Nenad Bilbija igra na položaju levega zunanjega. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Nenad Bilbija igra na položaju levega zunanjega. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Nenad Bilbija
Bilbija je pripravljen na izziv svetovnega prvenstva. Foto: MMC RTV SLO
Nenad Bilbija
Nenad Bilbija je kariero začel v Celju Pivovarni Laško (2003-2005), nato pa se je preselil v Španijo, kjer je igral za Cangas, Bidasoo in Valladolid. Zdaj je drugo sezono v Mindnu. Foto: www.gwd-minden.de

Celjan, drugo sezono član nemškega Mindna, bo čez dober mesec dopolnil 29 let, kljub temu pa bo prvič v članski konkurenci nastopil na kakšnem prvenstvu. V preteklosti so ga namreč večkrat ustavile poškodbe. Letos je vse v redu, še posebej pa veseli strelska forma, ki jo kaže v nemškem prvenstvu.


Na priprave ste prišli z lepo popotnico, saj ste podaljšali pogodbo z Mindnom. Tudi sicer vam gre v Nemčiji kot po maslu. Z 91 goli ste prvi strelec Mindna in 12. strelec Bundeslige. Očitno ste v dobri formi?
Po dolgotrajnih težavah s poškodbo in po operaciji sem se dobro pripravil na sezono. Odigrali bi lahko še bolje, če ne bi imeli nekaterih drugih težav s poškodbami. Vsekakor pa sem s svojimi igrami zelo zadovoljen. Tudi s podaljšanjem pogodbe. Zdaj se zares lahko posvetim reprezentanci in upam, da ji bom čim bolj pomagal na svetovnem prvenstvu.

Prav vi naj bi imeli nalogo, da popravite po mnenju mnogih eno največjih pomanjkljivosti te reprezentance, to so goli z razdalje. Ste pripravljeni na ta izziv?
Seveda, vedno sem bil, a so me v preteklosti ustavile poškodbe. Letos igram na visoki ravni in upam, da bom to formo prenesel tudi v reprezentanco. Upam, da mi bo s streli od daleč uspelo narediti tudi več prostora za moje soigralce na šestmetrski črti. Verjamem, da ga bodo znali izkoristiti.

Ste prvič na svetovnem prvenstvu. Je kaj treme? Pričakujete, da bo kaj drugače kot na "normalni" prvenstveni tekmi?
Ne verjamem, da bo kaj drugače. Lahko rečem, da imam za seboj šest let španske lige, igram drugo leto v nemški, torej sem igral v dveh najmočnejših ligah na svetu. Ne bo nobene velike razlike.

Na zbor ste zaradi klubskih obveznosti prišli zadnji. Kako ste se ujeli s soigralci?
Več let sem že v reprezentanci, igramo iste akcije, poznamo se med seboj. Do zdaj sem bil zraven na vsaki reprezentančni akciji, a se mi je vedno pripetila kakšna poškodba. Nobenih težav ne bo s sistemom igre.

Iz izjav selektorja in vaših soigralcev je razbrati, da je (tiha) želja osvojiti prvo mesto v skupini C, s čimer bi se izognili Špancem, Hrvatom in Madžarom v osmini finala. Kako vidite vi razmerja moči v tej skupini?
Jaz verjamem, da ima vsak od igralcev pri sebi visoke cilje. In to niso le preboj iz skupine, ampak tudi osvojitev prvega mesta.

Kakšen izid bi vas na koncu prvenstva zadovoljil?
Upam, da kakšna medalja.

Kaj pričakujete od turnirja na Danskem? Boste kaj skrivali ali boste odigrali na polno, na zmago?
Verjamem, da bo selektor dal priložnost vsem igralcem in jih stestiral. V vsakem primeru ga bomo skušali osvojiti.

Glede na to, da smo na začetku leta, kakšne so vaše novoletne želje?
Najprej zdravje, nato pa upam, da bomo z reprezentanco po dolgem času osvojili medaljo. Na klubski ravni si želim uvrstitev okoli 12. mesta.