 18.00:
SLOVAŠKA - LATVIJA
Nedelja ob 17.30 (Celje):
SLOVENIJA - ŠVEDSKA
Vrstni red: Švedska 6, Slovenija 4, Latvija 2, Slovaška 0.

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2016 na Poljskem, se uvrstita prvouvrščeni ekipi.

Bombač: V naših očeh se ni videlo, da bi si želeli zmage
Rokometaši brez možnosti na Švedskem