Sam Groth, Lleyton Hewitt, kapetan Wally Masur, Bernard Tomic in Thanasi Kokkinakis se bodo srečali z Jamiejem Murrayjem, Danom Evansom, kapetanom Leonom Smithom, Andyjem Murrayjem in Dominicom Inglotom. Foto: EPA
Sam Groth, Lleyton Hewitt, kapetan Wally Masur, Bernard Tomic in Thanasi Kokkinakis se bodo srečali z Jamiejem Murrayjem, Danom Evansom, kapetanom Leonom Smithom, Andyjem Murrayjem in Dominicom Inglotom. Foto: EPA

Velika Britanija ima priložnost, da prvič po letu 1978 pride v finale in morda nato prvič po davnem letu 1936 tudi osvoji pokal. Na uvodnem obračunu v razprodani Emirates Areni se bo Andy Murray srečal s Thanasijem Kokkinakisom. Murray se je odločil, da bo za vsak doseženi as do konca sezone podaril 50 funtov.

Bolj ko bo tretji igralec sveta uspešen pri tej teniški prvini, bolj poln bo sklad Unicefa za pomoč otrokom beguncem. Ne bo pa šlo le za 50 funtov (približno 68 evrov), saj so se mu pridružili še njegovi pokrovitelji in krovni teniški zvezi, britanska in mednarodna, ter tudi obljubili donacije. Vsak Murrayjev as bo tako skupno prinesel 200 funtov.

"Ko sem spremljal novice po televiziji, sem se zavedel, da je treba nekaj narediti. Odločil sem se, da bom pomagal z donacijami, tako bo zadovoljstvo ob asih še večje. Poleg tega pozivam navijače, da se pridružijo dobrodelnim projektom in pomagajo Unicefu," je dejal škotski teniški zvezdnik. V Veliki Britaniji lahko navijači pomagajo tudi s pošiljanjem SMS-ov, Murray pa jih je pozval tudi k donacijam na posebni spletni strani.

Po podatkih uradne strani združenja ATP je Murray v karieri dosegel že 4663 asov, v letošnji sezoni jih je zbral 461.

V drugem obračunu bo 300. igralec sveta Dan Evans skušal presenetiti Bernarda Tomica. Evans je dobil priložnost po zmagi na Futuresu v Nottinghamu v nedeljo. Kapetan Britancev Leon Smith mu je dal prednost pred Kylom Edmundom.

V Bruslju bosta začela David Goffin in Leonardo Mayer, sledil bo obračun Steva Darcisa in Federica Delbonisa.

SVETOVNA SKUPINA, polfinale
Glasgow (trda podlaga):
VELIKA BRITANIJA - AVSTRALIJA
A. Murray - Kokkinakis petek
Evans - Tomic petek
J. Murray/Inglot - Groth/Hewitt sobota
A. Murray - Tomic nedelja
Evans - Kokkinakis nedelja




Bruselj (trda podlaga):
BELGIJA - ARGENTINA
Goffin - Delbonis petek
Darcis - Mayer petek
Bemelmans/Coppejans - Berlocq/Schwartzman sobota
Goffin - Mayer nedelja
Darcis - Delbonis nedelja