Rokomet je zelo kontakten šport, zato zahteva veliko fizične moči, sploh na položaju krožnega napadalca, ki se mora na šestmetrski črti
Rokomet je zelo kontakten šport, zato zahteva veliko fizične moči, sploh na položaju krožnega napadalca, ki se mora na šestmetrski črti "pretepati" s silaki nasprotne ekipe. Trdo delo v fitnesu je zato neizogibno. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Luka in Miha Žvižej
Brata Žvižej v slovenski reprezentanci: starejši Luka in mlajši Miha. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Miha Žvižej
Miha Žvižej je prva izbira selektorja Borisa Deniča na položaju krožnega napadalca. Foto: Reuters

"Ne razmišljam o drugem kot o polfinalu. Zavedam se, da so to visoki cilji, morda za nekoga nerealni. A to sem si jaz osebno zastavil, in če tega ne bomo dosegli, bom odšel domov z malo grenkim priokusom," pogumno pravi 193 cm visoki Žvižej, ki si kruh služi pri francoskem Toulousu.


Pred sezono ste se iz danskega Silkeborga preselili k Toulousu. Kako ste se znašli v Franciji in kako bi primerjali obe prvenstvi?
Na začetku smo imeli nekaj težav, kar se tiče organizacije kluba. Hvala bogu, se je vse uredilo. Sem zelo vesel, da sem v Toulousu, saj se sestavlja vedra ekipa, dober projekt za prihodnost. Francoska liga je zelo močna. Igra se na višji ravni kot na Danskem, čeprav ima tudi Danska kakovostno ligo. Vseeno pa mislim, da je s prihodom veliko Špancev in še nekaterih drugih igralcev v Francijo liga postala še močnejša.

Je francoščina težak jezik? Se jo že kaj učite?
Učim se jo že. Mi kar gre. Danščino sem se naučil tekoče, enako pričakujem tudi za francoščino.

Vrniva se k reprezentanci. Lani ste v Srbiji presenetili s 6. mestom na evropskem prvenstvu. Kaj lahko od vas pričakujemo letos?
Naši osebni cilji so zelo visoki. Je pa res, da moramo biti realni. Gremo na prvo mesto v skupini, s čimer bi si priigrali čim boljše izhodišče v osmini finala.

Je letos pritisk kaj večji kot lani, ko ste v Srbijo odpotovali dokaj neobremenjeni?
Pritiska ni, je pa res, da igralci čutimo neko odgovornost do rezultata. Vemo, zakaj smo tu, česa smo sposobni, in od tega ne bežimo. Če hočemo nekaj narediti, moramo biti čim višje v skupini. Če namreč naletimo na Španijo sredi Španije, bo zelo težko.

Če pogledava tekmece v skupini C (Srbija, Poljska, Belorusija, Južna Koreja, Savdska Arabija), kako bi jih razporedili po moči?
Vemo, da sta Srbija in Poljska favorita, mislim pa, da smo v tej skupini tudi mi. Jaz se ju ne bojim. Od Belorusov smo boljši. Če bomo optimalni, je realno pričakovati prvo ali drugo mesto v skupini.

Kaj je največji adut te reprezentance in na drugi strani največja pomanjkljivost?
Naš adut je zagotovo naša hitra igra, mladost, lahko tečemo, skratka telesno smo zelo dobro pripravljeni. Če gledamo pomanjkljivost, pa je to mogoče naša obramba. Dobro bi bilo, da prejmemo nekaj golov manj na tekmo.

Kaj bi vas osebno zadovoljilo na tem prvenstvu?
Ne razmišljam o drugem kot o polfinalu. Zavedam se, da so to visoki cilji, morda za nekoga nerealni. A to sem si jaz osebno zastavil, in če tega ne bomo dosegli, bom odšel domov z malo grenkim priokusom.

Konec tedna vas čaka turnir na Danskem. Kaj pričakujete od njega? Boste kaj skrivali, taktizirali ali pa ga boste preprosto želeli osvojiti?
Veliko stvari se ne da skrivati. Videoposnetki so sploh zdaj v dobi medmrežja zelo razširjeni, med seboj si jih izmenjujejo, tako da ni mogoče veliko skriti. Kakšno malenkost že. V vsakem primeru pa gremo mi ta turnir osvojit. Želimo dvigniti igro na višjo raven, veliko si bomo prizadevali za obrambo. Skrivali ne bomo veliko, bomo pa poskušali prikazati čim boljšo igro.