Le redki so Lukaša Rosola poznali pred letošnjim Wimbledonom, zdaj je vse drugače. Foto: EPA
Le redki so Lukaša Rosola poznali pred letošnjim Wimbledonom, zdaj je vse drugače. Foto: EPA
Rafael Nadal
Rafael Nadal je v 2. krogu turnirja za grand slam nazadnje izgubil leta 2005 - prav v Wimbledonu. Foto: EPA
Ivo Karlović
Ivo Karlović je leta 2003 v Wimbledonu sploh prvič nastopil na turnirjih za grand slam. Foto: EPA

V zadnjem četrtkovem dvoboju 2. kroga Wimbledona je Lukaš Rosol premagal Rafaela Nadala s 6:7, 6:4, 6:4, 2:6 in 6:4 in brez dvoma pripravil senzacijo turnirja. 26-letni Čeh na lestvici ATP zaseda 100. mesto, na seriji ATP-ja je brez turnirske zmage.

Vedno obstal v 1. krogu kvalifikacij
Na grand slamih je do Wimbledona igral 18-krat, a se le petkrat prebil do glavnega dela turnirja. Vse tri zmage je dosegel na Roland Garrosu, kjer se je lani prebil do 3. kroga, letos pa do drugega. Na travnatih turnirjih do letošnjega Queensa sploh nikoli ni igral, v Wimbledonu je poskušal petkrat, a vedno obstal v 1. krogu kvalifikacij!

Nadal: "Enkrat zmagaš, drugič izgubiš"
"To je le tenis. Enkrat zmagaš, drugič izgubiš. Zadnji štirje meseci so bili zame izjemni. Tu sem naletel na res dobro pripravljenega in motiviranega tekmeca, ki je sploh v zadnjem nizu zadel neverjetne udarce. Zdaj sem izpadel, a to ni tragedija," je po dvoboju razmišljal Nadal.

Ni želel izgubiti s 6:0, 6:1 in 6:1
Šokiran je bil tudi Rosol: "Na igrišče sem prišel z željo, da se ne osramotim z izidom 6:0, 6:1 in 6:1 ali kaj podobnega. To se najbrž zgodi le enkrat v življenju, da igraš na osrednjem igrišču in premagaš Rafaela Nadala. To je tako, kot da bi drugoligaška ekipa iz Češke premagala madridski Real."

Pri agenciji Reuters so ob tej priložnosti izbrali še pet šokantnih izidov na slovitem Wimbledonu. Razvrščeni so po kronološkem redu.

1985: Kevin Curren - John McEnroe
Znameniti Američan je sezono prej končal z zgodovinskim razmerjem zmag in porazov 82:3, v Wimbledonu je bil vedno suveren, saj se je v petih letih prej vedno prebil v finale. A v četrtfinalu ni našel recepta za Južnoafričana, ki je slavil s 6:2, 6:2 in 6:4. McEnroe ni nikoli več osvojil turnirja za grand slam.

1987: Peter Doohan - Boris Becker
Boris Becker je bil dvakratni branilec naslova, a v 2. krogu je naletel na "mino" z imenom Peter Doohan. Avstralec je takrat na lestvici ATP-ja zasedal 70. mesto. Dvoboj se je končal z izidom 7:6, 4:6, 6:2 in 6:4. Doohan, ki je osvojil le en turnir na seriji ATP-ja, je dobil vzdevek "Becker Wrecker".

2002: George Bastl - Pete Sampras
Pete Sampras je med letoma 1993 in 2000 osvojil kar sedem Wimbledonov, leta 2002 pa je svoj zadnji obračun v Wimbledonu neslavno končal v 2. krogu, kjer ga je s 6:3, 6:2, 4:6, 3:6 in 6:4 izločil 145. igralec sveta George Bastl. Sampras je nekaj tednov pozneje dobil New York in na veličasten način končal svojo kariero. Bastl nikoli ni osvojil turnirja, na grand slamih pa je najdlje prišel do 3. kroga - ravno v Wimbledonu 2002.

2002: Paradorn Šričaphan - Andre Agassi
Drugi krog istega leta je bil usoden za še eno legendo ameriškega tenisa. Andre Agassi je namreč klonil pred Paradornom Šričaphanom s 6:4, 7:6 in 6:2. Dvoboj je trajal uro in 47 minut.

2003: Ivo Karlović - Lleyton Hewitt
Če bi danes Ivo Karlović premagal Lleytona Hewitta, to ne bi bilo nikakršno presenečenje, a pred devetimi leti je bil Hewitt branilec naslova in prvi nosilec, Karlović pa le 202. igralec sveta. A Hrvat je zmagal z 1:6, 7:6, 6:3 in 6:4, kar je pomenilo, da je prvi nosilec turnirja šele drugič v zgodovini Wimbledona izpadel že na uvodni dan.