Slovaki so upravičili vlogo favoritov. Foto: TZS
Slovaki so upravičili vlogo favoritov. Foto: TZS
Grega Žemlja
Grega Žemlja se je boril, a se mu dvoletna odsotnost s teniških igrišč pozna. Foto: EPA

Že v petek je Grega Žemlja izgubil uvodni dvoboj proti Martinu Kližanu s 5:7, 3:6 in 4:6. Žemlja, ki se vrača v teniško karavano po dvoletni odsotnosti zaradi zdravstvenih težav, pričakovano ni bil kos 34. igralcu sveta. Kližan je s tremi brejki dvoboj v svojo korist odločil po dveh urah in 9 minutah.

Žemlji nasprotniku ni uspelo odvzeti servisa. Žirovničan je napravil 34 neizsiljenih napak, medtem ko Slovak bistveno manj - 22.

V drugem petkovem dvoboju dneva je Tom Kočevar Dešman, ki je zamenjal po operaciji stopala še ne povsem pripravljenega Blaža Kavčiča, z 2:6, 4:6 in 6:7 klonil proti Norbetu Gombosu. Dvoboj je trajal uro in 41 minut.

V soboto je sledila igra dvojic, v kateri je slovaška naveza Kližan-Igor Zelenay s 6:3, 6:4 in 6:4 porazila par Žemlja-Kočevar Dešman.

Trupej bo v nedeljo dal priložnost tudi Urbaniji
"Trikrat smo izgubili servis od Žemlje, vendar smo imeli na drugi strani cel kup priložnosti za brejk. Prav v teh neizkoriščenih žogah tiči razlog poraza. Nimamo si česa očitati, saj smo naredili vse, kar je bilo v naši moči. Grega je igral solidno, za Toma pa je bila to neka nova izkušnja, saj do zdaj še ni igral na tako visokem nivoju," je povedal kapetan Blaž Trupej in priznal: "Slovaki so trenutno boljši, o tem ni dvoma. Kot sem dejal pred odhodom v Bratislavo, je vsaka točka za nas uspeh; zaenkrat je še nimamo, morda jo bosta v nedeljo osvojila 'ta mlada', ki jima bom dal priložnost."

V nedeljo sta v Bratislavi na sporedu še dva dvoboja posameznikov. Prvega bo ob 12. uri začel Kočevar Dešman, nato pa se bo predstavil še Mike Urbanija.

Septembra proti Izraelu za obstanek
Slovenijo zdaj čaka boj za obstanek v prvi evroafriški skupini Davisovega pokala. Njen naslednji tekmec septembra bo Izrael, dvoboj pa bodo morali varovanci kapetana Trupeja znova igrati v gosteh.

"Do septembra je še pol leta in v tem času se lahko zgodi marsikaj. A dejstvo je, da le kompletni in zdravi imamo možnosti za uspeh in si zaslužimo obstanek v prvi evroafriški skupini. Te težave s postavo in zdravjem, ki nas zdaj spremljajo že dve sezoni, so le eno samo mučenje," je dodal Trupej.

DAVISOV POKAL

I. EVROAFRIŠKA SKUPINA, 1. krog

Bratislava, trda podlaga, dvorana:
SLOVAŠKA - SLOVENIJA 3:0

Kližan - Žemlja 7:5, 6:3, 6:4

Gombos - Kočevar Dešman 6:2, 6:4, 7:6 (3)

Kližan/Zelenay - Žemlja/Kočevar Dešman 6:3, 6:4, 6:4

Nedelja ob 12.00:
Kližan - Kočevar Dešman
Gombos - Urbanija