Novak Đoković je na zadnjih dveh obračunih prikazal izjemno igro. Srb je zelo motiviran, saj je Roland Garros edini grand slam, ki mu še manjka v bogati zbirki. Foto: Reuters
Novak Đoković je na zadnjih dveh obračunih prikazal izjemno igro. Srb je zelo motiviran, saj je Roland Garros edini grand slam, ki mu še manjka v bogati zbirki. Foto: Reuters
Ernests Gulbis
Ernests Gulbis, ki je v osmini finala ugnal Rogerja Federerja, se je prvič v karieri prebil v polfinale turnirja za grand slam. Foto: Reuters
Miloš Raonić
Miloš Raonić je zadel kar 21 asov, a je v ključnih trenutkih vseeno naredil preveč napak. Foto: Reuters
Marija Šarapova
Marija Šarapova se veseli preboja v polfinale. Foto: Reuters
Garbine Muguruza
Garbine Muguruza je odigrala šele svoj šesti turnir za grand slam. Navdušila je z napadalno igro in napovedala preboj med najboljše igralke sveta. Foto: Reuters
Eugenie Bouchard
Eugenie Bouchard je v polfinalu igrala že na Odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu. Tudi na pesku se Kanadčanka sijajno znajde. Foto: Reuters

27-letna Šarapova, zmagovalka Pariza leta 2012 in lanska finalistka, je izjemno slabo začela dvoboj, saj je izgubila uvodne štiri igre, tako da je niz po vsega 27 minutah pripadel Mugurozevi. Rusinja nikakor ni našla odgovora na napadalno igro Španke, delala je številne neizsiljene napake in kar trikrat izgubila začetni udarec.

Sibirska lepotica se je zbrala na začetku drugega niza, ko je z brejkom v tretji igri povedla s 3:1. Muguruza, ki je v drugem krogu presenetljivo izločila Sereno Williams s 6:2 in 6:2, je znova našla pravi ritem, nanizala je tri igre zapored in povedla s 4:3.
Rusinja je nato v enajsti igri prišla do brejka, povedla s 6:5, malo pozneje pa na svoj servis dobila niz, izkoristila tretjo zaključno žogo.

Statistika

Muguruza

Šarapova

Prvi servis (%)6762
Asi

1

4

Dvojne napake68
Neizsiljene napake

52

40

Winnerji2022
Osvojene točke8592
Osv. točke na mreži8/122/2
Priložnosti za brejk4/115/12

Izjemen zaključek Šarapove
Odpor 20-letne Španke je bil zlomljen na začetku tretjega niza, ko je Šarapova z brejkom prišla do prednosti z 2:1. V četrti igri, ki je trajala več kot deset minut, je rešila pet priložnosti Španke za odvzem servisa. Po izjemnem boju je povedla s 3:1. Muguruzova se ni več pobrala, Rusinja je z izjemno igro z osnovne črte navduševala gledalce na stadionu Philippa Chatrierja, osvojila je zadnjih šest iger in se veselila zmage po dveh urah in osmih minutah igre.
Tudi v osmini finala proti Samanthi Stosur je po izenačenem boju nanizala kar devet iger zapored in dobila odločilni niz s 6:0.
Včasih se je na pesku počutila kot "krava na ledu"
"Četrta igra v tretjem nizu je bila odločilna, potem sem se sprostila in zaigrala zelo samozavestno. Dvoboj se je po tisti maratonski igri obrnil," je pojasnila Šarapova, ki je glavna favoritinja za zmago. Na pesku v zadnjih treh letih blesti, potem ko je pred leti izjavila, da se na tej podlagi počuti kot "krava na ledu".
Bouchardova se v Parizu počuti kot doma
Druga polfinalistka je Kanadčanka Eugenie Bouchard, ki je s 7:6, 2:6 in 7:5 ugnala Španko Carlo Suarez Navarro.
"To so bile moje sanje, da bi tukaj igrala velike dvoboje. Na teh igriščih se namreč vsaj malo počutim kot doma," je dejala Bouchardova.
"Nole" v odločilnem tednu stopnjuje formo
Đoković se je prebil v 22. polfinale na turnirjih za grand slam, potem ko je s 7:5, 7:6 in 6:4 premagal Miloša Raonića. V uvodnem nizu je Kanadčanu v deseti igri še uspelo rešiti zaključno žogo Srba in izenačiti na 5:5, v 12. igri pa je "Nole" odvzel servis osmemu nosilcu.

Statistika

Raonić

Đoković

Prvi servis (%)7068
Asi

21

4

Dvojne napake41
Neizsiljene napake

40

19

Winnerji4937
Osvojene točke98114
Osv. točke na mreži18/3210/14
Priložnosti za brejk1/23/9

V drugem nizu sta oba tekmeca zadržala servise in odločala je podaljšana igra, kjer je Raonić izgubil servis v sedmi in deseti točki, Đoković je "tie-break" dobil s 7:5. Silovit zalet je vzel tudi v tretji niz, kjer je ekspresno povedel s 4:0, v osmi igri je drugi igralec sveta naredil številne neizsiljene napake in Raonić je znižal na 5:4. V deseti igri je Đoković zanesljivo zaključil dvoboj na svoj servis.
"Zelo težko sem vračal njegove servisne udarce. V odločilnih trenutkih sem sicer igral konstantno, kar je bilo zelo pomembno," je poudaril "Nole", ki je misli že usmeril proti polfinalu: "Kar je name naredilo velik vtis, je, da trenutno Gulbis igra svoj najboljši tenis v karieri."

Gulbis že na začetku nizov nadigral Berdycha
Gulbis je na igrišču Suzanne Lenglen s 6:3, 6:2 in 6:4 izločil Tomaša Berdycha. Latvijec je v vseh treh nizih odlično začel. V uvodnem nizu je povedel s 4:0, v drugem nizu mu je brejk uspel v prvi in v peti igri, tudi v tretjem nizu se mu je ključni odvzem servisa posrečil že v prvi igri. Dvoboj je trajal dve uri in dve minuti.

"To je bila moja najboljša igra na turnirju, vse sem naredil tako, kot je bilo treba," je dejal 17. igralec sveta.

Četrtfinale (Ž), tabela:
ŠARAPOVA (RUS/7) - MUGURUZA (ŠPA)
1:6, 7:5, 6:1

BOUCHARD (KAN/18) - S. NAVARRO (ŠPA/14)
7:6 (4), 2:6, 7:5

Sreda ob 14.00:
HALEP (ROM/4) - KUZNECOVA (RUS/27)

ERRANI (ITA/10) - PETKOVIĆ (NEM/28)


Četrtfinale (M), tabela:
NADAL (ŠPA/1) - FERRER (ŠPA/5)
sreda
MURRAY (VB/7) - MONFILS (FRA/23)
sreda
GULBIS (LAT/18) - BERDYCH (ČEŠ/6)
6:3, 6:2, 6:4

ĐOKOVIĆ (SRB/2) - RAONIĆ (KAN/8)
7:5, 7:6 (5), 6:4