Grega Žemlja je dosegel največji uspeh v zadnjih dveh letih. Foto: www.alesfevzer.com
Grega Žemlja je dosegel največji uspeh v zadnjih dveh letih. Foto: www.alesfevzer.com
Grega Žemlja in Luca Vanni v pogovoru po koncu finalnega dvoboja. Foto: www.alesfevzer.com
Žemlja kljub porazu zadovoljen
Žemlja v Portorožu klonil pred Vannijem

Žemlja je bil v Portorožu najboljši pred dvema letoma, ko je osvojil prvi portoroški turnir. Lani, ko je bil najboljši Blaž Kavčič, 28-letni Žirovničan zaradi bolezni ni nastopil. Žemlja kljub porazu lahko zadovoljen zapušča Obalo. Po težavah z zdravjem, ki so ga potisnile na 890. mesto na lestvici ATP, se bo v ponedeljek z novimi 48 točkami povzpel blizu 200. mesta. Vanni je za naslov prejel 6.150 evrov ter 80 točk ATP, ki ga bodo na novi računalniški lestvici popeljale do 120. mesta.

Polona Hercog je uspešno začela kvalifikacije za glavni del turnirja WTA v Cincinnatiju. V prvem krogu je s 6:3 in 6:3 premagala Avstrijko Tamiro Paszek. Na turnirju ATP v Cincinnatiju pa ne bo Blaža Role, ki ga je v prvem krogu kvalifikacij z 1:6, 7:6 in 6:4 premagal Denis Istomin iz Uzbekistana.

Dvoboj Žemlje in šestega nosilca turnirja je trajal uro in 41 minut. Italijan je zasluženo prišel do naslova. Bil je izjemno natančen pri začetnih udarcih - dosegel je kar 15 asov, samo v prvem nizu pa je imel 93-odstotni izkoristek prvih začetnih udarcev. Hkrati je bil bolj zbran v odločilnih trenutkih. V drugem nizu je pri 5:4 rešil žogo za niz, v podaljšani igri pa je zabil štiri ase in do prvega naslova na turnirjih serije challenger - igral je že dva finala - prišel z neubranljivim servisom. "Zelo sem srečen. To je moj prvi naslov na challengerjih. Čestitke Žemlji. Velika čast je bila igrati proti tebi, saj sem te prej lahko gledal le na televiziji, hvala pa tudi italijanski publiki, ki me je spodbujala," je dejal Vanni.

V drugem nizu odločila podaljšana igra
V prvem nizu je odločila šesta igra, ko si je priigral dve brejk priložnosti, izkoristil že prvo in tako tlakoval pot k zmagi v prvem nizu, ki je trajal 32 minut. Razburljivejši je bil drugi niz. Že v prvi igri je Žemlja ubranil dve priložnosti Italijana za odvzem servisa, eno pa v peti igri. V šesti si je prvič priigral brejk priložnost, a je Vanni odgovoril z močnim začetnim udarcem. Drugo brejk priložnost je imel v deveti igri, a tudi te ni izkoristil.

Podaljšano igro je Žemlja slabo začel. Izgubil prvo točko na svoj začetni udarec in Vanni je povedel s 3:0, vendar je Žirovničan našel odgovor in povedel s 4:3. Pri izidu 6:5 je imel Vanni prvič žogico za zmago na turnirju, a je Žemlja na svoj servis izenačil. Italijan je nato serviral za zmago pri vodstvu 7:6 in priložnost izkoristil.

Žemlja prvič poražen v Portorožu
"Pred začetkom turnirja bi takoj podpisal finale, zdaj, potem ko sem cel teden igral zelo dobro, pa sem kar malce razočaran s porazom. Toda Italijan je bil nocoj enostavno boljši, predvsem z začetnimi udarci je naredil veliko razliko," je uvodoma dejal slovenski rekorder po nastopih v državnem dresu.

Za Žemljo je bil to prvi izgubljeni dvoboj na turnirjih Tilia Slovenia Open. Leta 2013 je dosegel pet zmag in dvignil pokal za zmagovalca, 2014 ni nastopil, letos pa mu je Vanni preprečil deseto zaporedno zmago. "Tu v Portorožu je pravi užitek igrati, še toliko bolj, če so tribune polne, kot so bile na polfinalu in finalu. Še najbolj žal mi je vseh navijačev, ki so me spodbujali," je povedal Žemlja in dodal: "Nova uvrstitev na lestvici ATP mi bo odprla precej vrat na naslednjih turnirjih. Verjamem, da se lahko vrnem na mesta, ki sem jih nekoč že zasedal."

MEDNARODNI TURNIR ATP CHALLENGER, PORTOROŽ (42.500 evrov, trda podlaga)
Finale:
VANNI (ITA/6) - ŽEMLJA (SLO)
6:3, 7:6 (6)

Žemlja kljub porazu zadovoljen
Žemlja v Portorožu klonil pred Vannijem