Novak Đoković je v Pariz prišel kot aktualni zmagovalec Wimbledona, New Yorka in Melbourna. V zgodovini sta vse štiri naslove naenkrat držala le še Rod Laver (1962, 1969) in Don Budge (1938). Foto: EPA
Novak Đoković je v Pariz prišel kot aktualni zmagovalec Wimbledona, New Yorka in Melbourna. V zgodovini sta vse štiri naslove naenkrat držala le še Rod Laver (1962, 1969) in Don Budge (1938). Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal je na sedmih pariških turnirjih doživel le en poraz. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je lani v Parizu izgubil proti Rafaelu Nadalu v štirih nizih. Foto: EPA

Nazadnje je to uspelo Avstralcu Rodu Laverju, ki je leta 1969 osvojil koledarski grand slam z zmagami v Avstraliji, Franciji, Wimbledonu in ZDA v istem letu. Teniški "sveti gral" se zdi v sedanjem času domala nedosegljiv, toda tudi zmaga na štirih zaporednih največjih turnirjih je izjemen dosežek. Še posebej, če upoštevamo, da je to doba Federerja in Nadala, ki sta skupaj osvojila kar 26 turnirjev za grand slam.

"Čutim, da lahko premagam vsakogar"
"Priznam, da razmišljam o tem. Če bi govoril drugače, bi lagal. Hočem osvojiti Roland Garros in s to miselnostjo sem prišel v Pariz. Sem samozavesten in čutim, da lahko na tej podlagi premagam vsakogar," je optimističen Đoković, ki v Parizu še nikoli ni igral v finalu. "Sanjal sem, da sem osvojil Pariz. To je pozitiven znak. Ne vem, kakšen je bil izidt, ker nisem pogledal na semafor, toda spomnim se, da sem dvignil pokal," je še dodal Đoković, ki se bo v Parizu predstavil v novi opremi, saj je podpisal petletno pogodbo z japonskim opremljevalcem.

Nadal samozavesten kot še nikoli
Toda Pariz je kraljestvo Rafaela Nadala, ki je tudi letos prvi favorit. Španec je Roland Garros osvojil šestkrat. Edini poraz je doživel proti Robinu Söderlingu, ki je letos odpovedal nastop. Nadal je prišel v Pariz bolj samozavesten kot kadar koli. Pod pasom ima lovoriki z dveh največjih peščenih turnirjev letos, Monte Carla in Rima, še pomembneje pa je, da je na obeh v finalu premagal prav Đokovića in s tem prekinil zmagoviti niz Srba, ki je pred tem dobil sedem dvobojev zapored. Đoković je lani v Pariz prišel neporažen, v polfinalu pa ga je po 41 dobljenih dvobojih zaustavil Federer.

Nadal pred začetkom turnirja poudarja pomembnost rimske zmage: "Zmaga v finalu Rima je zame psihološko izjemno pomembna. V primerjavi z lanskim letom je bila peščena sezona letos boljša z izjemo napake v Madridu. Igram dobro in na pravi stopnji."

Tudi Federer v dobri formi
Kdo lahko ogrozi ponovni finale najboljših dveh z lestvice ATP? Seveda je tu v prvi vrsti Roger Federer. Švicar je v letošnji peščeni sezoni izpustil Monte Carlo, zmagal v Madridu in klonil v polfinalu Rima. Letos je osvojil že štiri turnirje, razmerje zmag in porazov pa ima 31:4. Federer upa, da bo v Parizu toplo, kar bi nekoliko "pospešilo" podlago.

Kdo bi še lahko presenetil
Murray je lani z uvrstitvijo v polfinale in dobrim odporom proti Nadalu dokazal, da lahko preseneti. Trenutna forma sicer ni blesteča, a Škota so pestile tudi poškodbe, v Parizu pa naj bi bil povsem nared. Tu je še letos odlični Tomaš Berdych, polfinalist Monte Carla, finalist Madrida in četrtfinalist Rima, pa tradicionalno močna argentinska zasedba na čelu s Juanom Martinom del Potrom. Domači upi bodo počivali na Jou-Wilfriedu Tsongaju, "tempirana bomba" pa je tudi David Ferrer.