Dallas je z Luko Dončićem po 20. tekmi zasedal četrto mesto na zahodu, trenutno je sedmi, napovedi pa vsaj ta hip niso najbolj spodbudne. Foto: AP
Dallas je z Luko Dončićem po 20. tekmi zasedal četrto mesto na zahodu, trenutno je sedmi, napovedi pa vsaj ta hip niso najbolj spodbudne. Foto: AP

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaše košarkarsko vprašanje. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

1858. Iztok Franko je v podkastu SOS-odmev večkrat poudaril, da je prvih 20 tekem v Ligi NBA pomemben kazalnik, kako se bo nadaljevala Liga NBA. Osebno mi ne gre v račun, da je približno četrtina tekem že dovolj za napoved. Na kakšen način bi tezo o 20 tekmah kot kazalniku uspešne ali neuspešne sezone lahko statistično zagovarjali?
Sandi Pavec

Za zadnjih 20 sezon sem preveril ekipe, ki so se uvrstile v končnico Lige NBA. Zanimalo me je, na katerem mestu so bile po 20. tekmi posamične sezone.

Sorodna novica Franko: Pri Dallasu, ki je izgubil napadalno identiteto, se prižigajo alarmi

Analiza kaže, da je bilo po četrtini sezon (v obdobju od 1999/2000 do 2019–2020) kar 263 od 320 ekip, ki so se uvrstile v končnico, že v prvi osmerici. Z drugimi besedami − s kar 82,2-odstotno natančnostjo po četrtini sezone že lahko napovemo ekipe, ki se bodo uvrstile v končnico.

Mimogrede, v analizi nisem upošteval sezone 2011/2012 (takrat je bilo odigranih le 66 tekem) ter lanske sezone 2020/2021 (ker se je spremenil format končnice s play-inom).

Naj omenim najhujša padca vodilne ekipe. Orlando je po četrtini sezone 2006/2007 vodil na vzhodu, nato pa redni del končal na osmem mestu (sicer s prednostjo petih tekem pred devetim mestom). Na zahodu je taka usoda čakala LA Clipperse, ki so vodili po 20 tekmah sezone 2018/2019, redni del pa so prav tako končali na osmem mestu (z varno prednostjo kar devetih zmag pred devetim mestom).

Na drugi strani ekstrema pa je v tem obdobju najbolj splezal Toronto, ki je bil po 20 tekmah sezone 2006/2007 na 12. mestu, končnico pa je nato začel s tretjega položaja.

Še povezava do gostovanja Iztoka Franka v podkastu SOS-odmev.

069 Rodman je ni smel nositi – gost Iztok Franko