Predsednik Teniške zveze Slovenije Marko Umberger (v sredini) upa, da bo turnir vsako leto bolj uveljavljen. Foto: Simon Maljevac
Predsednik Teniške zveze Slovenije Marko Umberger (v sredini) upa, da bo turnir vsako leto bolj uveljavljen. Foto: Simon Maljevac
Blaž Kavčič
Blaž Kavčič bo zagotovo nastopil v Portorožu. Foto: Reuters

Turnir bo mnogo več kot le teniški dogodek, saj bo TZS poskrbel za kopico obstranskih dejavnosti. Temu primeren je tudi slogan turnirja - morje, poletje, tenis, zabava. Skupno bo v tednu dni na teniških igriščih v Portorožu nastopilo več kot tisoč udeležencev. Priložnost bodo dobili otroci, mlajši, rekreativci, invalidi na vozičkih ter vsi, ki so tako ali drugače povezani s tenisom.

Igralci, ki so med najboljših 50 na svetu, ne smejo nastopiti
Osrednja pozornost bo seveda namenjena udeležencem turnirja challenger, ki po denarnem skladu sodi v najnižji rang teh tekmovanj, a ker bodo tekmovalci deležni tudi prenočitev, se turnir točkuje, kot da bi bil vreden 45.000 evrov. Od slovenskih tenisačev bodo verjetno nastopili Aljaž Bedene, Blaž Kavčič in Blaž Rola, medtem ko je udeležba našega najvišje uvrščenega tekmovalca na lestvici ATP Grege Žemlje odvisna od njegove uvrstitve na lestvici tri tedne pred začetkom turnirja.

Če bo Žemlja prebil magično mejo 50, se pravi, da bo v tem času za nekaj mest izboljšal svojo dosedanjo uvrstitev na lestvici ATP, v Portorožu ne bo smel nastopiti, saj pravila Mednarodne teniške zveze ne dovoljujejo nastopanja igralcem na turnirjih challenger, če so ti uvrščeni pod 50. mesto na svetu.

Ob istem času tudi drugi teden Wimbledona
Udeležba slovenskih igralcev je hkrati vezana na nastope v Wimbledonu. Portorož je namreč na sporedu v drugem tednu Wimbledona, zato bosta Bedene in Kavčič prišla na slovensko obalo le, če bosta v Londonu izpadla že v uvodnih krogih.

"Veseli me, da smo lahko po enoletnem premoru znova zbrali finančna sredstva za organizacijo takšnega turnirja. Naša želja je, da to ni le turnir, temveč festival slovenskega tenisa, ki bo v Portorožu združil vse, ki imamo radi to igro. V prihodnjih letih želimo nadaljevati tradicijo in prizadevali si bomo, da bo turnir vsako leto bogatejši tudi po denarnem skladu," je dejal predsednik TZS-ja Marko Umberger o turnirju, ki ima proračun 160.000 evrov.