Angie Kerber je 22. igralka na vrhu lestvice WTA. Pred letom dni si je bilo to kar težko predstavljati. Foto: Reuters
Angie Kerber je 22. igralka na vrhu lestvice WTA. Pred letom dni si je bilo to kar težko predstavljati. Foto: Reuters
Karolina Pliškova in Angelique Kerber
Karolina Pliškova je v finalu turnirja serije Premier v Cincinnatiju zanesljivo ugnala Kerberjevo. Nemka je imela v soboto na največjem stadionu na svetu precej boljše živce v ključnih trenutkih. Foto: Reuters
Angelique Kerber
Kerberjeva bo potrebovala še nekaj časa, da zbere vse vtise po sanjskem letu. Foto: Reuters
Angelique Kerber in Torben Belz
Trener Torben Belz je bil v finalu že pošteno kosmat, saj se iz vraževerja ni bril, ko je Angie zmagovala. Foto: EPA
Angelique Kerber in Polona Hercog
V prvem krogu je izločila Polono Hercog. Najboljša slovenska igralka je izgubila vseh sedem iger, nato pa obračun zaradi viroze in krčev predala. Hercogova je tudi na olimpijskih igrah v Riu v prvem krogu izgubila proti kasnejši zmagovalki turnirja Monici Puig. Foto: EPA
Angelique Kerber
30. januar v Rod Laver Areni v Melbournu - Kerberjeva je presenetila Sereno Williams v sijajnem finalu Odprtega prvenstva Avstralije. Foto: EPA
Po 20 letih OP ZDA spet dobila Nemka


Ko je leta 2011 v uvodnem krogu Wimbledona izgubila proti Britanki Lauri Robson s 6:4, 6:7 in 3:6, je bila njena kariera v slepi ulici. Razmišljala je celo o koncu športne poti. Tudi v Melborurnu in na Roland Garrosu je izpadla v prvem krogu. Komaj se je še obdržala v elitni stoterici, igra pa je bila preveč pasivna, v ključnih trenutkih so tekmice prevzele pobudo in grenki porazi so si sledili.
Prelomnica polfinale v New Yorku 2011
Pred petimi leti je prišla v Flushing Meadows kot 92. igralka sveta. Pričakovanja so bila nizka, prebila pa se je vse do polfinala, izločila je tudi Agnieszko Radwansko in Flavio Pennetto. Šele kasnejša zmagovalka Samantha Stosur jo je po hudem boju izločila v treh nizih.
To je bil dokaz, da zmore igrati na najvišji ravni. Naslednje leto je bilo že precej boljše, polfinale Wimbledona je bil naslednji lep uspeh in leto 2012 je končala na petem mestu. V zadnjih letih je bila vseskozi članica elitne deseterice, a manjkal je tisti preskok v igri.
V Melbournu rešila zaključno žogo v 1. krogu ...
Januarja letos je bila v prvem krogu Odprtega prvenstva Avstralije v izgubljenem položaju. Japonka Misaki Doi je imela v podaljšani igri drugega niza zaključno žogico. Kerberjeva se je rešila, dobila "tie-break" z 8:6 in nato še tretji niz s 6:3. Z nogo in pol je bila že na letalu za domovino, zato je v nadaljevanju turnirja zaigrala sproščeno in se brez izgubljenega niza prebila v finale.
... in osvojila turnir
Proti Sereni Williams ji nihče ni pripisoval veliko možnosti. Američanko je prisilila k teku levo-desno in v tretjem nizu je veteranka že pošteno lovila sapo. Posebej forhend z levico, ko je žogico udarila pod skrajnim kotom, je deloval brezhibno. V odločilnem nizu je Sereno ugnala s 6:4 in to je bil začetek sanjskega leta.

Oddolžila se je Pliškovi
Poleti je v finalih doživela tri poraze. V Wimbledonu je bila boljša Serena, na olimpijskih igrah senzacionalna zmagovalka Monica Puig, v Cincinnatiju pa Karolina Pliškova.

Čehinja, ki je v New Yorku v polfinalu blestela proti Sereni, je v finalu v odločilnih trenutkih naredila preveč napak. Pri vodstvu s 3:1 se ji je zatresla roka - 18 neizsiljenih napak v zadnjem nizu. Kerberberjeva je dobila zadnjih osem točk finala.
"Ni bilo lahko igrati finala proti Pliškovi, ki me je premagala pred tremi tedni v Cincinnatiju. V drugem nizu in tudi na začetku tretjega mi ni šlo. Ko sem se znašla v zaostanku z 1:3, sem pomislila na finale v Melbournu, ko sem v odločilnem nizu odigrala najbolje. Iz glave sem spodila negativna čustva in razmišljala le pozitivno. Verjela sem, da lahko pridem do preobrata," je razlagala druga nemška številka ena. Njena vzornica Steffi Graf je bila na prvem mestu rekordnih 377 tednov, zadnjič pa marca 1997.
Trenira na Poljskem
"Res se je veliko stvari spremenilo v letošnjem letu, dosežki so neverjetni. Prav poseben občutek je imeti v rokah drugo lovoriko na turnirjih za grand slam. Poleg tega bom v ponedeljek na prvem mestu lestvice WTA. V zadnjih dveh tednih sem se res naposlušala vprašanj o številki ena na svetu. Ta zmaga je res nekaj posebnega, saj se je tu začela moja pot navzgor leta 2011. New York je prav posebno mesto zame," je pojasnila 28-letna Kerberjeva, ki se je leta 2012 iz Kiela preselila na Poljsko v Puszczykowo, kjer v teniškem centru Angie redno trenira, celoten kompleks pa je postavil njen dedek Janusz Rzeznik. Oče Slawomir je bil dolga leta teniški trener, njena menedžerka pa je še vedno mati Beata.
Treningi bolj intenzivni, igra bolj napadalna
Trdo delo v premoru pred letošnjo sezono se je obrestovalo. Trener Torben Belz je predvidel bolj zahteven program. "Najprej sem morala izboljšati fizično pripravljenost. Odločila sem se, da bom gojila agresiven način igre. V prejšnjih letih sem igrala preveč pasivno, žogo sem le držala v igri. Zdaj prevzamem pobudo, če se ponudi priložnost. Na treningih sem bila uspešna v bolj napadalni igri, zdaj pa mi je to uspelo prenesti tudi na najbolj pomembne dvoboje. Moji treningi so postali maksimalno intenzivni, veliko časa sem tudi v fitnesu in izvajam številne kratke šprinte. Program dela sva s trenerjem spremenila po koncu lanske sezone," je poudarila nova številka ena svetovnega tenisa, ki prejema čestitke z vseh strani. Boris Becker, Dirk Nowitzki, Bastian Schweinsteiger, Maria Höfl Riesch in številni drugi asi so ji že poslali čestitke.
V rednem stiku z vzornico Grafovo
Še posebej je bila vesela čestitk Grafove. Redno si dopisujeta, obiskala jo je tudi že na njenem domu v Las Vegasu. Grafova je prav po njeni zaslugi obdržala rekord po številu zaporednih tednov na vrhu lestvice WTA. S Sereno Williams si zdaj delita rekord s 186 tedni. Obe imata v vitrini tudi 22 turnirjev za grand slam.
Lani se ni uvrstila v drugi teden turnirja
Pred letom dni je v New Yorku izpadla proti Viktoriji Azarenki že v tretjem krogu: "Lani sem izgubila skoraj vse pomembne dvoboje v tretjem nizu. Proti Azarenki sem v ključnih trenutkih le držala žogico v igri. Proti najboljšim igralkam na svetu tako ne moreš zmagati. Moraš skušati z bolj agresivno igro priti do točk in tu imam vsekakor še nekaj prostora za napredek," se je spomnila zadnjega grand slama sezone izpred leta dni.
Veliko znoja preteklo za te uspehe
"Že v otroških letih sem sanjala o zmagi na kakšnem grand slamu in o tem, da bi enkrat postala številka ena. Ne morete si predstavljati, koliko ur je bilo vloženih v ta uspeh. Veliko znoja je preteklo na treningih za možnost igranja na največjih stadionih na svetu. Finalni obračuni grand slamov so vedno nekaj posebnega. V Avstraliji se mi je vse skupaj zdelo nekaj nemogočega in neresničnega. Zdaj lahko že bolj uživam v zmagi in skušam vsrkati te trenutke," je še dodala Kerberjeva.
Dolga nemška suša
V osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja je bil tenis drugi najpriljubljenejši šport v Nemčiji. Takoj za nedotakljivim nogometom. Po zmagi Borisa Beckerja v Wimbledonu 7. julija 1985 pri rosnih 17 letih se je začelo zlato teniško obdobje. Številne televizijske postaje so se borile za prenose teniških turnirjev. Leta 1999 sta Becker in Grafova sklenila bogati karieri in nemški tenis je strmo padel.
Lepe možnosti za nove lovorike
Kerberjeva ima vse možnosti, da že v naslednjem letu doda še kakšno lovoriko s turnirjev velike četverice. Serena bo čez tri tedne dopolnila že 35 let, Marija Šarapova zaradi jemanja meldonija ne bo igrala še celotno naslednje leto, Viktorija Azarenka je noseča, najstnice (Belinda Bencic, Ana Konjuh ...) pa se bodo morale še dokazati na veliki sceni.

Seznam vseh 22 igralk na vrhu lestvice WTA:

Igralka

število tednov na 1. mestu

prvič pa 1. mestu

Steffi Graf37717. 8. 1987
Martina Navratilova 33210. 7. 1978
Serena Williams3068. 7. 2002
Chris Evert2603. 9. 1975
Martina Hingis 20931. 3. 1997
Monica Seleš17811. 3. 1991
Justine Henin11720. 10. 2003
Lindsay Davenport9812. 10. 1998
Caroline Wozniacki6711. 10. 2010
Viktorija Azarenka5130. 1. 2012
Amelie Mauresmo3913. 9. 2004
Dinara Safina2620. 9. 2009
Maria Šarapova2122. 8. 2005
Tracy Austin217. 4. 1980
Kim Clijsters2011. 8. 2003
Jelena Janković1811. 8. 2008
Jennifer Capriati1715. 8. 2001
Ana Ivanović129. 6. 2008
Arantxa Sanchez-Vicario126. 2. 1995
Venus Williams1125. 2. 2002
Evonne Goolagong Cawley226. 4. 1976
Angelique Kerber112. 9. 2016

Po 20 letih OP ZDA spet dobila Nemka