Roger Federer se je s sedmim wimbledonskim naslovom izenačil s Petom Samprasom in ga bo prihodnji teden prehitel po številu tednov na prvem mestu lestvice ATP. Foto: Reuters
Roger Federer se je s sedmim wimbledonskim naslovom izenačil s Petom Samprasom in ga bo prihodnji teden prehitel po številu tednov na prvem mestu lestvice ATP. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray v konkurenci Federerja, Nadala in Đokovića še čaka na svoj veliki trenutek. Foto: EPA
Federerju rekordni 7. naslov v Wimbledonu

"Še vedno je zelo realno in mogoče. Menim, da mi lahko uspe, če osvojim enega izmed prihajajočih turnirjev za grand slam. Đoković in Nadal igrata bolje od mene, toda sem povsem blizu," je maja lani govoril Švicar, zabetoniran na tretjem mestu lestvice ATP, z velikim zaostankom za glavnima tekmecema. Marsikdo je takrat nejeverno zmajeval z glavo. Federer je nato v Rolandu Garrosu sicer prekinil veliki niz Đokovića, toda v finalu je spet položil orožje pred Nadalom. V Wimbledonu ga je v četrtfinalu na kolena spravil še Jo-Wilfried Tsonga, najhujši udarec pa je doživel v polfinalu New Yorka, ko je Đoković na čudežen način ubranil dve zaključni žogi in Federerja sredi septembra pustil pri samo enem osvojenem turnirju v sezoni (Doha).

Odmor po New Yorku ključ do preobrata
Federer si je nato vzel dolg odmor, ki ga je po včerajšnji veliki zmagi v Wimbledonu označil za ključnega. "Verjel sem, da se lahko vrnem, toda moral sem si povrniti zaupanje. Prav zato sem si privoščil daljši odmor. Igral sem veliko, igral sem dobro, toda hotel sem zmagovati, ne pa izpadati v četrtfinalih in polfinalih. Ko sem se vrnil na domačem turnirju v Baslu, se je zgodil preobrat. Dobil sem še masters v Parizu in zaključni turnir v Londonu. To so bila znamenja, da je v letu 2012 odprto vse."

"Maestro" je spet nekako padel v pozabo po polfinalnem porazu na začetku leta v Melbournu in epskem finalu Đoković - Nadal, toda to ga ni pretirano potrlo. Z zmagami v Dubaju, Rotterdamu in Indian Wellsu je držal priključek z velikima tekmecema, stik pa je ohranil tudi po solidni peščeni sezoni, ki mu je prinesla lovoriko na modrem pesku Madrida in polfinale Rolanda Garrosa.

Družina mu daje še večjo motivacijo
Lov na Samprasov rekord, ki ga je Federer omenil že leta 2010 po četrtfinalnem wimbledonskem porazu proti Tomašu Berdychu, se je na veličasten način končal včeraj. "Sanje so se uresničile, meni in moji družini. Ljudje včasih pozabljajo, da imam hčerki, ki imata ogromen vpliv na moje življenje. Po drugi strani pa mi to daje dodaten motiv in pomaga moji igri bolj kot kar koli. Prav zato igram morda najboljši tenis v življenju. Velik izziv je bilo vse spraviti v mozaik. Priznam, včasih je bilo zelo težko."

Čez tri tedne po olimpijski naslov
Federer je danes izenačil rekord Samprasa po številu tednov na prvem mestu lestvice ATP (286), od prihodnjega tedna pa bo na vrhu sam. Švicar je bil na prvem mestu lestvice ATP nazadnje 24. maja 2010. Federer se bo v Wimbledon vrnil čez tri tedne in poskušal osvojiti nekaj, kar mu ni uspelo še nikoli - osvojiti naslov olimpijskega zmagovalca med posamezniki.

Noče še tretjič zapored nositi švicarske zastave
Federer na odprtju iger v Londonu noče vnovič nositi švicarske zastave. “Ponudili so mi, a mislim, da bom dal to priložnost drugemu športniku,” je povedal Švicar. Poudaril je, da je zastavo nosil že leta 2004 in 2008 in da nima monopola na čast, da sme nositi zastavo. Ob tem je vnaprej jasno, da vnovič ne bo stanoval v olimpijski vasi, saj ga moti oddaljenost od prizorišč v Wimbledonu, zato bo za čas med igrami najel isto hišo, kot jo je imel v najemu med letošnjim turnirjem. “Ne želim spreminjati utečene rutine,” je dejal Federer in dodal, da ga je v olimpijski vasi v Atenah motilo veliko stvari, zato se je težko zbral za nastope.

Na zadnjih igrah v Pekingu je Federer skupaj z rojakom Stanislasom Wawrinko osvojil zlato medaljo v dvojicah. Tokrat je njegov cilj v Londonu zlata medalja v posamični konkurenci, saj gre za edino športno lovoriko, ki mu v bogati karieri še manjka.

Dejstvo, da sem tukaj letos zmagal, me seveda navdaja z dodatno motivacijo in samozavestjo,” je še dodal. Srb Novak Đoković in Španec Rafael Nadal sta v nasprotju s Federerjem pristala na nošenje zastave na odprtju 27. julija.

Še nekaj podatkov za ljubitelje statistike:
- Švicar je drugi najstarejši igralec po Arthurju Ashu, ki mu je v moderni dobi uspelo osvojiti Wimbledon. Ash je bil leta 1975 zmagovalec pri 31 letih in 361 dnevih, Federer pa včeraj pri 30 letih in 335 dnevih.
- Federer je šele tretji igralec, ki je postal wimbledonski zmagovalec po 30. letu.
- Turnirje za grand slam je osvajalo enajst igralcev, starih nad 30 let. Nazadnje je to leta 2003 uspelo Agassiju.
- Ko na grand slamih ni igral proti Nadalu, ima Federer v finalu izkupiček 15:1, v Wimbledonu 5:0. Finali proti Nadalu: 2:6.
- Federer, Nadal in Đoković so osvojili 29 od 31 zadnjih turnirjev za grand slam. Njihovo prevlado sta prekinila le Marat Safin (2005) in Juan Martin del Potro (2009).
- Andy Murray se je pridružil svojemu trenerju Ivanu Lendlu kot edini, ki je izgubil prve štiri finale na grand slamih v moderni dobi.
- Od 51 igralcev, ki so osvojili vsaj en turnir za grand slam, sta samo dva potrebovala več kot 27 poskusov. To je bil Murrayjev 27. turnir za grand slam.

Lestvica ATP - Entry Rankings:         
  1.   (3) R. FEDERER      ŠVI   11.075
  2.   (1) N. ĐOKOVIĆ      SRB   11.000
  3.   (2) R. NADAL        ŠPA    8.905
  4.   (4) A. MURRAY        VB    7.460
  5.   (5) D. FERRER       ŠPA    5.430
  6.   (6) J.-W. TSONGA    FRA    5.230
  7.   (7) T. BERDYCH      ČEŠ    4.515
  8.   (8) J. TIPSAREVIĆ   SRB    3.215
  9.   (9) J. DEL POTRO    ARG    3.180
 10.  (11) N. ALMAGRO      ŠPA    2.605
 11.  (10) J. ISNER        ZDA    2.520
 12.  (13) G. SIMON        FRA    2.480
 13.  (12) M. FISH         ZDA    2.355
 14.  (14) J. MONACO       ARG    2.130
 15.  (16) M. ČILIĆ        HRV    1.825
 71.  (74) B. KAVČIČ       SLO      657
111. (113) A. BEDENE       SLO      489
123. (120) G. ŽEMLJA       SLO      443
511. (521) L. GREGORC      SLO       60

Federerju rekordni 7. naslov v Wimbledonu