Serena Williams je lani v Wimbledonu izgubila v 3. krogu proti Francozinji Alize Cornet. Od takrat na turnirjih za grand slam ne pozna poraza. Foto: EPA
Serena Williams je lani v Wimbledonu izgubila v 3. krogu proti Francozinji Alize Cornet. Od takrat na turnirjih za grand slam ne pozna poraza. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova je leta 2004 pri 17 letih senzacionalno zmagala v Wimbledonu, ko je s 6:1 in 6:4 odpravila Sereno Williams. V zadnjih osmih obračunih proti Sereni je osvojila le en niz. Foto: EPA
Garbine Muguruza
Garbine Muguruza bo prvič zaigrala v finalu turnirjev za grand slam. Foto: Reuters
Agniezska Radwanska
Agniezska Radwanska je v finalu Wimbledona igrala pred tremi leti. Tokrat ni imela pravega odgovora na agresivno igro Španke, ki je zadela kar 39 "winnerjev". Foto: EPA
V finalu Wimbledona Serena in Muguruza

28-letna Rusinja, ki je na Church Roadu na poti do polfinala oddala le en niz, je bila znova popolnoma nemočna. Priigrala si ni nobene priložnosti za odvzem servis. Vseeno pa je bil dvoboj bolj izenačen, kot je bil pred tremi leti v finalu olimpijskih iger. Takrat je Šarapova na osrednjem igrišču osvojila le eno igro.
Šarapovi v ključnih trenutkih odpovedal servis

Že uvod je nakazal potek srečanja. Šarapova je v prvi igri z dvema dvojnima napakama izgubila začetni udarec. Serena ni imela težav, ko je servirala, gladko je zadržala prednost in v peti igri še z drugim brejkom povedla s 5:1. Prvi niz je trajal le 33 minut.

StatistikaS. Williams

Šarapova

Prvi servis (%)5868
Asi

13

2

Dvojne napake2 6
Neizsiljene napake

15

13

Winnerji299
Osvojene točke6650
Osv. točke na mreži5/74/5
Priložnosti za brejk4/90/0

Na začetku drugega niza je Šarapova ujela ritem z osnovne črte, zadela je nekaj lepih "winnerjev", a v peti igri je znova z dvojno napako ob najbolj neprimernem trenutku oddala servis. V sedmi igri se je Rusinja uspela rešiti po 15/40, znižala je na 4:3. Serena je v deveti igri zapravila prvo zaključno žogo, nato pa je na svoj servis zaključila obračun.
Serena lovi rekorde Grafove
"Malo sem bila nervozna. Ko je Marija igrala bolje, sem uspela dvigniti nivo igre. V polfinalu Wimbledona se vedno potrudiš po najboljših močeh, to je vedno velik motiv. Muguruza me je že premagala, zares igra odlično. Nikakor ne bo lahek finalni dvoboj," je pojasnila 33-letna Serena, ki bo v soboto lovila že 21. lovoriko na turnirjih za grand slam. Zadnja tenisačica, ki je osvojila vse štiri velike turnirje v enem letu, je bila Steffi Graf (skupaj 22 grand slamov) leta 1988.

Muguruza do uspeha kariere
Španka Muguruza je v prvem polfinalu s 6:2, 3:6 in 6:3 odpravila Agnieszko Radwansko, ki je v finalu Wimbledona igrala leta 2012. 21-letna Muguruza bo imela priložnost, da postane prva Španka z zmago na sveti travi po Conchiti Martinez, ki je bila najboljša leta 1994. Zadnja španska finalistka je bila Arantxa Sanchez-Vicario leta 1996.
Muguruza je dosegla največji uspeh v karieri. Do zdaj je dvakrat igrala v četrtfinalu Roland Garrosa, v Wimbledonu pa je najdlje prišla pred dvema letoma, ko je izpadla v drugem krogu. Z zmago si je Muguruza zagotovila prvo uvrstitev med najboljših deset.

Radwanska se je prebudila v drugem nizu
V Venezueli rojena teniška igralka je prevladovala v prvem nizu in polovici drugega, ko je dobila tudi več kot polovico točk na servis nasprotnice ter zadela trikrat toliko "winnerjev" kot Poljakinja. V drugem nizu je povedla s 3:1. Po 55 minutah je Radwanska prišla do brejka. Zatem je dobila kar šest iger zapored. Izenačila izid ter Španki celo odvzela začetni udarec na začetku odločilnega. Muguruza je odgovorila z brejkom, nato pa znova prevzela pobudo.
Odločitev o zmagovalki je padla v šesti igri, ko je Muguruza odvzela začetni udarec Radwanski po izjemnem lobu ter nato osvojila svojega za vodstvo s 5:2. Radwanska je ob koncu imela dve priložnosti za brejk, ki ju je Španka ubranila. Do prve priložnosti za zmago je prišla, ko je zadela povsem na črto in točka je bila potrjena šele po pregledu. Z dobrim servisom pa je prišla še do odločilne točke.

StatistikaMuguruza

Radwanska

Prvi servis (%)6370
Asi

6

1

Dvojne napake2 0
Neizsiljene napake

23

7

Winnerji3916
Osvojene točke9077
Osv. točke na mreži17/2414/19
Priložnosti za brejk5/123/6


"Ostala sem brez besed. Vse življenje sem delala za ta trenutek in da bi dosegla, kar mi je zdaj uspelo. Mislim, da sem igrala zelo dobro, ostala sem mirna in obdržala miren obraz kot pri pokru. Vedela sem, da me čaka zelo težko delo. V drugem nizu sem bila nervozna, saj ima Radwanska veliko izkušenj in zares sem se morala trdo boriti,"
je povedala Muguruza.
Srebotnikova in Tecau izpadla
Od letošnjega Wimbledona se je poslovila še zadnja slovenska predstavnica. Katarina Srebotnik in Horia Tecau sta po uri in 26 minutah izgubila četrtfinalni dvoboj proti špansko-švedski navezi Anabel Medina Garrigues/Robert Lindstedt s 4:6, 6:1 in 3:6.

Polfinale (Ž):
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ŠARAPOVA (RUS/4)
6:2, 6:4

MUGURUZA (ŠPA/20) - A. RADWANSKA (POL/13)
6:2, 3:6, 6:3




Mešane dvojice, četrtfinale:
LINDSTEDT/MEDINA GARRIGUES (ŠVE/ŠPA) -
SREBOTNIK/TECAU (SLO/ROM/6)
6:4, 1:6, 6:3

V finalu Wimbledona Serena in Muguruza