Grega Žemlja je potrdil odlično formo in tudi več izkušenj v slovenskem polfinalu v Portorožu. Pred dnevi je v Wimbledonu prišel do 3. kroga. Foto: Aleš Fevžer
Grega Žemlja je potrdil odlično formo in tudi več izkušenj v slovenskem polfinalu v Portorožu. Pred dnevi je v Wimbledonu prišel do 3. kroga. Foto: Aleš Fevžer
Aljaž Bedene
Aljaž Bedene bi kaj lahko v drugem nizu odločil dvoboj, a je naredil kakšno napako preveč. Foto: Aleš Fevžer
Žemlja še šestič premagal Bedeneta

Prvi polfinalni obračun najboljših slovenskih igralcev na osrednjem igrišču v Portorožu je zadovoljil teniške sladokusce. Po izgubljenem prvem nizu po podaljšani igri in zaostanku v drugem z 2:4 se je Žemlja vendarle zbral in upravičil vlogo favorita. Najprej je poravnal izid na 1:1, v odločilnem tretjem nizu pa po dveh odvzemih servisa hitro povedel s 4:0 in še šestič v karieri premagal tri leta mlajšega rivala. Ta je dvoboj odlično začel, bil je zelo odločen pri servisu, zadel kar 14 asov, a ostal brez pike na i. Očitno ga je pomanjkanje izkušenj in nekaj več nervoze stalo velikega finala in sploh prve karierne zmage proti Žemlji.

Žemlja: Dvoboj podoben tistemu lani na Kitajskem
"Tekma je bila težka in zdaj sem kar močno utrujen. Bil sem v podobnem položaju kot lani na turnirju na Kitajskem, a sem se znova izvlekel. Ne vem, koliko pri tem štejejo izkušnje. Jaz sem le vztrajal in se boril do konca," je po dvoboju povedal Žemlja.

Bedeneta sodniške odločitve vrgle iz tira
Bedene pa je povedal: "Vsa stvar je v glavi. Nisem ga še premagal in zato sem izgubil tudi danes. Do polovice drugega niza sem bil prepričan o uspehu, nato pa me je nekaj sodniških odločitev vrglo iz tira in Grega je vse skupaj izkoristil. Čeprav naju na lestvici ATP loči 35 mest, tokrat nisem čutil razlike med nama."

Odličen servis obeh igralcev v prvem nizu
Že prvi niz je postregel z napeto predstavo. Bedene je v uro dolgem prvem nizu zadel kar sedem asov, nasploh pa sta bila oba igralca odlična v igri na svoj servis in niti enkrat nista izgubila servisa. Žemlja je ubranil dve, Bedene pa štiri "brejk" priložnosti. Na koncu je odločala podaljšana igra, ki jo je s 7:5 dobil Bedene.

Vrnitev Žemlje po zaostanku z 2:4
Slednji je nato že v prvi igri drugega niza takoj ubranil štiri priložnosti za odvzem servisa, nato pa v šesti igri izkoristil svojo prvo priložnost v drugem nizu in Žemlji odvzel servis ter povedel s 4:2. A Žemlja se je vrnil z "rebrejkom" in znižal na 3:4, naslednji odvzem servisa pa mu je uspel v 11. igri za 6:5. Delo je dokončal že v naslednji igri in izid v nizih poravnal na 1:1.

Bedene ni več našel poti do vrnitve po 0:4
Odločilni niz je Žemlja takoj odprl z dvema odvzemoma servisa in hitro povedel s 4:0 ter po dveh urah in pol sklenil dvoboj. Na koncu je bilo razmerje v točkah 119:101, Bedene je zadel devet asov več (14:5), a naredil tudi štiri dvojne napake več (5:1).

V drugem polfinalu je Avstrijec Martin Fischer s 3:6, 6:3 in 6:3 premagal Španca Adriana Menendez-Maceirasa. Finale bo v nedeljo ob 19. uri.

Hrvaška dvojica boljša od slovenske
Bedene je po polfinalnem dvoboju med posamezniki pozno zvečer skupaj z Blažem Rolo igral še finale dvojic proti hrvaški navezi Marin Draganja-Mate Pavić. Slovenca sta tekmecema, sicer prvima nosilcema turnirja, morala priznati premoč s 3:6, 6:1 in 5:10.

Mednarodni turnir serije Challenger
Portorož (M)
(30.000 evrov, trda podlaga)

Polfinale:
ŽEMLJA (SLO/1) - BEDENE (SLO/3)
6:7 (5), 7:5, 6:2

FISCHER (AVT) - MENENDEZ-MACEIRAS (ŠPA)
3:6, 6:3, 6:3

Dvojice, finale:
DRAGANJA/PAVIĆ (HRV/1) -
BEDENE/ROLA (SLO)
6:3, 1:6, 10:5

Žemlja še šestič premagal Bedeneta