Slovenija proti Belorusom lovi drugo zmago v Katarju. Foto: EPA
Slovenija proti Belorusom lovi drugo zmago v Katarju. Foto: EPA
Slovenija
Slovenski rokometaši imajo v 4.000 kilometrov oddaljeni državi ob Perzijskem zalivu podporo približno 100 navijačev. Foto: EPA

Reprezentanci sta se v zadnjem obdobju kar nekajkrat pomerili. Na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma je Slovenija zmagala za gol (27:26), a so nato Belorusi nekaj mesecev kasneje vrnili udarec, ko so v Stožicah na odločilni tekmi za uvrstitev na evropsko prvenstvo slavili s 35:33. Takrat je kar deset golov dosegel Baris Puhouski, ki je tudi tokrat v kadru Belorusije. Prvo ime zasedbe Jurija Ševcova pa je seveda zvezdnik Barcelone, nekoč tudi slovenski reprezentant Sergej Rutenka.

Ne bežim od vloge favorita
"Prvenstvo se nam začne s tekmo proti Belorusiji. Mislim, da bomo morali iti v srečanje bistveno boljše, kot smo šli proti Čilu. Ne bežim od tega, da smo favoriti. Dobro se bomo pripravili, kolektivno in individualno, nato pa tekmo skušali dobiti," napoveduje slovenski selektor Boris Denič.

Luka Žvižej: Na igrišču ni prijateljev
"Vemo, kakšna ekipa so Belorusi. Z njimi smo imeli nazadnje slabo izkušnjo, tako da tekma bo zagotovo zelo napeta. Jaz upam oziroma verjamem, da jo zmagamo in se nato po dnevu počitka pripravimo na Katar," pa pravi Luka Žvižej, ki je pojasnil, da so se z Rutenko videli v hotelu, niso pa se še slišali: "Vemo, da na igrišču ni prijateljev. Vsak se bori za svojo državo. Ko se tekma zaključi, smo prijatelji naprej. "Sergio" je bil ne samo del naše klubske, ampak tudi reprezentančne scene. S tem nimamo niti mi niti oni nobenih problemov."

Natek ima rajši močnejše reprezentance
Jure Natek rajši igra proti močnejšim kot šibkejšim reprezentancam ranga Čile: "Po pravici povedano, se veselim tekem z pod "narekovaji" pravimi reprezentancami. Vemo, kaj nas čaka, vemo, kako bomo morali igrati, da bomo zmagali in veselimo se že tega."

Rutenka po prekršku nad Morrosom izključen
Belorusija je v uvodni tekmi prvenstva izgubila proti Španiji z 38:33. Rutenka je že v 18. minuti zaradi prekrška nad Viranom Morrosom dobil rdeči karton, kljub temu pa so njegovi soigralci držali korak s Španci. V 46. minuti so se približali le na 28:29, nato pa je Španija le uveljavila kvalitetno premoč. Najboljši beloruski strelec je bil s petimi goli (met 5/5) krožni napadalec Aleksander Citou, po štirikrat pa so zadeli Puhouski, Sergej Šilovič, Maksim Babičev in Vjačeslav Šumak.

SKUPINA A, 2. krog

Sobota ob 15.00:
SLOVENIJA - BELORUSIJA
Prenos na TVS 2 in na MMC-ju.
BRAZILIJA - ŠPANIJA
Ob 17.00:
ČILE - KATAR

Lestvica:                          
SLOVENIJA          1  1 0 0 +13   2
KATAR              1  1 0 0  +5   2
ŠPANIJA            1  1 0 0  +5   2
BELORUSIJA         1  0 0 1  -5   0
BRAZILIJA          1  0 0 1  -5   0
ČILE               1  0 0 1 -13   0

V osmino finala se uvrstijo prve   
štiri reprezentance.  

Iz Dohe

Aleš Vozel, @vozela1