Katarina Srebotnik je dosegla enega izmed največjih uspehov v karieri. Foto: Reuters
Katarina Srebotnik je dosegla enega izmed največjih uspehov v karieri. Foto: Reuters
Katarina Srebotnik
Kata se je že drugič letos prebila v osmino finala turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Svetlana Kuznecova
Svetlana Kuznecova se nepričakovano poslavlja že v tretjem krogu. Foto: Reuters
Katarina Srebotnik
Velenjčanka si je po veliki zmagi dala duška. Foto: EPA
Katarina Srebotnik
Po veliki zmagi so bili na vrsti lovci na avtograme. Foto: Reuters
Kata v osmini finala New Yorka

To je ena izmed največjih zmag v karieri Velenjčanke, ki se je prvič prebila v osmino finala zadnjega grand slama sezone. Rusinja je četrta igralka sveta, v New Yorku pa je slavila leta 2004. Po izpadu Ane Ivanović je Srebotnikova poskrbela za drugo veliko presenečenje v ženskem delu turnirja. To je bil tretji medsebojni dvoboj, Katarina pa je lani v Sydneyju slavila po predaji Kuznecove v drugem nizu.

Odlično serviranje Katarine
V prvem nizu sta obe igralki zadržali servis v prvih sedmih igrah. Kati je odločilni brejk uspel v osmi igri, nato pa je zadržala začetni udarec in osvojila prvi niz. Izkoristila je svojo edino priložnost za brejk, Kuznecova pa je zapravila dve in naredila kar 12 neizsiljenih napak. Uvodni niz je trajal 35 minut, Katarina pa je servirala šest asov.

Maratonski drugi niz Kuznecovi
V drugem nizu je odločala podaljšana igra, ki jo je s 7:1 dobila tretja nosilka. Obe igralki sta po enkrat oddali servis. Kuznecova je zadela kar 20 "winnerjev" in v 13. igri prevladovala z osnovne črte. Drugi niz je trajal uro in štiri minute.

V odločilnih trenutkih Kata bolj zbrana
Rusinja je bila v psihološki prednosti, a Velenjčanka se ni dala. V odločilnem nizu je z brejkom v šesti igri povedla s 4:2 in izkoristila tretjo zaključno žogo. Kuznecovi ni dopustila niti ene priložnosti za brejk . Dvoboj je trajal dve uri in 20 minut. Kata je servirala 13 asov in naredila pet dvojnih napak. Kuznecova, ki je v finalu leta 2004 ugnala rojakinjo Jeleno Dementijevo, je naredila 36 neizsiljenih napak. O izenačenosti dvoboja priča tudi število osvojenih točk (103:98 za Velenjčanko).

Izpustila olimpijske igre in zadela v polno
"Zelo sem zadovoljna z igro, še posebej pa me veseli, kako sem odigrala v najtežjih in ključnih trenutkih. Ponosna sem, da mi je dvoboj uspelo zaključiti pogumno in odločno. Odločitev, da ne nastopim na olimpijskih igrah, se je pokazala za pravilno. Z Biljano sva si zadali cilj, da najboljšo formo dosežem prav v New Yorku. Če bi igrala v Pekingu, bi to pomenilo, da bi v mesecu dni nastopila na turnirjih na treh celinah, kar ne bi bilo v redu. Ogromno je takih, ki imajo prav zaradi tega tu težave, predvsem jim nagaja časovna razlika," je po zmagi dejala Velenjčanka in se že ozrla k obračunu proti Schnyderjevi: "Borila se bom naprej. Schnyderjeva me je letos že premagala v Parizu, toda dobro vem, da so moje možnosti na hitrejši, trši podlagi večje kot na pesku. Dala bom vse od sebe in upam na nov uspeh."

Zdaj je na vrsti Schnyderjeva
Najboljšo slovensko teniško igralko zdaj čaka Švicarka Patty Schnyder, ki je s 7:6 in 6:4 izločila Slovakinjo Magdaleno Rybarikovo. Schnyderjeva je Kato ustavila že v osmini finala Roland Garrosa. Je tokrat nastopil čas za maščevanje?

Naprej tudi v mešanih dvojicah
Srebotnikova je skupaj s Srbom Nenadom Zimonjićem - sta druga nosilca - uspešno preskočila prvo oviro pri mešanih dvojicah. Avstralsko-ameriška naveza Anastazija Rodionova-James Cerretani je padla s 6:3 in 6:2.

3. krog, tabela:
MAURESMO (FRA/32) - COIN (FRA)

PENNETTA (ITA/16) - PETROVA (RUS/19)

CORNET (FRA/17) - GRÖNEFELD (NEM)

SAFINA (RUS/6) - BACSINSZKY (ŠVI)

S. WILLIAMS (ZDA/4) - SUGIJAMA (JAP/30)

BREMOND (FRA) - GARBIN (ITA)

A. RADWANSKA (POL/9) - ČIBULKOVA (SLK/18)

V. WILLIAMS (ZDA/7) - A.BONDARENKO (UKR/27)

DEMENTIJEVA (RUS/5) - KEOTHAVONG (VB)
6:3, 6:4
LI (KIT) - MAKAROVA (RUS)
6:1, 4:6, 6:2
SCHNYDER (ŠVI/15) - RYBARIKOVA (SLK)
7:6 (4), 6:4
SREBOTNIK (SLO/28) - KUZNECOVA (RUS/3)
6:3, 6:7 (1), 6:3
BAMMER (AVT/29) - PEREBIJNIS (UKR)
6:3, 6:0
BARTOLI (FRA/12) - DAVENPORT (ZDA/23)
6:1, 7:6 (3)
WOZNIACKI (DAN/21) - AZARENKA (BLR/14)
6:4, 6:4
JANKOVIĆ (SRB/2) - ŽENG (KIT)
7:5, 7:5

A. G.

Kata v osmini finala New Yorka