Marija Šarapova sodi med najatraktivnejše igralke, kar zna finančno unovčiti. Foto: EPA
Marija Šarapova sodi med najatraktivnejše igralke, kar zna finančno unovčiti. Foto: EPA
Roger Federer
Roger Federer je za ekshibicije postavil zelo visoko ceno. Foto: EPA

Po zadnjih ocenah in izračunih le deset odstotkov od 1.800 moških in 1.400 ženskih profesionalnih teniških igralcev živi od športnih prihodkov. "Igralec, ki ni med top 20 igralci, nima nobenega drugega vira prihodka kot denar od nagradnih skladov," je jasen ukrajinski igralec Sergij Stakhovski, ki na lestvici ATP zaseda 103. mesto. Po mnenju nekaterih naj bi bil tudi to eden izmed vzrokov za odločitve nekaterih športnikov, da sodelujejo pri nameščanju izidov.

Mariji vsako leto še dodatnih 20 milijonov
V letu 2012 je prvi igralec sveta, Srb Novak Đoković, z nagradnimi skladi svoj račun obogatil za 9,7 milijona evrov, najboljša v ženski konkurenci, Belorusinja Viktorija Azarenka, je dobila šest milijonov evrov. To je le osnova, saj se ti zaslužki krepko povečajo s sponzorskimi pogodbami in zaslužki za ekshibicijske turnirje. Šarapova tako vsako leto zasluži še dodatnih 20 milijonov ameriških dolarjev.

Igralci, ki so na lestvici med 90. in 100. mestom, v povprečju zaslužijo 202.970 evrov, igralec na 150. mestu je dobil v letu 2012 75.000 evrov, 200. igralec sveta pa 20.780 evrov.

Milijon za vsak ekshibicijski nastop
Rogerju Federerju
nekateri organizatorji turnirjev le za nastop odštejejo tudi 800.000 evrov. Federer je v zadnjih letih naredil izjemo le na enem turnirju, v domačem Baslu mu je bilo za nastop dovolj 413.000 evrov. Švicar se je pred kratkim vrnil iz Južne Amerike, kjer je odigral šest ekshibicijskih dvobojev, za vsakega pa naj bi prejel milijon dolarjev, poročajo južnoameriški mediji.

Izposodila si je denar, da je lahko nadaljevala
Kljub lepim denarnim nagradam in zaslužkom pa se morajo nekateri igralci zadolžiti. Francozinja Claire Feuerstein, 135. igralka sveta, je lansko sezono zaslužila 71.317 evrov, ko je plačala vse stroške in davke, pa je na njenem računu ostalo le 200 evrov. Junija si je tako morala celo izposoditi denar, da je lahko nadaljevala igranje tenisa.