Andy Murray je pred štirimi leti izgubil v finalu OP ZDA proti Rogerju Federerju. V petem finalu turnirja za grand slam mu je končno uspelo, tudi njegov legendarni trener Ivan Lendl je šele v petem poskusu osvojil grand slam. Foto: Reuters
Andy Murray je pred štirimi leti izgubil v finalu OP ZDA proti Rogerju Federerju. V petem finalu turnirja za grand slam mu je končno uspelo, tudi njegov legendarni trener Ivan Lendl je šele v petem poskusu osvojil grand slam. Foto: Reuters
Novak Đoković in Andy Murray
Novak Đoković ni ubranil naslova v New Yorku in ostaja pri petih naslovih za grand slam. Foto: Reuters
Andy Murray
Murray je na olimpijskih igrah v finalu s sijajno igro nadigral Rogerja Federerja, v Flushing Meadowsu pa je zaokrožil sijajno poletje. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković je imel veliko težav z vetrom, že v prvem nizu je bil nekajkrat na tleh. Foto: Reuters
Kim Sears
Dekle Murrayja Kim Sears je po porazu v Wimbledonu proti Rogerju Federerju točila solze na osrednjem igrišču, tokrat pa je bila navdušena ob največjem trenutku v karieri svojega izbranca. Foto: Reuters
Sean Connery in Micheline Roquebrune
Filmski igralec Sean Connery in njegova žena Micheline Roquebrune sta stiskala pesti za Murrayja. Foto: Reuters
Donald Trump
Med številnimi pomembneži na osrednjem igrišču je bil tudi Donald Trump. Foto: EPA
Navijači Andyja Murrayja v njegovem rojstnem mestu Dunblaneu so bili navdušeni. Foto: Reuters
Murray od večnega poraženca do britanskega junaka

Po štirih porazih v finalnih obračunih turnirjev za grand slam in bridkih solzah pred dvema mesecema v Wimbledonu je 25-letni Škot le dočakal veliki trenutek. Le Petr Korda in Goran Ivanišević sta v moderni teniški dobi dlje časa čakala na zmago na turnirju za grand slam. Britanci vse od zmage Perryja leta 1936 v New Yorku niso imeli zmagovalca na turnirjih velike četverice.
Đoković je izgubil na trdi podlagi na turnirjih za grand slam prvič po 13. septembru 2010, ko ga je v finalu Flushing Meadowsa v štirih nizih ugnal Rafael Nadal. Od takrat je na trdi podlagi nanizal 27 zmag in dvakrat zmagal na OP Avstralije in lani še OP ZDA.
Škot se je v vetru znašel precej bolje
Finale se je začel zelo nenavadno, v močnem vetru sta imela oba igralca težave s servisi. "Nole" je v uvodni igri izgubil začetni udarec brez dobljene točke, naredil je štiri neizsiljene napake. V naslednji igri je Srb izkoristil tretjo brejk priložnost in po bekhendu Škota v mrežo izenačil na 1:1. V tretji igri je Đoković rešil štiri brejk žogice in končno zadržal servis za 2:1. V peti igri je bil Beograjčan še bolj nervozen, veter mu je povzročal velike težave in znova je izgubil servis (2:3). Izmenjave so bile vse daljše, oba tekmeca sta čakala na napako nasprotnika, v šesti igri se je ena izmed točk končala šele po 54 udarcih. "Noletu" se je v osmi igri le uspelo zbrati in z brejkom je izenačil na 4:4.

Murray izkoristil šele šesto žogo za prvi niz
Odločala je podaljšana igra, ki jo je bolje začel Đoković, povedel je z 2:0 in 5:3. Murray je nato nanizal tri točke zapored in si priigral prvo zaključno žogo za niz. Škotu nikakor ni uspelo končati niza, pri vodstvu s 7:6 je po odličnem servisu dokaj enostaven forhend poslal v mrežo in bil zelo jezen. Priigral si je kar šest zaključnih žog, pri vodstvu z 11:10 je z odličnim servisom le osvojil uvodni niz po uri in 27 minutah izjemnega boja v težkih razmerah za igro. Samo podaljšana igra je trajala 24 minut.
Đokoviću ni uspel popoln preobrat v 2. nizu
Na začetku drugega niza je igra Đokovića popolnoma razpadla, v drugi igri je žoge pošiljal v mrežo in brez dobljene točke izgubil servis. V prvih štirih igrah je naredil kar enajst neizsiljenih napak in Murray je hitro povedel s 4:0. Sredi drugega niza je veter malo popustil in "Nole" je igral vse bolje, z brejkom v peti igri je znižal na 2:4, potem pa je v deveti igri znova odvzel servis Škotu in celo izenačil na 5:5. Ko je že vse kazalo, da bo Đokoviću uspel izjemen preobrat, je v 12. igri najprej poslal "smash" v avt, nato pa je zgrešil še forhend in Murray je povedel z 2:0 v nizih.

Ko je veter popustil, se je Srb razigral
Na začetku tretjega niza je veter vse bolj pojenjal, Đoković pa si je že v uvodni igri priigral dve priložnosti za brejk, ki pa ju ni izkoristil. V tretji igri je Srb z močnimi udarci z osnovne črte prišel do 15/30, nato je Murray naredil dvojno napako, "Nole" pa je z odličnim vračanjem servisa povedel z 2:1. V šesti igri je imel Škot prednost 15/40, a je nato Đoković nanizal štiri izjemne točke za vodstvo s 4:2. Branilec naslova je bil neustavljiv, zadeval je črte in z brejkom v sedmi igri povedel že s 5:2. Po treh urah in 12 minutah je znižal zaostanek na 1:2.

Izjemna igra Đokovića v četrtem nizu
V uvodni igri četrtega niza je Đoković blestel še na mreži, z volejem je odvzel servis Murrayju in glasno proslavil igro. Njegovi navijači so bili vse bolj navdušeni, v četrti igri je imel Škot priložnosti za brejk, a mu po dolgi izmenjavi ni uspelo in "Nole" je zadržal servis za vodstvo s 3:1. V deveti igri je Murray imel prednost 40/0 na svoj servis, nato pa je Đoković nanizal pet točk zapored in po več kot štirih urah je bil izid v nizih poravnan.

Neverjetna vrnitev Murrayja v odločilnem nizu
Po koncu četrtega niza je Murray zapustil stadion za nekaj minut in zbral misli. Vrnil se je v velikem slogu, v uvodni igri je z dvema sijajnima forhendoma odvzel servis Đokoviću. V drugi igri je dobil dve dolgi izmenjavi in povedel z 2:0. Glasno je proslavil točko in se veselil s privrženci v svoji loži, mati Judy je še komaj sedela, po vsaki točki je skakala v zrak. Škot je začel igrati neverjeten tenis, forhendi so bili natančni in močni, "Nole" pa je delal vse več napak in še drugič je izgubil servis. Srb je bil v izgubljenem položaju, nato pa je odigral dve izjemni igri in znižal na 2:3.

"Nole" popolnoma na koncu z močmi
V šesti igri se je Murray zbral in brez izgubljene točke zadržal servis. Đoković je imel vse večje težave s stegensko mišico, vse slabše se je gibal, v sedmi igri je zgrešil dva forhenda zapored in Murray je povedel s 5:2. Beograjčan je potreboval masažo fizioterapevta, ki pa ni pomagala. Murray je na svoj servis izkoristil drugo zaključno žogo, dve točki je dobil tudi s pomočjo sokoljega očesa, to je bil pač njegov večer.

Zahvalil se je trenerju Lendlu
"Razmere za igro so bile zelo težke, sploh ne vem, kako mi je uspelo na koncu. Novak je igral izjemno v tretjem in četrtem nizu. Največ mi je pomagal trener Lendl, ki se zdaj res lahko nasmeje, osemkrat je bil v finalu tega turnirja, on zares dobro pozna to igro," je bil navdušen Murray, ki sta ga spodbujala tudi filmski igralec Sean Connery in legendarni trener Manchester Uniteda Alex Ferguson. Tudi trener Murrayja Ivan Lendl je čakal na svojo prvo veliko lovoriko do petega finala.

"Tokrat ni bil moj večer. Moram čestitati Andyju, ki si je absolutno zaslužil to zmago. Poskušal sem vse, znova sem bil udeležen v izjemnem finalu turnirja za grand slam," je dejal Đoković, ki je skupno zmagal na ameriški turneji na trdi podlagi, kar mu bo prineslo še 500.000 ameriških dolarjev dodatka.

Finale:
MURRAY (VB/3) - ĐOKOVIĆ (SRB/2)
7:6 (10), 7:5, 2:6, 3:6, 6:2

Statistika

Murray

Đoković

Prvi servis (%)6562
Asi

5

7

Dvojne napake45
Neizsiljene napake

56

65

Winnerji3140
Osvojene točke160155
Osv. točke na mreži16/2439/56
Brejk priložnosti8/179/18



Zmagovalci OP ZDA v zadnjih 20 letih:
1992:
Stefan Edberg
1993: Pete Sampras
1994: Andre Agassi
1995: Pete Sampras
1996: Pete Sampras
1997: Patrick Rafter
1998: Patrick Rafter
1999: Andre Agassi
2000: Marat Safin
2001: Lleyton Hewitt
2002: Pete Sampras
2003: Andy Roddick
2004: Roger Federer
2005: Roger Federer
2006: Roger Federer
2007: Roger Federer
2008: Roger Federer
2009: Juan Martin del Potro
2010: Rafael Nadal
2011: Novak Đoković
2012: Andy Murray


Murray od večnega poraženca do britanskega junaka