Rafael Nadal se je moral pošteno potruditi za preboj med najboljših osem. Foto: EPA
Rafael Nadal se je moral pošteno potruditi za preboj med najboljših osem. Foto: EPA
Ernests Gulbis
Ernests Gulbis je odlično serviral, v ključnih trenutkih pa je naredil preveč napak. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer se bo v četrtfinalu srečal z Jerzyjem Janowiczem. Foto: EPA

Latvijec je začel sanjsko, v drugi in četrti igri mu je uspel odvzem servisa, "Rafa" je naredil številne napake s forhendom. V šesti igri je Nadalu uspelo zadržati servis, a je Gulbis z asom zaključil uvodni niz, gledalci na osrednjem igrišču Fora Italica pa kar niso mogli verjeti, kako nemočen je bil enajstkratni zmagovalec turnirjev za grand slam.

V drugem nizu se je branilec naslova zbral, do odvzema servisa je prišel v osmi igri. Nadal je najprej zadel izjemen forhend, potem pa je Gulbis poslal bekhend v avt. Španec je v deveti igri serviral za drugi niz, a je Gulbisu uspelo z brejkom znižati. V 12. igri je obetavni Latvijec znova naredil preveč neizsiljenih napak in odločal je tretji niz.

V šesti igri odločilnega niza je Nadal znova izkoristil napake Gulbisa, ki je forhend diagonalo poslal v avt. Že v naslednji igri je "Rafa" izgubil servis in maratonski obračun se je nadaljeval. V deseti igri je kralju peščenih igrišč vendarle uspelo streti odpor Gulbisa, ki je serviral 15 asov. V četrtfinalu se bo srečal z rojakom Davidom Ferrerjem, ki je napredoval brez boja po predaji Philippa Kohlschreiberja.

Federer zmlel Simona
Novak Đoković
je oddal le pet iger proti Aleksandru Dolgopolovu, v četrtfinalu ga čaka Tomaš Berdych.
V večernem dvoboju je Roger Federer odpravil Gillesa Simona s 6:1 in 6:2. Švicar ni niti enkrat izgubila začetnega udarca, v prvem nizu mu je v četrti in šesti igri uspel brejk. V drugem nizu je Francoz že v uvodni igri izgubil servis, dvoboj je trajal le uro in dve minuti.

Hercogova končala nastope v drugem krogu
Polona Hercog
, ki se je ta teden vrnila na teniška igrišča po poškodbi zapestja, je nastope na challengerju v francoskem Saint-Gaudensu končala v drugem krogu. Od sedme nosilke 50.000 evrov vrednega tekmovanja je bila boljša Nemka Anna-Lena Friedsam s 3:6, 6:0, 7:5. Po štirimesečni odsotnosti z igrišč zaradi hujše poškodbe zapestja si je najboljša slovenska igralka vrnila v tekmovalni ritem. V Saint-Gaudensu v bližini Toulousa je v prvem krogu je premagala Francozinjo Victorio Larriere s 6:0 in 6:2.

"Nič kaj dober dan danes, vendar bom iz dvoboja skušala potegniti vse pozitivne stvari, čeprav se včasih zdi, da jih ni. Najbolj važno je, da sem končno zdrava in da sem sposobna odigrati dvoboj brez bolečin. Vrnitev ne bo lahka, zato moram biti močna in stremeti k cilju, ki sem si ga zadala," je sporočila Hercogova.

Zdaj se bo odpravila v Pariz, kjer jo čakajo kvalifikacije za drugi turnir za grand slam v sezoni. "S trenerjem imava zdaj precej več odgovorov o moji igri, kot sva jih imela pred enim tednom, kar je vsekakor dobrodošlo za nadaljevanje. Storila bom vse, da bom pripravljena na svojo prvo tekmo v Parizu. Po takšnem odmoru se ne da nič preskakovati," je še dodala Hercogova.

RIM (M), osmina finala, tabela
(2.646.495 evrov, pesek)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - DOLGOPOLOV (UKR)
6:1, 6:4
BERDYCH (ČEŠ/6) - ANDERSON (JAR)
7:6, 6:2
FERRER (ŠPA/4) - KOHLSCHREIBER (NEM)
b.b.
NADAL (ŠPA/5) - GULBIS (LAT)
1:6, 7:5, 6:4
PAIRE (FRA) - DEL POTRO (ARG/7)
6:4, 7:6
GRANOLLERS (ŠPA) - CHARDY (FRA)
6:4, 1:6, 7:5
JANOWICZ (POL) - GASQUET (FRA/9)
3:6, 7:6, 6:4
FEDERER (ŠVI/2) - SIMON (FRA)
6:1, 6:2


RIM (Ž), osmina finala, tabela
(2.369.000 evrov, pesek)

S. WILLIAMS (ZDA/1) - CIBULKOVA (SLK/14)
6:0, 6:1
SUAREZ NAVARRO (ŠPA) - DOMINGUEZ (ŠPA)
6:2, 6:3
HALEP (ROM) - VINCI (ITA/13)
6:4, 6:2
JANKOVIĆ (SRB) - LI (KIT/5)
7:6, 7:5
STOSUR (AVS/9) - KVITOVA (ČEŠ/8)
7:5, 2:6, 6:1
AZARENKA (BLR/3) - MORITA (JAP)
6:1, 2:0, b.b.
ERRANI (ITA/7) - KIRILENKO (RUS/12)
6:3, 2:0, b.b.
ŠARAPOVA (RUS/2) - STEPHENS (ZDA/16)
6:2, 6:1