Đoković se še vedno izvrstno bori proti precej mlajšim tekmecem. Foto: EPA
Đoković se še vedno izvrstno bori proti precej mlajšim tekmecem. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS tokrat odgovarjamo na vaši teniški vprašanji. Še vedno ste vabljeni k postavljanju vprašanj (ne glede na šport).

Vabljeni k sodelovanju

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošljete po elektronski pošti ali Twitterju.

Športni SOS deluje tudi v avdioobliki ‒ naročite se na podkast SOS-odmev!

Sorodna novica Đoković zaključni turnir začel z zmago in z novim pokalom

1840. V tenisu smo končno priča menjavi generacij. Letos na zaključnem turnirju sezone ni Rogerja Federerja. Kako se je spreminjala povprečna starost osmih udeležencev na zaključnem turnirju od 2002 naprej, ko je Federer prvič zaigral na tem turnirju?
Peter Dobrajc

Roger Federer je na zaključnem turnirju prvič zaigral leta 2002, takrat je bila povprečna starost osmerice 25,29 leta. Letos je to povprečje zelo podobno (25,64), spodnji graf pa lepo prikazuje, kako se je to povprečje višalo z "dozorevanjem" velike trojice, ki je bila tako dolgo med najboljšimi. Letos je od rednih zgodovinskih spremljevalcev prisoten le Novak Đoković. Najvišje povprečje je bilo tako v letih 2015 in 2018, ko je prebilo celo 30 let.

Naslov infografike: Tenis finale sezone povprečna starost

1841. Letos je Đoković edini igralec na zaključnem turnirju, ki je starejši od 30 let. Kako se je to število spreminjalo v istem časovnem obdobju?
Peter Dobrajc

Tako malo 30-letnikov je na finalu sezone zaigralo leta 2014, ko je v Londonu zaigral le Federer. V tem času ni bilo nobenega 30-letnika v obdobju 2006−2010.

Naslov infografike: 30 letniki finale sezone tenis

Opomba: Pri obeh vprašanjih je upoštevana prvotna osmerica, ki je nastopila na zaključnem turnirju (brez menjav, ki so včasih zamenjale poškodovane igralce).