Rafael Nadal je imel težave s poškodbo levega stopala, a je stisnil zobe in v obeh podaljšanih igrah prikazal najboljši tenis. Foto: EPA
Rafael Nadal je imel težave s poškodbo levega stopala, a je stisnil zobe in v obeh podaljšanih igrah prikazal najboljši tenis. Foto: EPA
Juan Martin del Potro
Juan Martin del Potro si je poškodoval kolk v tretjem nizu, vendar je vseeno lahko nadaljeval po desetminutnem odmoru. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je znova med najboljšimi osmimi igralci na "sveti travi". Foto: EPA
Novak Djoković
Novak Djoković je v letošnji sezoni izgubil le enkrat. Z uvrstitvijo v finale bi postal številka ena svetovnega tenisa. Foto: EPA
Andy Murray
Andy Murray je še povečal apetite Britancev. Foto: Reuters
Bernard Tomic
18-letni Bernard Tomic se je presenetljivo prebil v četrtfinale. Foto: EPA
Murray zelo zadovoljen s svojim servisom

Zadnji obračun dneva na osrednjem igrišču je večkrat spravil na noge 15.000 gledalcev. Po treh urah in 52 minutah je "Rafa" le ukanil argentinskega velikana, v sredo pa se bo v četrtfinalu pomeril z Mardyjem Fishem. Američan je ugnal lanskega finalista Tomaša Berdycha s 7:6, 6:4 in 6:4.

Najprej se je poškodoval "Rafa" ...
Prvi niz je trajal kar uro in 20 minut, saj je Nadal kar dvakrat potreboval zdravniško pomoč zaradi poškodbe levega stopala. Pred podaljšano igro se je Argentinec pritožil zaradi številnih prekinitev, zahteval je celo pogovor z vrhovnim sodnikom All England Cluba. V podaljšani igri je del Potro vodil s 3:0, a je Nadal izenačil na 3:3, nato pa z močnimi udarci izsilil napake del Potra (8:6).

... nato pa še del Potro
V drugem nizu je del Potru odločilni brejk uspel v osmi igri. S fantastičnim forhendom je zaključil drugi niz. V peti igri tretjega niza je del Potro nerodno padel. Odšel je z igrišča na masažo kolka, po desetih minutah se je sijajen obračun nadaljeval. Oba igralca sta stisnila zobe in nadaljevala z dih jemajočim tenisom. Znova je odločala podaljšana igra, kjer je "Rafa" povedel s 4:2 in zadržal prednost do konca (7:4). V četrtem nizu je Nadalu ključni brejk uspel v peti igri.

V torek bo obiskal zdravnika
"Vesel sem, da mi je uspelo. Malo nas je lovila tema, želel pa sem si zaključiti danes, čeprav pod lučmi. Po prvem nizu sem že mislil, da bom moral predati dvoboj, saj mi je nagajala poškodba na levi nogi, bolelo me je, a se je bolečina nato le umirila. Vsekakor bom jutri poiskal nasvet zdravnika," pa je po dolgem dvoboju dejal Nadal.

Južni tudi enajstič segel v roko Federerju
Federer se je prebil v 29. zaporedni četrtfinale na turnirjih za grand slam. Proti Južnemu ostaja neporažen, dobil je vseh enajst medsebojnih obračunov. V prvem nizu sta oba zadržala svoje servise, v podaljšani igri je Federer povedel s 4:1, nato pa je Rus nanizal pet točk zapored in jo dobil s 7:5. Švicar je v peti igri drugega niza prišel do prvega brejka, Južni je delal vse več napak. Po osvojenem drugem nizu je "Fedex" še dvignil ritem in hitro povedel s 5:0 v tretjem nizu. Rus je še uspel znižati na 3:5, a je nato izgubil uvodno igro na svoj servis v četrtem nizu in dvoboj je bil odločen.
V sredo ga čaka Tsonga
"Zelo težko je bilo v prvem nizu, serviral je odlično. Mislim, da sem dobro igral, čeprav sem izkoristil ponujene priložnosti šele v tretjem nizu. Nikoli ni lahko, če oddaš prvi niz, lahko je tudi nevarno, a v drugem sem se zbral. Na koncu se je že temnilo, nisem vedel, kako dolgo bova še lahko igrala, a je le posijalo sonce in zmagal sem," je dejal Federer, ki je serviral 14 asov in dosegel 54 "winnerjev". Dvoboj je trajal tri ure in dve minuti. V četrtfinalu Švicarja čaka Jo-Wilfried Tsonga, ki je 6:3, 6:4 in 7:6 izločil Španca Davida Ferrerja.
Gasquet brez idej proti Murrayju
Andy Murray je odpravil Richarda Gasqueta s 7:6, 6:3 in 6:2. Škot je pod velikim pritiskom, saj naskakuje prvo zmago za Veliko Britanijo po letu 1936, ko je slavil Fred Perry. Francoz je pred tremi leti vodil že z 2:0 v nizih proti Murrayju, nato pa popustil in izgubil v petih nizih.

V prvem nizu sta oba zadržala začetne udarce, podaljšano igro pa je Britanec dobil s 7:3, v drugem nizu mu je odločilni brejk uspel v osmi igri. Igra Gasqueta je razpadla v tretjem nizu in Murray je z dvema brejkoma zlahka zmagal pred navdušenim občinstvom na osrednjem igrišču.

Najstnik Tomic bo skušal presenetiti še "Noleta"
Z izjemnimi predstavami nadaljuje Bernard Tomic. Avstralec, ki je v tretjem krogu izločil Robina Söderlinga, je s 6:1, 7:5 in 6:4 odpravil Xavierja Malissa. Naredil je le osem neizsiljenih napak, zadel pa je 37 "winnerjev". "To je neverjetno. V veliko čast mi je, da mi je to uspelo v Wimbledonu. Zdaj se ne bom ustavil, tako ali tako nimam nič izgubiti. To je zmeraj velika prednost," je dejal 18-letni Avstralec, ki se je na turnir prebil prek kvalifikacij. V sredo se bo Tomic pomeril z Novakom Djokovićem, ki je s 6:3, 6:3 in 6:3 premagal Michaela Llodraja.

Španci proti ZDA brez Nadala
Nadal je že dopoldne odpovedal nastop za reprezentanco v Davisovem pokalu, ki se bo od 8. do 10. julija v Austinu v četrtfinalu pomerila z izbrano vrsto Združenih držav Amerike.

"Ne bom nastopil v Austinu, žal ne morem igrati povsod, kjer bi želel. Moja prva skrb je zdravje, zato si bom po Wimbledonu vzel dva do tri tedne počitka, da bom zadržal dobro formo do konca sezone. Poleg tega moram na kontrolni pregled kolena. Moj cilj je, da bi se čim bolje pripravil na odprto prvenstvo ZDA," je dejal Nadal in kritiziral naporen ritem teniške sezone.

"Mednarodna teniška zveza ITF dela napako, ko vztraja pri zdajšnjem formatu tekmovanja za Davisov pokal. V tem tekmovanju nimajo niti malo posluha za nas, igralce, a dejstvo je, da če mi v tem tekmovanju ne bomo nastopili, bo Davisov pokal izgubil ugled. Pri zvezi ITF bi se morali vprašati, zakaj prihaja do toliko odpovedi," je še dejal španski zvezdnik.

Osmina finala, moški, tabela:
NADAL (ŠPA/1) - DEL POTRO (ARG/24)
7:6 (6), 3:6, 7:6 (4), 6:4

FISH (ZDA/10)- BERDYCH (ČEŠ/6)
7:6 (5), 6:4, 6:4

MURRAY (VB/4) - GASQUET (FRA/17)
7:6 (3), 6:3, 6:2

LOPEZ (ŠPA) - KUBOT (POL)
3:6, 6:7 (5), 7:6 (7), 7:5, 7:5

TSONGA (FRA/12) - FERRER (ŠPA/7)
6:3, 6:4, 7:6 (1)

FEDERER (ŠVI/3) - JUŽNI (RUS/18)
6:7 (5), 6:3, 6:3, 6:3

TOMIC (AVS) - MALISSE (BEL)
6:1, 7:5, 6:4

DJOKOVIĆ (SRB/2) - LLODRA (FRA/19)
6:3, 6:3, 6:3

Murray zelo zadovoljen s svojim servisom