Nemški rokometaši so po letih 1938 in 1978 tretjič stopili na rokometno streho sveta. Foto: Reuters
Nemški rokometaši so po letih 1938 in 1978 tretjič stopili na rokometno streho sveta. Foto: Reuters
Henning Fritz in Johanes Bitter
Nemcem se ni poznala niti poškodba prvega vratarja Henninga Fritza. Johanes Bitter se je namreč še bolj izkazal in od 20 strelov ubranil kar polovico. Foto: Reuters
Torsten Jansen, Marcin Lijewski in Oliver Roggisch
Torsten Jansen in Oliver Roggisch sta z nekaterimi brutalnimi, a učinkovitimi prijemi povsem ustavila poljskega zvezdnika Marcina Lijewskega. Foto: EPA
Heiner Brand
Heinerju Brandu ni nič moglo do živega. Niti zamenjava generacij niti poškodbe nekaterih, morda, ključnih igralcev. Vseeno je ustvaril šampionsko ekipo in si po koncu tekme simbolično nadel krono. Foto: Reuters
Poljska navijačica
V nabito polni kölnski areni se je na rokometni tekmi leta našlo nekaj prostora tudi za poljske navijače. Foto: Reuters
Danski rokometaši
Danci so se brona proti galskim petelinom veselili kot zlata. Foto: EPA
Nemci so znali proslaviti naslov
Nemci novi rokometni vladarji

Da imajo gostitelji v areni v Kölnu pred seboj le en cilj, je bilo jasno že po nekaj minutah. Z agresivno in globoko obrambo 6-0 so povsem ustavili glavni poljski adut: zunanjo linijo.

Ena lekcija je bila dovolj
Očitno je bila lekcija iz predtekmovanja, ko so tekmo skupine C dobili Poljaki s 27:25, dovolj velika. Karol Bielecki in Marcin Lijewski sta takrat zabila 9 zadetkov, tokrat sta obračun končala z mizernim izkupičkom: 4/18.

Že po 11 minutah +5
Brandovi varovanci so si že po 11 minutah z delnim nizom 6:0 priigrali prednost petih golov (8:3). Prvi del je zaznamovala tudi za zadnjo tekmo prvenstva neznačilna hitra igra, polna napak. Poljske so gostitelji dobro izkoriščali in si pred odmorom priigrali štiri gole prednosti (17:13).

Poljaki pokazali nemško trdoživost
V 37. minuti so olimpijski podprvaki vodili že za sedem (21:14), a so varovanci Bogdana Wente dokazali, da jih večina igra v nemških klubih. Niso se predali in so se z nemško trdoživostjo približali na gol zaostanka (22:21).

Na sceno je nato stopil prvi junak finala, nezgrešljivi Torsten Jansen (8/8). Skupaj s Pascalom Hensom sta svojo ekipo popeljala do neulovljivih štirih golov prednosti pet minut pred koncem. Gostitelji so lahko začeli slaviti prvo zlato na svetovnih prvenstvih po 29 letih in dosegli to, kar lani na nogometnem SP-ju ni uspelo elfu.

Najboljša uvrstitev na SP-jih
Selektor Bogdan Wenta, sicer trener Magdeburga, je s svojimi varovanci kljub porazu v finalu Poljski prinesel najboljšo uvrstitev na svetovnih prvenstvih. Doslej je bilo to tretje mesto s SP-ja 1982.

Brand ostal brez besed
Heiner Brand, selektor Nemčije:
"Sem brez besed. Ne vem, kaj bi rekel. Pred tremi tedni se mi je zdelo nemogoče, da se lahko zgodi kaj takega. Imeli smo toliko težav. Trajalo bo še nekaj časa, preden bom dojel, kaj se je zgodilo."

Henning Fritz, vratar Nemčije: "Zadnjih 20 minut je trajalo, kot bi šlo za eno leto. To je bila popolna grozljivka, toda zdaj ni več ovir za veselje."

Christian Schwarzer, igralec Nemčije: "Pred dvema tednoma sem bil še na dopustu. Nato je Brand pokazal zaupanje vame. Postati svetovni prvak v rodni domovini je največ, kar se lahko zgodi. Kar je moštvo naredilo, je absolutno noro."

Bogdan Wenta, selektor Poljske: "Nemčija je zasluženo svetovni prvak. Kljub temu sem ponosen na svojo ekipo. Danes so bili gostitelji pač boljše moštvo. Čestitam Nemčiji in rokometu."

Marcin Lijewski, igralec Poljske: "V prvem polčasu smo zaspali in naredili preveč napak, zato smo zasluženo izgubili."

Danci slavili v tekmi za 3. mesto
V tekmi za tretje mesto je Danska ugnala brezvoljno Francijo s 34:27. Za zmagovalce, ki se po srebru leta 1967 veselijo drugega odličja na svetovnih prvenstvih, je krilni igralec Lars Christiansen dosegel devet zadetkov.

Trikolori so že po 15 minutah zaostajali za sedem golov (11:4) in se v nadaljevanju proti bojevitim varovancem Ulrika Wilbecka na manj kot tri zaostanka niso približali.

Balić MVP, v Top postavi pa Kraus
V idealni postavi prvenstva sta dva nemška igralca: povsem pričakovano vratar Henning Fritz in nepričakovano organizator igre Michael Kraus. Iz najboljše sedmerke je izrinil tudi najboljšega igralca Ivana Balića, s 66 goli pa je naziv prvega strelca osvojil Gudjon Valur Sigurdsson.

FINALE
NEMČIJA
- POLJSKA 29:24 (17:13)

Jansen      8 (1)    Tkaczyk     5    
Hens        6        Jurasik     5    
Kehrmann    4        Bielecki    3    
Kraus       4        B. Jurecki  2    
Zeitz       3        Tluczynski  2 (2)
Glandorf    2        K. Lijewski 1    
Schwarzer   1        Jachlewski  1    
Klimovets   1        Siodmiak    1    
                     Wleklak     1    
                     Kuptel      1    
                     M. Lijewski 1    
                     M. Jurecki  1    
Obrambe: Fritz 9/23; Szmal 10/34      
         Bitter 10/20; Weiner 2/7     
Sedemmetrovke:   1/2; 2/2             
Izključitve: 2 min.; 6 min.           

ZA 3. MESTO
FRANCIJA - DANSKA 27:34 (15:21)
Fernandez in Guigou po 6; Christiansen 9, Leegaard 5.

IDEALNA POSTAVA PRVENSTVA
Vratar:
Henning FRITZ (NEM)

Levo krilo: Edvard KOKŠAROV (RUS)

Desno krilo:
Mariusz JURASIK (POL)

Krožni napadalec: Michael KNUDSEN (DAN)

Levi zunanji: Nikola KARABATIC (FRA)

Desni zunanji: Marcin LIJEWSKI (POL)

Srednji zunanji: Michael KRAUS (NEM)

Najboljši igralec: Ivano BALIĆ (HRV)

Najboljši strelec: Gudjon Valur SIGURDSSON (ISL)

C. R.

Nemci so znali proslaviti naslov
Nemci novi rokometni vladarji