Andy Murray in Novak Đoković sezono 2017 in boj za prvo mesto začenjata že ta teden, in to v Dohi. Foto: Reuters
Andy Murray in Novak Đoković sezono 2017 in boj za prvo mesto začenjata že ta teden, in to v Dohi. Foto: Reuters
Andy Murray in Novak Đoković
Čez dva tedna ju čaka boj za osvojitev Odprtega prvenstva Avstralije. Đokoviću je štirikrat v finalu nasproti stal prav Murray, nazadnje lani, ko ga je gladko ugnal s 3:0 (6:1, 7:5 in 7:6). Foto: Reuters

Škot je pred začetkom sezone 2017 povedal, da je najnevarnejši za prvo mesto prav srbski tenisač: "Novak je še naprej moja največja grožnja. Imel sem štiri, pet odličnih mesecev ob koncu leta, prvo mesto pa sem osvojil le zaradi enega dvoboja." Dodal je, da se zaveda, da bo zelo težko obdržal prvo mesto.

Murray in Đoković sta v Doho že prispela, srečala pa sta se tudi že s predstavniki sedme sile. Na uvodnem srečanju je Murray povedal: "Z Novakom sva skozi leta imela veliko odličnih obračunov, borila sva se za največje športne nagrade, upajmo, da bo tudi v letu 2017 tako."

Đoković je ob prihodu v Doho povedal, da je navdušen, ker sezono odpira na tako posebnem turnirju, na katerem je slavil že lani (v finalu je lani premagal Španca Rafaela Nadala), sezono je tako odprl na najboljši mogoč način. Kot piše srbski Blic, je na novinarski konferenci seciral leto 2016, to je po njegovem mnenju najbolj zaznamovalo slavje na prestižnem Roland Garrosu, leto pa je označil kot odlično: "Prvih šest mesecev je bilo zame izjemnih, v drugi polovici pa sem nihal."

Za konec je povedal, da si Andy zasluži prvo mesto: "Andy je imel neverjetno leto 2016, še posebej je blestel v drugi polovici, tako da je zasluženo na vrhu."

Murray in Đoković sta polna hvale na račun drug drugega, kakšna je dejansko njuna pripravljenost, pa se bo pokazalo že v teh dneh v Dohi. Prvi Đokovićev nasprotnik bo Nemec Jan-Lennard Struff, Murrayja pa čaka dvoboj s Francozom Jeremyjem Chardyjem.

Na turnirju v Dohi bo nastopilo šest teniških igralcev iz najboljše dvajseterice: poleg Murrayja in Đokovića so to še Tomas Berdych, David Goffin, Jo-Wilfried Tsonga in Ivo Karlović.

Đoković v Melbournu osvojil šest lovorik
Turnir v Dohi je zadnji pripravljalni turnir za Murrayja in Đokovića pred začetkom Odprtega prvenstva Avstralije, ki bo potekalo od 16. do 29. januarja.

Tam se obeta srdit boj, če gledamo pretekla leta, pa je absolutni zmagovalec Melbourna Srb. Đoković je v Rod Laver Areni že šestkrat dvignil lovoriko, najboljši je bil v letih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015 in 2016. V finalnih obračunih mu je štirikrat nasproti stal prav Murray, nazadnje lani, ko ga je gladko ugnal s 3:0 (6:1, 7:5 in 7:6).

DOHA, 1. krog, tabela
(1.334.270 am. dolarjev, trda podlaga)

MURRAY (VB/1) - CHARDY (FRA)

G. MELZER (AVT) - MATHIEU (FRA)

LORENZI (ITA) - ALMAGRO (ŠPA)

KOHLSCHREIBER (NEM/7) - JAZIRI (TUN)

BERDYCH (ČEŠ/3) - GIANNESSI (ITA)

YUKSEL (TUR) - VESELY (ČEŠ)

BAGNIS (ARG) - BROWN (NEM)

TSONGA (FRA/5) - KUZNECOV (RUS)

KARLOVIĆ (HRV/6) - MARČENKO (UKR)

ZAYID (KAT) - HAČANOV (RUS)

POSPISIL (KAN) - VERDASCO (ŠPA)

GOFFIN (BEL/4) - HAASE (NIZ)

BAGHDATIS (CIP/8) - ŠTEPANEK (ČEŠ)

DE GREEF (BEL) - SAFWAT (EGI)

ZEBALLOS (ARG) - MAYER (NEM)

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - STRUFF (NEM)