Pete Sampras je bil popolnoma izmučen, a je vseeno stisnil zobe. Foto: Reuters
Pete Sampras je bil popolnoma izmučen, a je vseeno stisnil zobe. Foto: Reuters
Alex Corretja
Alex Corretja je zapravil veliko priložnost. V New Yorku nikoli več ni igral v četrtfinalu. Njegov največji uspeh je finale Roland Garrosa leta 1998 in 2001. Foto: Reuters
Pete Sampras in Goran Ivanišević
Sampras in Goran Ivanišević sta leta 1994 in 1998 igrala v finalu Wimbledona. Obakrat je bil boljši Američan. Hrvat je moral na veliki trenutek počakati do 9. julija 2001. Foto: EPA
Michael Chang
Michael Chang v finalu ni imel možnosti proti Samprasu. Foto: EPA
Pete Sampras
Sampras je v bogati karieri osvojil kar 14 naslovov na turnirjih za grand slam. Zadnjega se je veselil leta 2002 v New Yorku, ko je v finalu ugnal večnega tekmeca Andreja Agassija v štirih nizih. Foto: EPA

Ko se spominjamo legendarnih teniških obračunov, po navadi govorimo o velikih finalih turnirjev za grand slam. Četrtfinalni obračun na stadionu Louisa Armstronga, ki je bil takrat osrednje igrišče (stadion Arthurja Asha so uradno odprli 25. avgusta 1997, ko je Whitney Houston zapela One Moment in Time v družbi vseh največjih teniških asov), bo za vedno ostal v spominu teniških navdušencev. Sampras, ki je bil takrat star 25 let, se je po štirih urah in devetih minutah veselil zmage, tri dni zatem tudi novega naslova na turnirjih za grand slam.

Sampras, ki je branil naslov, se je ob 16.00 po lokalnem času odpravil na stadion, za seboj pa je imel težko obdobje, saj leta 1996 ni osvojil še nobenega grand slama. V Wimbledonu, kjer je bil najboljši med letoma 1993 in 1995, nato pa še med letoma 1997 in 2000, ga je v četrtfinalu izločil poznješi zmagovalec Richard Krajicek.

Smrt trenerja Gulliksona ga je potrla
3. maja 1996 je umrl njegov trener in najboljši prijatelj Tim Gullikson zaradi možganskega tumorja. Že na Odprtem prvenstvu Avstralije januarja 1995 se je začela težka zgodba, ko se je Gullickson zgrudil na treningu, preiskave v Chicagu pa niso prinesle dobrih novic. Sampras ni mogel skriti čustev, v četrtrfinalu je jokal proti Jimu Courierju, vrnitev po 0:2 v nizih pa je posvetil Gullicksonu.
"Sampras je bil fizično in psihično popolnoma na tleh v zadnjih 18 mesecih," je pojasnil trener Paul Annacone, ki je nasledil Gullicksona.

Dolge izmenjave so ga izčrpale
22-letni Corretja, ki je bil takrat 31. igralec sveta, je imel načrt. Skušal je z dolgimi izmenjavami žog utruditi Samprasa. Dvoboj je nekajkrat spominjal na klasično partijo na Roland Garrosu, kjer pa se "Pistol Pete" nikoli ni prebil v finale. Po štirih nizih hudega boja sta bila igralca že tri ure in pol na razprodanem stadionu.

Glavnemu sodniku povedal nekaj krepkih
Sampras se je vseskozi reševal z močnimi servisi, takoj je krenil k mreži, da bi skrajšal točko. Pri izidu 1:1 v zadnjem nizu je vedno mirni Američan eksplodiral. Povedal je nekaj krepkih glavnemu sodniku, ki mu ni želel dovoliti ponavljati prvega servisa, saj je vmes prišlo do daljše prekinitve. "Ali sploh poznaš pravila? Si morda kaj pokadil," je bil jezen najboljši igralec sveta, ki je lovil četrti naslov v Flushing Meadowsu.

"Pistol Pete" bruhal, sodnik pa mu je dal opomin
Stanje se je vseskozi slabšalo. Ko se je začela podaljšana igra odločilnega niza, je bil Sampras videti popolnoma izčrpan. V vročem popoldnevu je bil dehidriran. Ko je serviral Corretja, se je oprl na lopar, da je sploh še lahko stal na nogah.

Pri izidu 1:1 v "tie-breaku" je Sampras bruhal tik ob semaforju, ki kaže hitrost servisa v kotu stadiona. Gledalci niso mogli verjeti svojim očem, glavni sodnik pa mu je dal opomin zaradi zavlačevanja.

Vsaka točka prava agonija
"Kar naenkrat mi je postalo slabo. Rekel sem si, sranje, zdaj bom pa bruhal kar sredi igrišča. Cel svet me bo videl. Vsaka točka je bila prava agonija zame. Ko sem moral na menjavo strani, je bilo to neskončno mučenje," je po dvoboju pojasnil Sampras, ki je serviral 25 asov, naredil pa je kar 68 neizsiljenih napak, 38 več od Španca.

Corretja z dvojno napako poklonil zmago Samparsu
Navijači so ga spodbujali, da iz sebe iztisne vse atome moči. Z odličnimi servisi je celo povedel s 6:5 v podaljšani igri. Corretja je zadržal oba servisa za vodstvo s 7:6. Imel je prvo zaključno žogo, Sampas je krenil k mreži in odigral neverjeten volej, ki ga večina tenisačev ni sposobna spraviti prek mreže v najboljšem stanju. Corretja bi verjetno s paralelo dobil obračun, a se je odločil za forhend diagonalo in Sampas ga je prebral. Američan je nato zadel as z drugim servisom (!) za 8:7. Uprl se je na lopar, ko je čakal servis Španca, ki pa je z dvojno napako poklonil dvoboj. Corretja je padel na kolena, zapravil je priložnost kariere.

Na stolu se je pokril z brisačo. "V odločilnih trenutkih se nikakor nisem mogel zbrati. Misli so mi švigale. To je bil moj največji dvoboj v karieri. Odigral sem najboljši tenis, a hkrati tudi najslabšega," je povedal Corretja.

Zdravniki so takoj po koncu odpeljali Samprasa, ki je prejel infuzijo. Takratno Samprasovo dekle DeLaina Mulcahy je bila v solzah. Zmaga niti ni bila v ospredju, bolj jo je skrbelo izjemno slabo stanje najboljšega tenisača sveta, ki pa si je hitro opomogel.

Sledili sta zmagi nad Ivaniševićem in Changom
Dva dni zatem je bil na sporedu "Super Saturday". V polfinalu se je Sampras srečal z Goranom Ivaniševićem. Hrvat je v četrtfinalu ugnal Stefana Edberga s 6:3, 6:4 in 7:6. To je bil zadnji dvoboj legendarnega Šveda na turnirjih za grand slam. Sampras je bil na največjih turnirjih pravi strup za Ivaniševića in tudi tokrat ga je izločil s 6:3, 6:4, 6:7 in 6:3. V drugem polfinalu je Michael Chang odpravil Andreja Agassija s 6:3, 6:2 in 6:2,
V nedeljskem finalu ni bilo dvoma. "Pistol Pete" je nadigral Changa s 6:1, 6:4 in 7:6. To je bil njegov četrti naslov v New Yorku. To je bila rutinska zmaga, v anale pa je šel predvsem neverjeten četrtfinalni obračun tri dni pred tem.

New York, OP ZDA 1996, četrtfinale (M):
SAMPRAS (ZDA/1) - CORRETJA
7:6 (5), 5:7, 5:7, 6:4, 7:6 (7)
IVANIŠEVIĆ (HRV/4) - EDBERG (ŠVE)
6:3, 6:4, 7:6 (9)
AGASSI (ZDA/6) - MUSTER (AVT/3)
6:2, 7:5, 4:6, 6:2
CHANG (ZDA/2) - J. SANCHEZ (ŠPA)
7:5, 6:3, 6:7 (2), 6:3

Polfinale:
SAMPRAS (ZDA/1) - IVANIŠEVIĆ (HRV/4)
6:3, 6:4, 6:7 (9), 6:3
CHANG (ZDA/2) - AGASSI (ZDA/6)
6:3, 6:2, 6:2

Finale:
SAMPRAS (ZDA/1) - CHANG (ZDA/2)
6:1, 6:4, 7:6 (3)