Fabio Fognini je v prejšnjih petih letih izgubil vse dvoboje v Barceloni, letos pa je v sijajni formi. Foto: EPA
Fabio Fognini je v prejšnjih petih letih izgubil vse dvoboje v Barceloni, letos pa je v sijajni formi. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal tudi na pesku nikakor ne najde prave forme. Do Roland Garrosa ima še mesec dni časa. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova, ki je branila naslov v Stuttgartu, je presenetljivo izpadla že v osmini finala proti Nemki Angelique Kerber. Foto: EPA

27-letni Italijan, ki ga je na tribuni spremljalo tudi dekle Flavia Pennetta (26. teniška igralka sveta), je prikazal raznovrstno igro. Blestel je z osnovne črte in v ključnih trenutkih ni naredil napak. Dvoboj je trajal dve uri.

V uvodnem nizu je v deseti igri Fognini izkoristil drugo zaključno žogo, z edinim brejkom je osvojil niz. Španec je na začetku drugega niza prikazal precej boljšo igro, povedel je s 4:2 in polne tribune (dvoboj sta si ogledala tudi zvezdnika Barcelone Dani Alves in Andres Iniesta) so bile prepričane o preobratu. Fognini je v osmi in deseti igri odvzel servis "Rafi" in odločala je podaljšana igra.

30. igralec sveta je z nekaj sijajnimi udarci povedel s 6:3 in imel tri zaključne žoge. V odločilnih trenutkih je Nadal prikazal najboljšo igro in izenačil na 6:5 s sijajnim forhendom. Z dobrim servisom je Fognini povedel s 7:6, nato pa je Španec poslal žogo v avt in Italijan se je veselil odmevnega uspeha.
"Zmaga proti najboljšemu igralcu vseh časov na peščenih igriščih šteje dvojno. Vedel sem, da imam možnosti, saj Nadal še ni v pravi formi. Striktno sem se držal svoje taktike, pokazal maksimum, kar mi je prineslo zmago," je bil zadovoljen Fognini, ki je Nadala ugnal že februarja v polfinalu turnirja v Rio de Janeiru. V četrtfinalu ga čaka Španec Pablo Andujar.
Neuspešna vrnitev Kvitove
Petra Kvitova, dvakratna zmagovalka turnirja v Wimbledonu, se je neuspešno vrnila na turnirje. Potem ko je bila v prvem krogu turnirja v Stuttgartu prosta, je v drugem krogu s 3:6 in 6:7 izgubila proti Američanki Madison Brengle.

Kvitova je konec prejšnjega tedna nastopila v polfinalnem dvoboju Pokala Fed proti Franciji in prispevala ogromen delež k zmagi svoje reprezentance, pred tem pa zaradi izčrpanosti ni igrala dva meseca.

"Vedela sem, da mi bo na pesku težko, težko mi je bilo že, ko sem bila v boljši formi. Tokrat pa sem čutila še nekaj utrujenosti po napornem vikendu, tako da nisem bila prava. Pa tudi tekmica je bila odlična in ni veliko grešila," je po porazu dejala tretja nosilka turnirja.

BARCELONA, osmina finala, tabela
(2.265.235 evrov, pesek)

NIŠIKORI (JAP/1) - GIRALDO (KOL/15)
6:2, 6:1
BAUTISTA (ŠPA/7) - CUEVAS (URU/10)
7:6, 6:2
KLIŽAN (SLK/14) - ESTRELLA BURGOS (DOM)
6:4, 6:3
ROBREDO (ŠPA/9) - GRANOLLERS (ŠPA)
6:2, 6:2
KOHLSCHREIBER (NEM/12) - PAIRE (FRA)
6:4, 7:6
FERRER (ŠPA/3) - YMER (ŠVE)
6:3, 6:4
ANDUJAR (ŠPA) - LOPEZ (ŠPA/5)
6:3, 6:4
FOGNINI (ITA/13) - NADAL (ŠPA/2)
6:4, 7:6 (6)




STUTTGART, osmina finala (Ž), tabela
(731.000 am. dolarjev, pesek)

KERBER (NEM) - ŠARAPOVA (RUS/1)
2:6, 7:5, 6:1
MAKAROVA (RUS/6) - MELNIKOVA (RUS)
6:2, 6:3
BRENGLE (ZDA) - KVITOVA (ČEŠ/3)
6:3, 7:6
GARCIA (FRA) - WITTHÖFT (NEM)
7:6, 6:2
SUAREZ NAVARRO (ŠPA/8) - BENCIC (ŠVI)
6:4, 7:6
WOZNIACKI (DAN/4) - ŠAFAROVA (ČEŠ)
7:6, 6:1
ERRANI (ITA) - DIJAS (KAZ)
6:4, 6:1
HALEP (ROM/2) - MUGURUZA (ŠPA)
3:6, 6:1, 6:3