Novak Đoković si je po dvoboju s trdoživim Andreasom Seppijem pošteno oddahnil. Foto: Reuters
Novak Đoković si je po dvoboju s trdoživim Andreasom Seppijem pošteno oddahnil. Foto: Reuters
Andreas Seppi
Andreas Seppi je na igrišču Philippa Chartierja v prvih dveh nizih poskrbel za prvovrstno presenečenje. Foto: Reuters
Andreas Seppi
Seppi je igrišče Philippa Chartierja zapustil sklonjene glave, a za predstavo na pariškem pesku si zasluži najvišjo oceno. Foto: Reuters
David Goffin in Roger Federer
Roger Federer je iz srca čestital 21-letnemu Davidu Goffinu, ki je prirasel k srcu zahtevne francoskega občinstva. Po eni izmed osvojenih točk v zadnjem nizu se je priklonil na vse strani in požel še glasnejši aplavz. Foto: Reuters
Dominika Cibulkova
Dominika Cibulkova se je takoj po dobljeni zaključni žogici takole razveselila zmage proti favoritinji Azarenki. Foto: Reuters
Viktorija Azarenka
Viktorija Azarenka izpada iz OP-ja Francije ni najbolje sprejela, po dvoboju je sarkastično pripomnila, da 'se bo ubila'. Foto: Reuters
Sloane Stephens
Američanka Sloane Stephens je morala priznati premoč Avstralki Samanthi Stosur, ki sicer ni imela svojega dne (storila je 5 dvojnih in 18 nevsiljenih napak, po drugi strani se je nekajkrat izvrstno rešila 'na mreži'). Foto: EPA

Prvi igralec sveta je serviral pet asov, storil je dve dvojni napaki in zadel 52 winnerjev, k mreži je stekel 76-krat. Na drugi strani je Italijan sicer serviral as več, a je storil štiri dvojne in kar 81 nevsiljenih napak. Razmerje v dobljenih točkah je bilo 185:164 v korist Beograjčana. Dvoboj je trajal 4 ure in 17 minut.

Izvrsten začetek Đokovića
Dvoboj je Đoković začel izvrstno, že takoj je nasprotniku odvzel servis in povedel s 3:0, toda Italijan mu je v peti igri vrnil milo za drago in izenačil na 3:3. Ključni trenutek prvega niza se je zgodil v deveti igri, ko je Seppi izsilil veliko napako najboljšega tenisača na svetu, mu odvzel servis in niz končal igro pozneje. Srba so v prvem nizu pokopale predvsem nevsiljene napake, storil jih je kar 17 (Seppi šest manj).

V podaljšani igri Seppi bolj zbran
Drugi niz je Seppi začel precej bolje kot prvega, "Noletu" je v peti igri s serijo izvrstnih bekhendudarcev tudi odvzel servis in povedel s 4:2. Toda 25-letni Beograjčan se ni predal, v deseti igri je po dveh zaporednih predolgih udarcih nasprotnika izid poravnal na 5:5. Dvoboj se je prevesil v podaljšano igro, kjer pa je Italijan ohranil mirno kri in v nizih povedel z 2:0.

"Noletova" povratek in preobrat
Đoković se je vrnil med žive v tretjem in četrtem nizu. Tretjega je kljub številnim ribrejkom dobil s 6:3, za slavje v četrtem pa se je moral še posebej potruditi. V šesti igri je bil izid šestkrat poravnan, "Nole" je imel kar štiri priložnosti za brejk, a se je Italijan ubranil. V dvanajsti igri je serviral za obstanek v igri, vendar nato v ključnem trenutku storil napako in izid v nizih je bil poravnan na 2:2.

Dvoboj se je prelomil v šesti igri odločilnega niza, ko je Đoković Seppiju odvzel servis in povedel s 4:2. 28-letnik iz Bolzana si je prizadeval na vse kriplje vrniti v dvoboj, a se je "Nole" na koncu vendarle izkazal za prevelik zalogaj - odločilni niz je dobil s 6:3.

Imel je srečo!
"Vse čestitke Seppiju za igre na letošnjem turnirju. V prvih dveh nizih je bil nedvomno boljši igralec," je po tekmi kompliment svojemu nasprotniku podelil Đoković in dodal: "To je bil eden izmed tistih dni, ko mi ni šlo prav nič od rok. Serviral sem sicer dobro, vse ostalo pa je bilo slabo. Imel sem veliko sreče, da sem iz tega dvoboja odnesel celo kožo."

Mladi Goffin dobil niz proti Federerju
Za presenetljiv uvod v dvoboj je poskrbel tudi komaj 21-letni Belgijec David Goffin, ki je dobil prvi niz proti Rogerju Federerju, a se je Švicar nato zbral in se s 5:7, 7:5, 6:2 in 6:4 uvrstil v četrtfinale. "Za Davidom je izjemen turnir in za njegove predstave mu iz srca čestitam," je po uvrstitvi med najboljših osem v Parizu dejal Federer, Goffin, ki je bil deležen glasnih ovacij, pa je še dodal: "Z igranjem proti Federerju sem uresničil svoje sanje. Upam, da bom v prihodnje igral še več tovrstnih dvobojev."

Izpadla tudi prva nosilka
Iz turnirja je izpadla tudi prva nosilka v ženski konkurenci Viktorija Azarenka. Ta je s 6:2 in 7:6 (4) izgubila proti Slovakinji Dominiki Cibulkovi. 19. nosilka je servirala tri ase, zadela 28 winnerjev in izkoristila 6 od 11 priložnosti za brejk. Na drugi strani je Azarenka naredila tri dvojne in 25 nevsiljenih napak. Slovakinja je blestela na mreži, razmerje v dobljenih točkah je bilo 84:68 v korist 23-letnice iz Pleštanyja. Dvoboj je trajal uro in 47 minut.

Po dvoboju je Azarenka na vprašanje, kako se bo pobrala po izpadu v osmini finala letošnjega Roland Garrosa, sarkastično odgovorila: "Ubila se bom!" Slovakinja se bo v četrtfinalu udarila z Avstralko Samantho Stosur, ki je bila s 7:5 in 6:4 boljša od Američanke Sloane Stephens.

Srebotnikova ekspresno v četrtfinale
Le uro in dve minuti sta potrebovali Katarina Srebotnik in Čehinja Kveta Peschke za preboj v četrtfinale na drugem letošnjem teniškem turnirju za grand slam. Čehinji Renato Voracovo in Klaro Zakopalovo sta odpravili s 6:0 in 6:2. V četrtfinalu se bosta Srebotnikova in Peschkejeva, sicer drugi nosilki, a po izpadu prvorangirane ameriške dvojice Liezel Huber/Lisa Raymond zdaj prvi favoritinji za naslov, pomerili s petima nosilkama, Čehinjama Lucio Hradecko in Andreo Hlavackovo.

OP Francije, osmina finala (M):
ĐOKOVIĆ (SRB/1)
- SEPPI (ITA/22)
4:6, 6:7 (5), 6:3, 7:5, 6:3

TSONGA (FRA/5) - WAWRINKA (ŠVI/18)
* 6:4, 7:6 (6), 3:6, 3:6, 4:2

FEDERER (ŠVI/3) - GOFFIN (BEL)
5:7, 7:5, 6:2, 6:4

BERDYCH (ČEŠ/7) - DEL POTRO (ARG/9)
* 6:7 (6), 6:1, 3:6, 0:0

* - Dvoboja se bosta zaradi slabe vidljivosti nadaljevala v ponedeljek.

Ponedeljek:
FERRER (ŠPA/6) - GRANOLLERS (ŠPA/20)

MURRAY (VB/4) - GASQUET (FRA/17)

TIPSAREVIĆ (SRB/8) - ALMAGRO (ŠPA/12)

NADAL (ŠPA/2) - MONACO (ARG/13)




Osmina finala (Ž):
CIBULKOVA (SLK/15)
- AZARENKA (BLR/1)
6:2, 7:6 (4)
STOSUR (AVS/6) - STEPHENS (ZDA)
7:5, 6:4
ERRANI (ITA/21) - KUZNECOVA (RUS/26)
6:0, 7:5
KERBER (NEM/10) - MARTIĆ (HRV)
6:3, 7:5

Ponedeljek:
LI (KIT/7) - ŠVEDOVA (KAZ)

KVITOVA (ČEŠ/4) - LEPČENKO (ZDA)

KANEPI (EST/23) - RUS (NIZ)

ŠARAPOVA (RUS/2) - ZAKOPALOVA (ČEŠ)


Dvojice (Ž), osmina finala:
SREBOTNIK/ PESCHKE (SLO/ ČEŠ/2)
- VOROCEVA/ZAKOPALOVA (ČEŠ)
6:0, 6:2