Serena Williams je takole proslavila nov wimbledonski naslov. Foto: Reuters
Serena Williams je takole proslavila nov wimbledonski naslov. Foto: Reuters
Serena Williams
Serena Williams je v pravem trenutku odvzela servis nasprotnici. Foto: Reuters

28-letna Američanka, prva nosilka na Church Roadu, slavi svojo trinajsto posamično zmago na grand slamih, s čimer je na šestem mestu večne lestvice prehitela rojakinjo Billie Jean King. Ključen je bil silovit servis. Tokratni nasprotnici, ki jo je premagala še šestič v sedmih medsebojnih dvobojih, ni ponudila niti ene priložnosti za odvzem servisa, sama je izkoristila tri.

Prevladala v vseh elementih
Prvo v odločilnem trenutku, osmi igri, prvega niza, nato pa še dve v drugem nizu. Prvič takoj v prvi igri, naslednjo še v peti. Na koncu je servirala kar pet asov več in bila 100-odstotna na mreži (14/14). Zadela je kar 20 winnerjev več (29:9) in na svoj prvi servis dobila kar 94 odstotkov vseh točk. Razlika v osvojenih točkah: 62:43.

Serena tolažila objokano nasprotnico
"Ta zmaga je zares posebna. Billie Jean, ujela sem te," je neposredno v ložo po veliki zmagi sporočila mlajša od sester Williams, ki je zmagoviti udarec proslavila z metom loparja visoko v zrak."Trinajst je moja srečna številka," je po zmagi dejala Williamsova, ki je v žep pospravila ček za 1,218 milijona evrov. "Rada bi tudi čestitala Veri, veliko je že prestala. Ona zares predstavlja bistvo pravega šampiona in pomen tega, da se nikoli ne predaš," je še povedala Američanka in potolažila 25-letno Rusinjo, ki je objokana sedela na svojem sedežu.

Razkorak med Sereno in preostalimi (pre)velik
V All England Club je prišla v življenski formi, do finala izgubila le en niz, nato pa spoznala tisto, kar velik del ženskega tenisa že ve: Serena je trenutno enega ali več razredov nad drugimi.

Zvonarjova: Odlična igralka in šampionka
"Čestitam, si odlična igralka in odlična šampionka. Pokazala si veliko odločenost ves teden in danes zasluženo zmagala," je Rusinja čestitala Američanki.

Film dvoboja
Prvi niz, 6:3, Williams (36 min)
Williamsova je odločilen korak proti zmagi v prvem nizu naredila v osmi igri, ko je izkoristila tretjo priložnost za brejk in povedla s 5:3. Na svoj servis je bila preveč suverena, tako da se nasprotnica ni niti približala priložnosti za odvzem servisa. Američanka je zadela 65 % prvih servisov, Zvonarjova 69, in osvojila kar 95 % točk na svoj prvi servis. Prevladovala je v winnerjih (16:4) in seveda asih (6:3). Bila je tudi 100-odstotna pri izhodih na mrežo (4/4), Zvonarjeva le 33-odstotna (3/9).

Drugi niz, 6:2, Williams (31 min)
V drugem nizu je Serena takoj izkoristila naslednjo priložnost za odvzem servisa in povedla z 1:0. Drugič, od štirih priložnosti, je nato Rusinji servis odvzela še v peti igri drugega niza za 4:1. Pot do naslova je bila nato odprta. Izkoristila je prvo izmed treh točk za zmago na sveti travi.

Wimbledon (Ž), finale:
(4.820.000 britanskih funtov, trava)
S. WILLIAMS (ZDA/1) - ZVONARJOVA (RUS/21)
6:3, 6:2

Dvojice (M), finale:
MELZER/PETZSCHNER (AVT/NEM) -
LINDSTEDT/TECAU (ŠVE/ROM/16) 6:1, 7:5, 7:5

Dvojice (Ž), finale:
KING/ŠVEDOVA (ZDA/KAZ/5) -
VESNINA/ZVONAREVA (RUS/RUS/4) 7:6 (6), 6:2

Mešane dvojice:
MOODIE/RAYMOND (JAR/ZDA/11) -
PAES/BLACK (IND/ZIM/2)