Roger Federer je padel v drugem nizu in čutil bolečine, a je vseeno stisnil zobe in se prebil v četrtfinale. Foto: EPA
Roger Federer je padel v drugem nizu in čutil bolečine, a je vseeno stisnil zobe in se prebil v četrtfinale. Foto: EPA
Roger Federer in Gilles Simon
Roger Federer in Gilles Simon sta navdušila 15.000 gledalcev na osrednjem igrišču. Foto: EPA
Jo-Wilfried Tsonga
Jo-Wilfried Tsonga je hitro opravil z Viktorjem Troickim in bo spočit pričakal Federerja. Foto: EPA
Tommy Robredo
Tommy Robredo se je po treh maratonih prebil med osem najboljših. Po koncu dvoboja z Almagrom ni mogel zadržati solz sreče. Foto: EPA
David Ferrer
David Ferrer je oddal le pet iger proti Kevinu Andersonu in bo spočit pričakal utrujenega Robreda. Foto: EPA
Serena Williams
Serena Williams je v uvodnih štirih obračunih izgubila le deset iger. Foto: EPA
Agnieska Radwanska
Agnieska Radwanska je brez težav izločila Ano Ivanović in se bo v četrtfinalu srečala z lansko finalistko Saro Errani. Foto: EPA

31-letni Švicar je na razprodanem stadionu Philippa Chatrierja začel sijajno. V tretji, peti in sedmi igri je odvzel servis Francozu.
Težave so se začele v šesti igri drugega niza, ko je Simon zadel močan forhend udarec, Federer pa je nerodno padel. Sprva ni kazalo na kakšne velike bolečine v gležnju, a že v naslednji igri je prvič v obračunu izgubil servis. Simon je začel igrati vse bolje in izid v nizih je bil poravnan.

Statistika

Federer

Simon

Prvi servis (%)6461
Asi

9

3

Dvojne napake23
Neizsiljene napake

56

47

Winnerji6032
Osvojene točke147131
Osv. točke na mreži25/3515/28
Priložnosti za brejk6/143/6

Simon blestel v tretjem nizu
V tretjem nizu je Simon brez izgubljene točke odvzel začetni udarec 17-kratnemu zmagovalcu turnirjev za grand slam. Federer je delal vse več napak, v sedmi igri je bekhend poslal v avt in Simon je povedel s 5:2, nato pa zadržal servis za vodstvo z 2:1 v nizih. Federerjeva žena Miroslava je bila na tribuni že zelo zaskrbljena.
Federer nanizal sedem iger zapored
Simon je v uvodnih igrah četrtega niza držal priključek, potem pa se je Federer razigral, nanizal je kar sedem iger zapored. Precej bolje je serviral in Francoz je bil brez možnosti. Švicarju je ključni brejk v zadnjem nizu uspel v drugi igri, nato pa je zadržal servis in izkoristil drugo zaključno žogo po treh urah izjemno napetega obračuna, ki je gledalce večkrat spravil na noge.
900. zmaga v bogati karieri
Federer je kot šele četrti teniški igralec v zgodovini dosegel 900 zmag v karieri ter vpisal že 40. četrtfinale na turnirjih za grand slam, 36. zaporednega. Le trojica že upokojenih teniških velikanov je zbrala več zmag od Federerja, in sicer Jimmy Connors (1156), Ivan Lendl (1068) in Guillermo Vilas (940).

"Bilo je res enkratno igrati tukaj, ob tako čudovitem vzdušju na tribunah. V drugem nizu je bilo težko, ko je Gilles začel prevladovati. Ne glede na vse, sem zelo ponosen na doseženi rekord, slednji pomeni veliko let tenisa, veliko odrekanja in veliko tekem, kot je bila ta," je dejal Federer.

Zgodovinski dosežek Robreda
Tommy Robredo
je v osmini finala po zaostanku z 0:2 v nizih izločil Nicolasa Almagra s 6:7, 3:6, 6:4, 6:4 in 6:4. V tretjem nizu je 31-letni Španec zaostajal že z 1:4 in vse je kazalo na poraz, nato pa se je rešil in slavil po treh urah in 49 minutah epskega boja na igrišču Suzanne Lenglen.
Robredo je prvi tenisač v 86 letih po Francozu Henriju Cochetu leta 1927 (Wimbledon), ki mu je uspelo v treh zaporednih obračunih slaviti po zaostanku 0:2 v nizih. V 3. krogu je izločil Francoza Gaela Monfilsa (2:6, 6:7, 6:2, 7:6, 6:2), v 2. krogu pa Nizozemca Igorja Sijslinga (6:7, 4:6, 6:3, 6:1, 6:1).
Lani je kazalo na konec kariere
Robreda so ob koncu maratona preplavile solze sreče, potem ko mu je uspel neverjetni podvig. Lani je moral zaradi poškodbe noge izpustiti kar pet mesecev, na lestvici ATP je padel na 471. mesto in konec kariere je bil blizu.
Serena se je potila le 70 minut
Serena Williams
nadaljuje odlične igre, Američanka se je prebila v četrtfinale po zmagi nad Italijanko Roberto Vinci s 6:1 in 6:3.
Serena se je brez izgubljenega niza uvrstila med osem najboljših in je po 11 letih na dobri poti k osvojitvi še druge pariške krone. Dvoboj je trajal le 70 minut. Williamsova je sicer v štirih odigranih dvobojih na pariškem pesku izgubila le deset iger.
V torek jo čaka Svetlana Kuznecova, ki je ugnala Angelique Kerber s 6:4, 4:6 in 6:3. "Nedvomno je Williamsova v tem trenutku najboljša na svetu. Igra neverjeten tenis. Vendar pa se ne bi kar tako odpisala. Imam dobre in slabe dneve. Držite pesti, da bom imela ob najinem prihodnjem srečanju dober dan. Je prava bojevnica," je pred četrtfinalom napovedala Kuznecova.

"Zadnjič, ko sva se merili tukaj, me je premagala, zato mislim, da bo še toliko bolj motivirana. Nima prav nič za izgubiti, dala bo vse od sebe, pričakujem težek dvoboj," je pojasnila Williamsova.
Srebotnikova in Petrova meljeta naprej
Katarina Srebotnik
nadaljuje uspešne nastope v Parizu. V konkurenci ženskih dvojic je skupaj z Rusinjo Nadjo Petrovo napredovala v četrtfinale. Tretji nosilki sta v osmini finala ugnali ameriško-romunsko navezo Vania King in Monica Niculescu s 6:3 in 6:1. Dvoboj se je končal že po uri in 15 minutah.

Srebotnikova je bila v paru s Srbom Nenadom Zimonjićem uspešna tudi v mešanih dvojicah. Premagala sta francosko kombinacijo Alize Lim in Jeremy Chardy s 6:3 in 7:6 (5). Srebotnikova in Zimonjić se bosta za preboj v polfinale merila s francosko-kanadskim parom Kristina Mladenović in Daniel Nestor.

Osmina finala (M), tabela
(7.984.000 evrov, pesek)

ĐOKOVIĆ (SRB/1) - KOHLSCHREIBER (NEM/16)
ponedeljek
HAAS (NEM/12) - JUŽNI (RUS/29)
ponedeljek
NADAL (ŠPA/3) - NIŠIKORI (JAP/13)
ponedeljek
GASQUET (FRA/7) - WAWRINKA (ŠVI/9)
ponedeljek
ROBREDO (ŠPA/32)
- ALMAGRO (ŠPA/11)
6:7 (5), 3:6, 6:4, 6:4, 6:4
FERRER (ŠPA/4) - ANDERSON (JAR/23)
6:3, 6:1, 6:1
TSONGA (FRA/6) - TROICKI (SRB)
6:3, 6:3, 6:3
FEDERER (ŠVI/2) - SIMON (FRA/15)
6:1, 4:6, 2:6, 6:2, 6:3




Osmina finala (Ž), tabela:
S. WILLIAMS (ZDA/1)
- VINCI (ITA/15)
6:1, 6:3
KUZNECOVA (RUS) - KERBER (NEM/8)
6:4, 4:6, 6:3
A. RADWANSKA (POL/4) - IVANOVIĆ (SRB/14)
6:2, 6:4
ERRANI (ITA/5) - SUAREZ NAVARRO (ŠPA/20)
5:7, 6:4, 6:3
MATTEK SANDS (ZDA) - KIRILENKO (RUS/12)
ponedeljek
AZARENKA (BLR/3) - SCHIAVONE (ITA)
ponedeljek
JANKOVIĆ (SRB/18) - HAMPTON (ZDA)
ponedeljek
ŠARAPOVA (RUS/2) - STEPHENS (ZDA/17)
ponedeljek