Nadal je četrtič dvignil pokal v Madridu. Foto: Reuters
Nadal je četrtič dvignil pokal v Madridu. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal ni blestel v finalu, a je vseeno ubranil naslov v španski prestolnici. Foto: EPA
Kei Nišikori
Kej Nišikori je na pesku v izjemni formi, v finalu je prikazal sijajno igro, a ga je izdala poškodba. Foto: EPA
Marija Šarapova
Marija Šarapova je osvojila že 31. turnir WTA v karieri. Foto: EPA
Marija Šarapova
Šarapova je imela dolga leta težave z igro na pesku, v zadnjih treh sezonah pa ima prav na tej podlagi najboljše izide. Foto: EPA
Zmagovalca Madrida Nadal in Šarapova

Za Nadala je to že 63. zmaga v karieri in odlična popotnica za grand slam v Parizu, kjer bo čez 14 dni lovil rekordni deveti naslov. Kljub porazu pa je lahko zadovoljen tudi najboljši japonski igralec, saj se bo že z uvrstitvijo v finale v ponedeljek prebil med najboljših deset na svetu na lestvici ATP.

Nišikori je začel izjemno, v tretji in v peti igri je odvzel servis kralju peska. Zmagovalec turnirja v Barceloni je bil veliko boljši tudi na začetku drugega niza. Z brejkom v uvodni igri je povedel z 2:0 in prednost zadržal do 4:2. V osmi igri se je "Rafa" prebudil in uspel izenačiti na 4:4, nato pa je brez izgubljene točke povedel s 5:4, Japonec pa je potreboval pomoč fizioterapevta zaradi velikih bolečin v hrbtu.
V uvodnih treh igrah odločilnega niza se je komaj premikal, osvojil je le eno točko, nato pa predal obračun po uri in 42 minutah.
Nišikori: Španija moj drugi dom
"Zelo sem žalosten in razočaran. V osmi igri igri drugega niza pri 15/30 sem začutil bolečine. Skušal sem se boriti do konca, vendar je bil "Rafa" predober. V Španiji se počutim zelo domače, to je kar moj drugi dom. V Barceloni sem zmagal, v Madridu pa sem se prebil v finale," je dejal 24-letni Nišikori, ki je dobil velik aplavz s tribun.

Šarapova blesti na pesku
V finalu turnirja WTA v Madridu je Marija Šarapova premagala Simono Halep z 1:6, 6:2 in 6:3. Rusinja je letos še neporažena na pesku.

Za Šarapovo je to prva zmaga v Madridu, hkrati pa drugi zaporedni naslov na pesku po Stuttgartu. Njena forma pred Roland Garrosom je sijajna; od 27. rojstnega dneva 19. aprila še ni izgubila dvoboja (10-0), na pesku pa jo je v zadnjih treh letih trikrat premagala le Serena Williams. Njeno razmerje zmag in porazov je 46:3.

Velike težave Šarapove s servisom
V prvem nizu je bila Romunka precej boljša. Šarapova je imela velike težave z začetnim udarcem, izgubila ga je v prvi, tretji in sedmi igri. Naredila je štiri dvojne napake.

Romunka popustila v nadaljevanju
V drugem nizu se je sibirska lepotica le zbrala, brejk ji je uspel že v prvi igri, nato pa je še v sedmi igri odvzela servis Halepovi.

V odločilnem nizu je Šarapova v tretji igri zaostajala s 40/15, nato pa nanizala štiri točke zapored in prišla do odvzema servisa. Povedla je že s 4:1, nato je Halepovi uspelo znižati, vendar je v deveti igri znova izgubila servis ter po uri in 57 minutah tudi dvoboj. Razmerje v osvojenih točkah je bilo 83:76 v korist Šarapove.
"Kakšen teden je bil to zame! Lani sem izgubila v finalu, zato sem si zares želela zmagati. S Simono sem se v prteklosti že nekajkrat srečala, moram pa reči, da je izjemno napredovala. Prav nič mi ni šlo po načrtu v prvem nizu, igrala sem v njenem ritmu. Morala sem nekaj nujno spremeniti, še sama ne vem, kako mi je na koncu uspelo. Vsaka zmaga na tako velikem turnirju je težko priborjena, prav nič ni samoumevno," je bila nasmejana Šarapova.

Za 22-letno Halepovo je bil to največji finale v karieri. Igrala jih je sicer že enajst, a nikoli tako visokega ranga. Na lestvici WTA bo ostala na petem mestu, medtem ko se bo Šarapova, ki se je prebila do drugega mesta na lestvici rezultatov te sezone, z devetega povzpela na sedmo.

MADRID, finale
(3.671.405 evrov, pesek)

NADAL (ŠPA/1) - NIŠIKORI (JAP/10)
2:6, 6:4, 3:0, b.b.




MADRID, finale
(3.671.405 evrov, pesek)

ŠARAPOVA (RUS/8) - HALEP (ROM/4)
1:6, 6:2, 6:3

Zmagovalca Madrida Nadal in Šarapova