Slovenija je blestela na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji, ko je osvojila 4. mesto. Foto: EPA
Slovenija je blestela na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji, ko je osvojila 4. mesto. Foto: EPA
Uroš Zorman
Uroša Zormana in soigralce čakata dve težki tekmi. Foto: EPA
Gudjon Valur Sigurdsson
33-letni levokrilni igralec Kiela Gudjon Valur Sigurdsson je najboljši strelec Islandije. Foto: EPA
Rokometaši po zmago nad Islandijo
Špiler, Miklavčič in Skok povratniki po poškodbah

Slovenija se bo s "severnjaki" udarila ob 20.15 v mariborski dvorani Tabor. Islandija je po dveh krogih na vrhu skupine 6, potem ko je premagala Belorusijo in Romunijo, medtem ko so varovanci Borisa Deniča ob zmagi nad Romuni remizirali z Belorusi.

Denič: Islandija ima še vedno višji 'rating' kot mi
Selektor Denič upa, da bo slovenska reprezentanca tudi v Mariboru nadaljevala igro, ki jo je pokazala na januarskem svetovnem prvenstvu v Španiji, ko je osvojila 4. mesto. "Na Islandce se bomo dobro pripravili. Vemo, da je to dobra reprezentanca, ki ima zagotovo še zmeraj višji 'rating' v rokometnem svetu kot mi. Mi pa bomo enostavno nadaljevali naše razmišljanje - to je, da se na vsako tekmo, ki je pred nami, maksimalno dobro pripravimo in da po 60 minutah prvi prečkamo ciljno črto," je dejal Denič, ki bi si sicer želel nekaj več časa za treninge, a koledar je enak za vse reprezentance.

Nad Islandce brez Gajića, Gabra in Bundala
Denič tokrat ne bo mogel računati na poškodovane Dragana Gajića, Mateja Gabra in Uroša Bundala, medtem ko je nastop Petra Puclja še vprašljiv. Več priložnosti bodo zato dobili manj izkušeni - Gabra bo zamenjal Celjan Blaž Blagotinšek. Reprezentanci sta se do zdaj pomerili petnajstkrat. Slovenija je zmagala osemkrat, Islandija petkrat, dve tekmi pa sta se končali z remijem. Nazadnje sta se reprezentanci pomerili januarja 2012 na evropskem prvenstvu v Vršcu, ko je Slovenija zmagala s 34:32.

Denič: V poštev pride le zmaga
"Od takrat je minilo leto in pol, vmes sta bili dve tekmovanji. Tudi oni imajo nekatere nove igralce, novega trenerja. Da so dobri rokometaši, to vemo, ampak mi smo vselej obrnjeni k sebi. Na njih se bomo pripravili maksimalno, igramo doma, zato pride v poštev le zmaga. Naj tudi oni malo razmišljajo o nas, še posebej po Vršcu, kjer smo jih premagali za toliko, kot smo potrebovali,"
je še dodal strateg slovenske izbrane vrste.

Zorman: Sodimo v ožji krog velikih reprezentanc
Kapetan slovenske reprezentance Uroš Zorman meni, da ni kaj veliko filozofirati - pred domačim občinstvom mora biti cilj le zmaga: "Iz prvenstva v prvenstvo napredujemo in tudi sebe počasi postavljamo v neke vloge favoritov, v ožji krog nekih velikih reprezentanc, in temu primerno se moramo tudi obnašati."

Gudjon Valur Sigurdsson prvi strelec kvalifikacij
Dvoboj Slovenije in Islandije, ki se bosta v nedeljo pomerili še v Reykjaviku, bo bržkone odločal o prvem mestu v skupini, saj sta Belorusija in Romunija nekoliko slabši. Najnevarnejši igralec Islandije je krilo Gudjon Valur Sigurdsson, ki je z 21 goli tudi prvi strelec kvalifikacij. Izjemno neugoden je tudi organizator igre Aron Palmarsson.

Prenos tekma si boste lahko ogledali na TVS 2 in na MMC-ju.

KVALIFIKACIJE ZA EP
SKUPINA 6

3. KROG, Maribor

Sreda ob 20.15:
SLOVENIJA - ISLANDIJA

Ob 18.00:
ROMUNIJA - BELORUSIJA

4. KROG

Nedelja ob 17.00:
ISLANDIJA - SLOVENIJA

Ob 15.00:
BELORUSIJA - ROMUNIJA

Lestvica: Islandija 4, Slovenija 3, Belorusija 1, Romunija 0 točk.

Na evropsko prvenstvo, ki bo januarja 2014 na Danskem, se uvrstita najboljši dve reprezentanci.

Rokometaši po zmago nad Islandijo
Špiler, Miklavčič in Skok povratniki po poškodbah