Lucas Pouille je na lestvici ATP na 25. mestu, po odmevnem uspehu v New Yorku pa bo član elitne dvajseterice. V karieri je igral v enem finalu turnirja ATP, aprila letos je v Bukarešti izgubil proti Fernandu Verdascu. Foto: Reuters
Lucas Pouille je na lestvici ATP na 25. mestu, po odmevnem uspehu v New Yorku pa bo član elitne dvajseterice. V karieri je igral v enem finalu turnirja ATP, aprila letos je v Bukarešti izgubil proti Fernandu Verdascu. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je doživel nov grenek poraz. Foto: Reuters
Novak Đoković
Novak Đoković bo imel v četrtfinalu pravi test. Jo-Wilfried Tsonga je pokazal dobro pripravljenost. Proti Francozu je Srb leta 2008 v Melbournu osvojil prvi grand slam v karieri. Foto: Reuters
Gael Monfils in Marcos Baghdatis
Gael Monfils se bo v četrtfinalu pomeril z Lucasom Pouillejem. Foto: Reuters
Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki je v letih 2009 in 2014 igrala v finalu v New Yorku. Foto: Reuters
Anastasija Sevastova
Anastasija Sevastova je najbolj presenetljiva četrtfinalistka. Foto: Reuters
Pouille po maratonu šokiral Nadala

22-letni Francoz je bil v najboljšem obračunu letošnjega zadnjega grand slama boljši s 6:1, 2:6, 6:4, 3:6 in 7:6. Pouille je letos blestel že v Wimbledonu, kjer je izpadel v četrtfinalu. Tokrat je na stadionu Arthurja Asha serviral enajst asov in zadel 59 "winnerjev". V podaljšani igri petega niza je zapravil vodstvo s 6:3, a je nato "Rafa" zgrešil dokaj enostaven forhend. Pouille je pri vodstvu s 7:6 zadel izjemen forhend na črto za najodmevnejšo zmago kariere.

Statistika

Nadal

Pouille

Prvi servis (%)5946
Asi

1

11

Dvojne napake44
Neizsiljene napake

41

53

Winnerji5259
Osvojene točke156156
Osv. točke na mreži35/4838/63
Priložnosti za brejk5/115/14


Udaren začetek Pouilleja
Francoz je začel zelo agresivno. Sijajno je serviral in z močnimi udarci z osnovne črte povzročal 14-kratnemu zmagovalcu turnirjev velike četverice velike težave. "Rafa" je izgubil začetni udarec v drugi in šesti igri. V drugem nizu se je slika na osrednjem stadionu obrnila. Pouille je delal vse več napak, Nadal je povedel s 3:0 in uspelo mu je izenačiti na 1:1 v nizih.
Nadal zapravil prednost v petem nizu
Gledalci so pričakovali suvereno nadaljevanje Nadala, a je Pouille že v uvodni igri tretjega niza prišel do brejka, prednost pa je nato zadržal do konca. V četrtem nizu je Španec dvakrat prišel do odvzema servisa in zalet je prenesel tudi v odločilni niz. Hitro je povedel z 2:0, zlahka je zadržal začetni udarec za 3:1 in 4:2, vendar je nato Pouille nanizal tri igre zapored.
Odločala je podaljšana igra, kjer sta bila oba igralca zelo nervozna. "Mini brejki" so se vrstili, Pouille pa je nato bolje serviral, povedel je s 4:1 in 6:3. Nadal je z dvema dobrima začetnima udarcema znižal na 6:5, nato pa je Francoz poslal forhend v avt in znova je sledila menjava strani pri 6:6. "Rafa" je naredil neverjetno napako, ko je zgrešil forhend, kar je Pouille znal unovčiti.
Đoković ekspresno v četrtfinale
Zaradi zelo dolgega obračuna se je z eno uro zamude začel nočni spored. Novak Đoković je s 6:2, 6:1 in 6:4 ugnal Kyla Edmunda po uri in 55 minutah. Srb je v zadnjem tednu igral zelo malo, saj je Jiri Vesely predal dvoboj brez boja v drugem krogu. V tretjem krogu je Mihail Južni zdržal na igrišču le šest iger. Prvi igralec sveta je kar osemkrat odvzel servis Britancu. V četrtfinalu ga čaka Jo-Wilfried Tsonga.

Rezultate dvobojev lahko v živo spremljate z mobilno aplikacijo RTV Šport


Monfils prepustil Baghdatisu le os
em iger
V odlični formi je Gael Monfils. 30-letni Francoz je odpravil Marcosa Baghdatisa s 6:3, 6:2 in 6:3. Serviral je devet asov in zadel 27 "winnerjev". Servis je deloval odlično, zadel je kar 71 odstotkov prvega začetnega udarca. Baghdatis je sedemkrat izgubil servis, naredil je 43 neizsiljenih napak.

Wozniackijeva izločila Keysovo
Caroline Wozniacki
znova blesti na igriščih Flushing Meadowsa. Danka je izločila Madison Keys s 6:3 in 6:4. Američanka, ki je bila osma nosilka, je trikrat izgubila servis. Wozniackijeva ima stanovanje v New Yorku, pred dvema letoma pa je v svojem najljubšem mestu pretekla tudi maraton.
Sevastova blesti v "drugi karieri"
V četrtfinalu se bo Wozniackijeva srečala z Anastasijo Sevastovo, ki je ugnala Johanno Konto s 6:4 in 7:5. Britanka, ki je blestela v tretjem krogu proti Belindi Bencic, je bila popolnoma razglašena. Kar sedemkrat je oddala začetni udarec.
26-letna Sevastova je bila leta 2011 že na 36. mestu na lestvici WTA, nato pa je imela številne težave s poškodbami in maja 2013 se je odločila, da konča kariero in se preizkusi v športnem menedžmentu. Po letu in pol se je vrnila in zdaj igra najboljši tenis v karieri. Postala je prva Latvijka v četrtfinalu turnirjev velike četverice po letu 1994.

"Vse skupaj je kar neresnično. Moram priznati, da sem popolnoma izčrpana, psihično so to zelo težki obračuni. Ni bilo lahko znova začeti po letu in pol odmora. Niti slučajno nisem pričakovala, da bom tako hitro napredovala po vrnitvi. V svoji drugi karieri res igram precej bolje. Sploh ne čutim več toliko pritiska," je pojasnila Sevastova, ki živi na Dunaju. V New Yorku je v 2. krogu izločila tretjo igralko sveta in zmagovalko Roland Garrosa Garbine Muguruzo.

NEW YORK, osmina finala (M), tabela
(18.162.000 am. dolarjev, trda podlaga)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - EDMUND (VB)
6:2, 6:1, 6:4
TSONGA (FRA/9) - SOCK (ZDA/26)
6:3, 6:3, 6:7 (7), 6:2
POUILLE (FRA/24) - NADAL (ŠPA/4)
6:1, 2:6, 6:4, 3:6, 7:6 (6)
MONFILS (FRA/10) - BAGHDATIS (CIP)
6:3, 6:2, 6:3
THIEM (AVT/8) - DEL POTRO (ARG)

WAWRINKA (ŠVI/3) - MARČENKO (UKR)

NIŠIKORI (JAP/6) - KARLOVIĆ (HRV/21)

MURRAY (VB/2) - DIMITROV (BLG/22)



Osmina finala (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ŠVEDOVA (KAZ)

HALEP (ROM/5) - SUAREZ NAVARRO (ŠPA/11)

A. RADWANSKA (POL/4) - KONJUH (HRV)

V. WILLIAMS (ZDA/6) - PLIŠKOVA (ČEŠ/10)

WOZNIACKI (DAN) - KEYS (ZDA/8)
6:3, 6:4
SEVASTOVA (LAT) - KONTA (VB/6)
6:4, 7:5
VINCI (ITA/7) - CURENKO (UKR)
7:6 (5), 6:2
KERBER (NEM/2) - KVITOVA (ČEŠ/14)
6:3, 7:5

Pouille po maratonu šokiral Nadala