Roger Federer bo v nedeljo zvečer lovil rekordno sedmo zmago na zaključnih turnirjih serije ATP. Foto: EPA
Roger Federer bo v nedeljo zvečer lovil rekordno sedmo zmago na zaključnih turnirjih serije ATP. Foto: EPA
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka je prikazal odlično igro, narekoval je ritem z osnovne črte in bil neverjetno blizu zmagi. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković čaka na nasprotnika v nedeljskem finalu, kjer bo lovil dosežek Ivana Lendla, ki je med letoma 1985 in 1987 trikrat zapored osvojil zaključni turnir. Foto: Reuters

Švicarja sta navdušila polne tribune v O2 Areni. Končno razmerje v točkah je bilo 119:112. Wawrinka je serviral deset asov in navdušil z izjemnimi bekhendi udarci (11 "winnerjev") z osnovne črte. Narekoval je ritem z osnovne črte, zadel je kar 43 "wijnnerjev", a naredil tudi 48 neizsiljenih napak. Federer je zelo dobro igral pri mreži (24/37).
Udaren štart Wawrinke
V uvodnem nizu je Wawrinka blestel, v tretji in sedmi igri je odvzel servis slavnemu rojaku. Federer se je nato prebudil in znižal na 5:4, v deseti igri pa je Wawrinka zadržal servis in osvojil prvi niz.

Federer ujel pravi ritem v drugem nizu
V drugem nizu je 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam zaigral precej bolje. V šesti igri je imel tri priložnosti za brejk, vendar je Wawrinka uspel izenačiti na 3:3. V 12. igri je nato zmagovalec letošnjega Odprtega prvenstva Avstralije naredil preveč neizsiljenih napak in brez osvojene točke izgubil servis in s tem tudi niz.

Wawrinki se je v ključnih trenutnih zatresla roka
Številni navijači Federerja so bili na nogah, prepričani so bili, da bo 33-letni šampion iz Basla v odločilnem nizu gladko prišel do zmage. Wawrinka je imel drugačne načrte, v prvi igri je zadel dva izjemna bekhenda in takoj prišel do brejka. Prednost je nato zadržal in v deseti igri servisral za zmago. Priigral si je tri zaključne žoge, vse pa je Federer uspel rešiti. Še posebej blizu je bil Wawrinka pri drugi zaključni žogi, ko je volej iz ugodnega položaja poslal v mrežo. Federer je unovčil drugo priložnost za brejk in iznečail na 5:5.

Drama se je nadaljevala v enajsti igri, ko je Wawrinka zapravil vodstvo s 15/40 na servis Federerja. Odločala je podaljšana igra, kjer je Federer povedel s 4:2, a si je Wawrinka priigral že četrto zaključno žogo. Federer je na svoj servis dobil dve točki zapored, nato pa je je zaključil dvoboj po dveh urah in 48 minutah.

"Nole" prvič izgubil niz v tem tednu
Đoković je v prvem polfinalu s 6:1, 3:6 in 6:0 premagal Japonca Keia Nišikorija. Po uvodnem nizu je kazalo, da se bo "Nole" sprehodil do finala, a se je Nišikori v drugem nizu z dvema brejkoma vrnil. Japonec je imel nato v prvi igri tretjega niza dve žogici za odvzem servisa, ki pa ju ni izkoristil.

Od takrat naprej je šlo zanj le še navzdol. Đoković je prevzel pobudo in dvoboj po uri in 27 minutah odločil v svojo korist. Skupno je "Nole" šestkrat odvzel servis nasprotniku, medtem ko ga je sam izgubil le dvakrat. Končno razmerje točk je bilo 74:51.
Đoković bo imel v finalu priložnost, da se pridruži legendarnemu Ivanu Lendlu kot edinemu igralcu, ki je zaključni turnir osvojil trikrat zaporedoma (od 1985 do 1987). Na drugi strani bo skušal Federer zmagati še sedmič na masterih ob koncu sezone.

LONDON, polfinale
(6.500.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - NIŠIKORI (JAP/4)
6:1, 3:6, 6:0

FEDERER (ŠVI/2) - WAWRINKA (ŠVI/3)
4:6, 7:5, 7:6 (6)




Finale, nedelja ob 19.00:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - FEDERER (ŠVI/2)