Rafael Nadal je že sedmič dvignil pokal v italijanski prestolnici. Foto: EPA
Rafael Nadal je že sedmič dvignil pokal v italijanski prestolnici. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer, ki do finala ni oddal niti niza, je bil popolnoma nemočen. Foto: EPA
Boris Becker
Finale si je ogledal tudi legendarni nemški tenisač Boris Becker, ki se je zdaj posvetil pokru. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je znova potrdila, da je nesporno številka ena svetovnega tenisa. Foto: Reuters
Nadal v Rimu zmlel Federerja

30. medsebojni obračun večnih tekmecev ni bil napet. "Rafa" je že 20. v karieri ugnal 17-kratnega zmagovalca turnirjev za grand slam. Na pesku ima še večjo prednost v medsebojnih dvobojih (13:2).
26-letni Nadal, ki je od februarske vrnitve po poškodbi na vseh osmih turnirjih igral v finalu, skupno pa osvojil že 56. turnir v karieri, je za zmago prejel 501.700 evrov.
Nadal dobil uvodni niz po 24 minutah
Švicar je začel dvoboj z asom, v uvodni igri je izgubil le točko. Nadal je hitro prevzel pobudo, v tretji igri je izkoristil že prvo priložnost za brejk, ko je Federer poslal forhend v avt. "Rafa" se je razigral, v peti igri je odlično vračal začetne udarce, potem pa s forhendom prek diagonale povedel s 4:1. Španec ni imel težav v igrah na svoj servis, prvi niz pa je končal po 24 minutah, ko je Federer volej poslal v avt.
Federer v drugem nizu malce boljši
Tudi na začetku drugega niza se slika na osrednjem igrišču Fora Italica ni spremenila. Federer je v uvodni igri na servis Nadala povedel z 0/30, nato pa znova naredil preveč napak. "Rafa" si je v drugi igri znova priigral brejk. Nanizal je kar devet iger zapored, nato pa je Federer ob bučnem aplavzu s tribun znižal na 3:1. V šesti igri je Nadal znova zadel sijajen bekhend in povedel s 5:1. V sedmi igri je Nadal serviral za zmago, a mu ni uspelo. Roger je znižal na 5:3, potem pa je Španec brez izgubljene točke uspešno končal obračun. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 59:36.
"Rafa": zadnji meseci so sanjski
"To je zelo pomemben dan zame po težkem lanskem letu. Zelo sem čustven, lepo je zmagati na tako tradicionalnem turnirju. Zdaj znam bolj ceniti take trenutke, saj se še predobro zavedam, kje sem bil pred nekaj meseci. Zadnji meseci in vse te zmage se zdijo kot sanje," je bil zadovoljen Nadal, ki je navdušil gledalce z govorom v italijanskem jeziku.

"Že v Indian Wellsu in Acapulcu sem igral dobro, v Madridu pa sem začel res igrati na najvišji ravni. Tam sem dobil prave občutke za moj forhend, bekhend in za sam slog igre. Tu, v Rimu, sem odigral le en slab dvoboj, in sicer proti Latvijcu Ernestsu Gulbisu, a psihično sem bil pravi. Tisti dvoboj sem dobil z borbenostjo in pozitivno miselnostjo. Včeraj in danes pa sem spet igral zelo dobro," je še dodal Španec.

"Rafa je takoj od začetka igral zelo agresivno, ni delal napak in je res pokazal dobro igro. Sam sem poskušal igrati bolj napadalno, a žal nisem imel najboljšega dneva. Res ni šlo nič tako, kot sem upal, da bo," je povedal Federer.

Neverjetna serija Serene se nadaljuje
Serena Williams
je v finalu odpravila Viktorijo Azarenko s 6:1 in 6:3. Belorusinja je kar šestkrat izgubila servis, dvoboj je trajal uro in 33 minut. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 74:52.

31-letna Američanka je dobila peti turnir v sezoni, skupno pa že 51. Williamsova, ki je dobila že 24. dvoboj zapored, kar je njen najdaljši niz v karieri, je tako slavila še dvanajstič v 14 medsebojnih dvobojih z Azarenko. V žep je pospravila približno 350.000 evrov.

RIM (M), finale
(2.646.495 evrov, pesek)

NADAL (ŠPA/5) - FEDERER (ŠVI/2)
6:1, 6:3


RIM (Ž), finale
(2.369.000 evrov, pesek)

S. WILLIAMS (ZDA/1) - AZARENKA (BLR/3)
6:1, 6:3

Nadal v Rimu zmlel Federerja