Simon Ličen pravi, da so vse igralke na igrišču in zunaj njega profesionalke, pa tudi povsem človeške. Z nobeno ni imel nobenih težav pri sodelovanju, saj so     večinoma zelo prijetne in simpatične. To velja tudi za igralke najvišjega 'kalibra' kot  je bila letos Dinara Safina, prejšnja leta pa denimo Marija    Kirilenko ali Tatiana Golovin. Foto: MMC RTV SLO
Simon Ličen pravi, da so vse igralke na igrišču in zunaj njega profesionalke, pa tudi povsem človeške. Z nobeno ni imel nobenih težav pri sodelovanju, saj so večinoma zelo prijetne in simpatične. To velja tudi za igralke najvišjega 'kalibra' kot je bila letos Dinara Safina, prejšnja leta pa denimo Marija Kirilenko ali Tatiana Golovin. Foto: MMC RTV SLO
Dinara Safina
Dinara Safina je z novinarji največ govorila na tiskovni konferenci. Foto: MMC RTV SLO
Portorož
Porotorož je predvsem zadnje dni tekmovanja poln. V primerjavi z lanskim letom se je obisk na prizorišču povečal za približno 45 odstotkov. Foto: MMC RTV SLO
Dinara Safina, Danilo Türk in Andrej Bizjak
Finale si je ogledal tudi predsednik Slovenije Danilo Türk, ki je finale ocenil kot najboljši dvoboj, ki si ga je ogledal v zadnjih letih. Foto: MMC RTV SLO
Sodniki v Portorožu
Turnir v Portorožu bo tudi prihodnje leto v juliju na trdi podlagi. Foto: MMC RTV SLO

Portorož je že peto leto organiziral turnir serije WTA. Po spremenjenih pravilih je letos lahko gostil tudi eno izmed prvih desetih igralk z lestvice WTA. Organizatorji so priložnost zgrabili z odprtimi rokami, saj jim je na Slovensko obalo uspelo pripeljati prvo igralko Dinaro Safino. Ličen je tako spregovoril o svojem delu.

Kdaj se začnete pripravljati na turnir? Kdaj pridete v stik z igralkami oziroma z njihovimi predstavniki?
Predstavnik za odnose z javnostmi takšnega tekmovanja dela pravzaprav vse leto, saj tudi v preostalih mesecih potekajo nekatere dejavnosti v zvezi s turnirjem. Ožja organizacijska ekipa se tako občasno sestaja skozi vse leto. Konkretnejše priprave na dogodek se začnejo približno šest mesecev pred tekmovanjem, zadnja dva meseca pred turnirjem Banka Koper Slovenia Open pa količina dela narašča iz tedna v teden. Z večino igralk pridem v stik šele v Portorožu, izjema so le slovenske igralke in nekatere nosilke, s katerimi stopimo v stik za pripravo uradnih objav (npr. sporočil za medije) že pred turnirjem.

Koliko novinarjev je bilo akreditiranih?
Turnir je s prizorišča spremljalo več kot sto novinarjev in fotografov. Približno deset odstotkov novinarjev je tujih, največ jih je iz Italije in Hrvaške. Moje delo je sicer tudi olajševati njihovo delo, saj jim v skladu z zmožnostmi pomagam priti do želenih informacij, intervjujev in podobno.

Koliko intervjujev je bilo opravljenih z Dinaro Safino?
Intervjujev "ena na ena" je bilo le peščica in vsi so potekali v sklopu kakšne tržniške akcije (npr. njenega gostovanja na stojnici Whirlpool ali njenega obiska Terme & Wellness Centra Lifeclass). V medijih je bilo sicer objavljenih več intervjujev z njo, saj so nekateri novinarji zapisali pogovore z njo iz novinarskih konferencah v obliki intervjuja. Zanimanja za intervjuje z njo je bilo sicer veliko, a je gdč. Safina raje nastopila na novinarski konferenci pred turnirjem in nato na novinarskih konferencah po vsakem dvoboju.

Safina je dejala, da je vsak dan tekla ob obali. Ste ji morali zagotoviti kakšno varovanje?
Dinara Safina je ob morju tekla zjutraj oziroma dopoldne, ko se je odpravljala na trening. Pri tem ji ni bilo treba zagotoviti posebnega varovanja, tekla je s svojim kondicijskim trenerjem.

Kako je s stroški potovanja in nastanitvijo? Ali jih krije organizator, WTA ali igralke same? Je delitev stroškov odvisna tudi od uvrstitve na lestvici WTA?
Igralke same krijejo stroške potovanja na turnir. Organizator jim zagotovi brezplačen prevoz iz letališča v hotel, v času turnirja pa po potrebi prevoz med hotelom in prizoriščem. Organizator krije tudi stroške nastanitve igralk (ne glede na njihovo uvrstitev na lestvici WTA) v času njihovega nastopanja na turnirju. Pri tem se moramo zahvaliti hotelski verigi Lifeclass, ki nam pri tem pomaga že od samega začetka turnirja.

Ali imajo kakšne igralke kakšne posebne zahteve (kot je to znano iz zvezdiškega sveta: npr. prehrana, nastanitev ...)?
Ne, igralke nimajo posebnih zahtev. Pravila glede nastanitve in prehrane določa združenje Sony Ericsson WTA Tour, ki predpisuje podoben izbor hrane kot druge športne zveze (predvsem razpoložljivost sadja in zelenjave, jogurta, kosmičev, testenin, riža in belega mesa …).

Kaj vse vpliva na nastanek urnika za treninge?
Igralke med turnirjem trenirajo na igriščih ŠRC Marina v Portorožu, kjer imajo na voljo tri tekmovalna igrišča in dve igrišči za trening z enako podlago. Poleg tega imamo še dve igrišči za trening z enako podlago na Bernardinu. Termin treningov si izberejo igralke same.

Ali gre celotni nagradni sklad (220.000 ameriških dolarjev) izključno za igralke (v obeh konkurencah) ali je v to vključeno tudi delo linijskih sodnikov? Kdo sicer plača te?
Približno 10 odstotkov vrednosti nagradnega sklada (natančneje 23.250 ameriških dolarjev) znaša prispevek organizatorja združenju Sony Ericsson WTA Tour, preostanek (196.750 ameriških dolarjev) pa gre igralkam, ki nastopajo v kvalifikacijskem turnirju oziroma v glavnem turnirju posameznic in dvojic. Stroške linijskih sodnikov plača organizator.

Kako izberete pobiralce žog? Obstajajo kakšna pravila iz WTA-ja? Morajo opraviti kakšen tečaj?
Pobiralke in pobiralci žog so večinoma zbrani iz okoliških teniških klubov. Pred turnirjem jih pripravimo na delo na posebnih usposabljanjih.