Gael Monfils se je na krilih navijačev v četrtem nizu dvignil kot feniks iz pepela. Foto: EPA
Gael Monfils se je na krilih navijačev v četrtem nizu dvignil kot feniks iz pepela. Foto: EPA
Roger Federer, Damir Džumhur
Roger Federer in Damir Džumhur po koncu dvoboja. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka se bo v nedeljo v osmini finala pomeril s Francozom Gillesom Simonom. Foto: EPA
Jo Wilfried Tsonga
Jo Wilfried Tsonga se bo v osmini finala srečal s četrtim nosilcem Tomašem Berdychom. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova, ki je pred dvema tednoma dobila turnir v Rimu, je v odlični formi na pesku. Rusinja ima zelo zahteven žreb. Foto: EPA
Ana Ivanović
Ana Ivanović je presenetljivo hitro ugnala Donno Vekić. Proti Jekaterini Makarovi jo čaka precej težje delo. Foto: EPA
Alize Cornet
Alize Cornet se je prvič prebila v osmino finala Roland Garrosa, potem ko je v napetem obračunu na osrednjem stadionu ugnala Mirjano Lučić Baroni. Hrvatica, ki je v 2. krogu izločila Simono Halep, je naredila kar 59 neizsiljenih napak. Foto: EPA

Urugvajec, ki je lani zmagal na turnirju v Umagu, je vodil z 2:1 v nizih in imel dva brejka prednosti v četrtem nizu. Pri zaostanku z 1:4 je Monfils zaigral na vse ali nič, zadeval je iz vseh položajev, kar trikrat zapored odvzel servis Cuevasu in nanizal pet iger zapored.

Navijači na razprodanem stadionu Suzanne Lenglen so pred začetkom odločilnega niza prepevali francosko himno. Cuevas je v uvodni igri petega niza brez izgubljene točke prišel do odvzema servisa, a je nato Monfils nanizal štiri igre zapored in prednost zadržal do konca. Obračun je trajal kar tri ure in pol.
Federer oddal le devet iger
33-letni Federer je Damirju Džumhurju v prvem nizu dopustil štiri igre, v drugem tri, v zadnjem pa dve. Dvoboj Švicarja in 23-letnika iz Bosne in Hercegovine, ki je s tem izenačil svoj najboljši dosežek na turnirjih za grand slam (tretji krog v Melbournu 2014), je trajal dobro uro in pol. Federer je stopnjeval ritem in v zadnjem nizu, ko je Džumhur dobil le dve igri, dvoboj končal po 26 minutah.

Džumhur: Mislim sem, da sanjam
"Ko sem se ogreval, nisem mogel verjeti, da igram proti Rogerju Federerju. Mislim sem, da sanjam. K sreči sem mi je uspelo zbrati, ko se je dvoboj začel," je pojasnil Džumhur, ki je v žep pospravil 85.000 evrov.

"Zadovoljen sem, da nisem izgubil preveč energije. Dvoboj sem odigral natanko tako, kot sem si želel. Za nameček je bilo še vreme v redu in kaj bi si želel še več. Nekaj več težav sem imel le v prvem nizu. Mislim, da je Damir igral dobro. Zelo hiter je ne igrišču, dober občutek ima za skrajšane žoge. To je bil zelo zabaven obračun. Želim mu vse najboljše na naslednjih turnirjih," je dodal Federer.
Wawrinka izločil predzadnjega Američana
Američani na pesku že dolga leta ne blestijo, zdaj je v igri ostal le še Jack Sock, ki se bo v soboto srečal z Borno Čorićem. V 3. krogu se je poslovil še Steve Johnson, ki pa ni imel nobenih možnosti proti Stanu Wawrinki. Švicar ga je odpravil s 6:4, 6:3 in 6:2. Dvoboj na igrišču številka ena je trajal le uro in pol.
Johnson je v prvem nizu izgubil servis v deseti igri, v drugem nizu v četrti, v tretjem pa v prvi in peti. Wawrinka niti enkrat ni oddal začetnega udarca in se bo v osmini finala srečal z Gillesom Simonom. Francoz je po zaostanku z 1:2 v nizih premagal rojaka Nicholasa Mahuta po petih nizih. V zadnjih dveh je izgubil le štiri igre.
Šarapova blestela na osrednjem igrišču
Pri dekletih je bil osrednji dvoboj dneva na stadionu Philippa Chatrierja, kjer je Marija Šarapova izločila Samantho Stosur s 6:3 in 6:4. Avstralka, ki je prejšnji teden dobila pripravljalni turnir v Strasbourgu, leta 2010 pa je igrala v finalu Roland Garrosa, je že lani v osmini finala namučila Rusinjo, ki je nato osvojila turnir.
V prvem nizu Šarapova, ki je imela v prvih dneh turnirja težave s prehladom, ni začela najbolje, v tretji igri je brez dobljene igre izgubila servis v vetru. V nadaljevanju se je zbrala in kar trikrat odvzela začetni udarec Stosurjevi.
V drugem nizu sta tekmici precej bolje servirali, odločil je brejk Šarapove v sedmi igri. Rusinja je izkoristila tretjo zaključno žogo po uri in 42 minutah. V osmini finala se bo srečala z Lucie Šafarovo. Čehinja je ugnala Sabine Lisicki s 6:3 in 7:6.
"Zelo sem zadovoljna, da sem zmagala v dveh nizih. Veter je bil zelo močan, a sem bila potrpežljiva. Vedela sem, da lahko Samantha igra zelo dobro, vendar sem se nanjo dobro pripravila," je povedala Rusinja.

Ekspresna zmage Ivanovićeve
V 53 minutah si je napredovanje priborila Ana Ivanović, ki je mlado Hrvatico Donno Vekić ugnala s 6:0 in 6:3. Srbkinja, ki je sedma nosilka turnirja, je v Parizu že slavila leta 2008. Po lanskem Melbournu je prvič med najboljših 16 na turnirjih velike četverice. Na tribuni je zanjo pesti stiskal tudi njen partner, vezist Bayerna in nemške reprezentance Bastian Schweinsteiger.
Kata z Garcio v tretjem krogu
Katarina Srebotnik je v drugem krogu turnirja dvojic s Francozinjo Caroline Garcia, s katero sta drugi nosilki, premagala špansko-romunsko navezo Lara Arruabarrena/Irina-Camelia Begu s 7:6 (1) in 6:4.
V soboto bo Srebotnikova v mešanih dvojicah z Romunom Horio Tecaujem igrala proti Švicarki Martini Hingis in Indijcu Leandru Paesu.


3. krog (M), tabela:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) - KOKKINAKIS (AVS)

GASQUET (FRA/20) - ANDERSON (JAR/15)

SOCK (ZDA) - ČORIĆ (HRV)

NADAL (ŠPA/7) - KUZNECOV (RUS)

MURRAY (VB/3) - KYRGIOS (AVS/29)

GOFFIN (BEL/17) - CHARDY (FRA)

ČILIĆ (HRV/9) - MAYER (ARG/23)

FERRER (ŠPA/7) - BOLLELI (ITA)



NIŠIKORI (JAP/5)
- BECKER (NEM)
b.b.
GABAŠVILI (RUS) - ROSOL (ČEŠ)
6:4, 6:4, 6:4
TSONGA (FRA/14) - ANDUJAR (ŠPA)
7:6 (4), 6:4, 6:3
BERDYCH (ČEŠ/4) - PAIRE (FRA)
6:1, 6:7 (5), 6:3, 6:4
WAWRINKA (ŠVI/8) - JOHNSON (ZDA)
6:4, 6:3, 6:2
SIMON (FRA/12) - MAHUT (FRA)
6:2, 6:7 (6), 6:7 (6), 6:3, 6:1
MONFILS (FRA/13) - CUEVAS (URG/21)
4:6, 7:6 (1), 3:6, 6:4, 6:3
FEDERER (ŠVI/2) - DŽUMHUR (BIH)
6:4, 6:3, 6:2


3. krog (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - AZARENKA (BLR/27)

PIRONKOVA (BLG) - STEPHENS (ZDA)

PETKOVIC (NEM/10) - ERRANI (ITA/17)

FALCONI (ZDA) - GÖRGES (NEM)

KVITOVA (ČEŠ/4) - BEGU (ROM/30)

KEYS (ZDA/16) - BACSINSZKY (ŠVI/23)

MITU (ROM) - SCHIAVONE (ITA)

VAN UYTVANCK (BEL) - MLADENOVIC (FRA)



IVANOVIĆ (SRB/7)
- VEKIĆ (HRV)
6:0, 6:3
MAKAROVA (RUS/9) - VESNINA (RUS)
6:2, 6:4
SVITOLINA (UKR/19) - BECK (NEM)
6:3, 2:6, 6:4
CORNET (FRA/29) - LUČIĆ BARONI (HRV)
4:6, 6:3, 7:5
PENNETTA (ITA/28) - SUAREZ NAVARRO (ŠPA/8)
6:3, 6:4
MUGURUZA (ŠPA/21) - KERBER (NEM/11)
4:6, 6:2, 6:2
ŠAFAROVA (ČEŠ/13) - LISICKI (NEM/20)
6:3, 7:6 (2)
ŠARAPOVA (RUS/2) - STOSUR (AVS/26)
6:3, 6:4