Roger Federer je dobil turnir v Halleju med med letoma 2003 in 2006 in tudi leta 2008. Švicar je pripravljen na obrambo naslova v Wimbledonu. Foto: EPA
Roger Federer je dobil turnir v Halleju med med letoma 2003 in 2006 in tudi leta 2008. Švicar je pripravljen na obrambo naslova v Wimbledonu. Foto: EPA
Mihail Južni
Mihail Južni je izgubil vseh 15 medsebojnih obračunov s Federerjem. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je tretjič dvignil veliki pokal v Queensu. Foto: Reuters

Rus je že v uvodni igri rešil štiri priložnosti za brejk in zadržal začetni udarec. V 12. igri je imel Južni zaključno žogo na servis Federerja, ki pa jo je 17-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam rešil z odličnim začetnim udarcem. Južni je v podaljšani igri povedel s 5:3, izkoristil je nekaj neizsiljenih napak Švicarja in "tie-break" po sijajnem voleju dobil s 7:5.

V drugem nizu je Federer zaigral bolje, Južni je v osmi igri z dvojno napako izgubil servis in odločal je tretji niz. Znova je odločal en odvzem servisa, prvemu nosilcu je uspel v sedmi igri, nato pa je zadržal servis do konca ter se veselil po dveh urah in dveh minutah.

Le še Connors in Lendl imata več turnirskih zmag
"Osvojil sem že veliko zmag, v zadnjem času mi morda ni toliko uspelo. Zelo sem zadovoljen z igro ta teden. Južni je bil v prvem nizu boljši, na koncu pa mi je vendarle uspelo," je bil zadovoljen 31-letni Federer, ki je serviral 11 asov. Zadnji turnir je osvojil avgusta lani. S 77. turnirsko zmago se je na večni lestvici na tretjem mestu izenačil z Američanom Johnom McEnroejem, prvi je Jimmy Connors (109), drugi pa Ivan Lendl (94).

"Roger je že vse življenje boljši od mene, vseeno pa sem zadovoljen s tem tednom, izločil sem tri nosilce. To je dobra napoved za Wimbledon," je dejal Južni, ki je izgubil vseh 15 medsebojnih obračunov s švicarskim asom. Tokrat je bil zares blizu.

Tudi Murray pripravljen na Wimbledon
Andy Murray
je zmagovalec turnirja v Queensu. Prvi nosilec je v finalu ugnal Marina Čilića s 5:7, 7:5 in 6:3 in tako najboljšemu hrvaškemu tenisaču preprečil ubranitev naslova. Za Murrayja je bila to že deveta zmaga v desetem medsebojnem obračunu s Čilićem.

Za Škota je bil to 41. finale, dosegel pa je 27. turnirsko zmago (tretjo letos po Miamiju in Brisbanu), Hrvat pa je igral v 17. finalu v karieri, osem jih je zapustil kot poraženec.
Finale je trajal dve uri in 33 minut. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 109:97. Murray je serviral štiri ase, Čilić pa je naredil kar šest dvojnih napak.

Hantuchova zaustavila hrvaško najstnico
Daniela Hantuchova
je zmagovalka teniškega turnirja WTA v Birminghamu, potem ko je v finalu premagala 16-letno Hrvatico Donno Vekić s 7:6 (5) in 6:4. Za Slovakinjo je to šesta turnirska zmaga, predtem je po dvakrat zmagala v Pattayi in Indian Wellsu ter enkrat v Linzu.

HALLE, finale
(779.665 evrov, trava)

FEDERER (ŠVI/1) - JUŽNI (RUS)
6:7 (5), 6:3, 6:4




QUEENS, LONDON, finale
(779.665 evrov, trava)

MURRAY (VB/1) - ČILIĆ (HRV/5)
5:7, 7:5, 6:3




BIRMINGHAM, finale
(235.000 am. dolarjev, trava)

HANTUCHOVA (SLK) - VEKIĆ (HRV)
7:6, 6:4