Jo Wilfried Tsonga, ki je letos v Wimbledonu v velikem slogu nadomestil zaostanek z 0:2 v nizih proti Rogerju Federerju, je na zaključnem turnirju v Londonu znova presenetil. Foto: EPA
Jo Wilfried Tsonga, ki je letos v Wimbledonu v velikem slogu nadomestil zaostanek z 0:2 v nizih proti Rogerju Federerju, je na zaključnem turnirju v Londonu znova presenetil. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal ob koncu sezone ni bil v pravi formi. Foto: EPA
Roger Federer in Mardy Fish
Roger Federer lovi že šesto zmago na zaključnem turnirju ATP. Foto: EPA
Venus in Serena Williams
Venus in Serena Williams sta navdušili gledalce v Medellinu. Foto: EPA

17.500 gledalcev je do vrha napolnilo O2 Areno in dve uri in 42 minut uživalo v sijajnem tenisu. Francoz je navdušil z "ubijalskimi" servisi, "Rafa" se je lahko le nemočno selil na osnovni črti. Španec, ki je lani v Londonu izgubil v finalu, se tako poslavlja že po predtekmovanju. Še posebej je razočaral proti Roger Federerju v sredo, ko je osvojil le tri igre.
V prvem nizu je Tsonga z močnimi udarci z osnovne črte prevladoval, priigral si je dve brejk priložnosti, vendar ju ni uspel izkoristiti. Odločala je podaljšana igra, kjer je Francoz navdušil s številnimi "winnerji" in zmagal s 7:2. Niz je končal z dih jemajočim asom.
V drugem nizu je Nadal zaigral precej bolje, v deseti igri je izkoristil četrto brejk priložnost in odločal je tretji niz. Tsonga je v ključnih trenutnih znova zaigral sijajno, v tretji in sedmi igri mu je uspel odvzem servisa. "Rafa" se je še uspel znižati na 3:5, a je nato brez dobljene točke oddal začetni udarec v deveti igri.
Roger ostaja prvi favorit za naslov
Federer je ob koncu letošnje sezone v izjemni formi. Po zmagah v Baslu in Parizu se je tudi V O2 Areni s tremi zmagami prebil v polfinale. V 3. krogu je premagal Mardyja Fisha s 6:1, 3:6 in 6:3. V prvem nizu so mu uspeli kar trije brejki, a se je Američan na začetku drugega niza pobral. V drugem igri mu je odvzel začetni udarec in hitro povedel s 3:0. Fish je nato sijajno serviral, saj si Švicar ni priigral nobene brejk priložnosti.

V odločilnem nizu se je 16-kratni zmagovalec turnirjev za grand slam zbral, osvojil uvodne tri igre in nato brez težav zadržal servis do konca. Dvoboj je trajal uro in 48 minut. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 90:76. Federer je serviral sedem asov, Fish pa 10.

Venus premagala sestro Sereno
Ameriška teniška zvezdnica Venus Williams je prvič po prvem krogu Odprtega prvenstva ZDA in daljši odsotnosti zaradi bolezni stopila na teniško igrišče in zmagala. Williamsova je zaigrala v ekshibicijskem dvoboju v kolumbijskem Medellinu proti mlajši sestri Sereni. Dvoboj je dobila s 6:4 in 7:6. Kolumbijski sestrski dvoboj je na pesku, na igrišču, ki je bilo zgrajeno samo za ta namen, spremljalo približno pettisočglava množica.
Pri Venus so zdravniki odkrili redko avtoimunsko bolezen, t. i. Sjögrenov sindrom, ki prizadene predvsem žleze z zunanjim izločanjem. Med simptomi bolezni so tudi kronična utrujenost in bolečine v sklepih. Nekdanja številka ena ženskega tenisa, ki je v konkurenci posameznic osvojila sedem naslov na turnirjih velike četverice, niti najmanj ne razmišlja o tekmovalni upokojitvi. Nedavno je napovedala, da bo decembra zaigrala proti Italijankama Francesci Schiavone in Flavii Pennetti.

Skupina A:
FEDERER (ŠVI/4)
- FISH (ZDA/8)
6:1, 3:6, 6:3

TSONGA (FRA/6) - NADAL (ŠPA/2)
7:6 (2), 4:6, 6:3

Lestvica:                             
FEDERER (ŠVI/4) *  3  6:2  3 točke
TSONGA (FRA/6) * 3 5:3 2
NADAL (ŠPA/2) 3 3:5 1
FISH (ZDA/8) 3 2:6 0 * - v polfinalu


Skupina A, petek ob 15.00:

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - TIPSAREVIĆ (SRB/9)

Ob 21.00:
FERRER (ŠPA/5) - BERDYCH (ČEŠ/7)

Lestvica:                         
FERRER (ŠPA/5)     2  4:0  2 točki
ĐOKOVIĆ (SRB/1)    2  2:3  1      
BERDYCH (ČEŠ/7)    2  3:3  1      
TIPSAREVIĆ (SRB/9) 1  1:2  0