Po odhodu Roddicka je glavno ameriško orožje John Isner. Foto: Reuters
Po odhodu Roddicka je glavno ameriško orožje John Isner. Foto: Reuters
David Ferrer
David Ferrer se odlično znajde na pesku, na Roland Garrosu se je prebil vse do polfinala, ker mu je uspelo tudi prejšnji teden v New Yorku. Foto: EPA
Mike in Bob Bryan
Mike in Bob Bryan sta razred zase med dvojicami, kar sta dokazala tudi z zmago v New Yorku, kjer sta osvojila 12. grand slam v karieri. Foto: EPA
Tomaš Berdych
Tomaš Berdych se najbolje znajde na trdi podlagi. Foto: EPA

V petek se v Gijonu in Buenos Airesu začenjata polfinalna obračuna v Davisovem pokalu. V prvem polfinalu se bosta pomerili reprezentanci Španije in ZDA, v drugem pa tenisači iz Argentine in Češke.
Še nekaj mesecev nazaj ameriški teniški igralci najverjetneje ne bi imeli veliko možnosti proti na pesku nepremagljivim Špancem, toda karte so se s poškodbo Nadala popolnoma premešale. Po koncu OP-ja ZDA v New Yorku so zelo oslabljeni tudi Američani. Fish je moral zaradi težav s srcem predati dvoboj osmine finala v Flushing Meadowsu proti Rogerju Federerju, Roddick pa je končal kariero.

Američani upajo na zmago
Sloviti nekdanji ameriški tenisač Jim Courier, zdaj selektor ZDA, ki je prispeval levji delež pri zmagi ZDA nad Švico v finalu Davisovega pokala leta 1992, kljub temu, da so v zadnjih petih letih Španci kar štirikrat slavili v finalu Davisovega pokala in se je najboljši ameriški teniški igralec Roddick upokojil, meni, da ni razlogov za strah. In ostaja optimističen. "Veliko stavim na desetega najboljšega tenisača na svetu – Johna Isnerja. John je svež in zadnje čase izjemno zbran. Letos je premagal kar nekaj zelo kakovostnih igralcev. Vsekakor pa se bo moral proti Ferreru in Almagru pokazati v najboljši luči."

Špance skrbi igra njihove dvojice
V petek bosta na igrišče najprej stopila David Ferrer in Sam Querrey, za njima pa Isner in Nicolas Almagro. Zdi pa se, da španskega selektorja Alexa Corretjo bolj kot tekmi posameznikov skrbi tekma dvojic, saj bo proti španski dvojici Marcel Granollers/Feliciano Lopez igrala odlična ameriška naveza Mike in Bob Bryan.

"Američani imajo najboljšo teniško dvojico na svetu. Dvojčka Bryan je užitek gledati," je dejal španski kapetan Corretja.

Argentina lovi svoj prvi naslov
Medtem ko je v prvem finalu Španija favorit, pa je zmagovalca drugega polfinalnega para nekoliko težje napovedati. Argentinci upajo, da bodo s Juanom Martinom del Potrom in Juanom Monacom preskočili češko oviro, Čehi pa sanjajo o zmagi nad Argentino, ki so jo premagali že leta 1980 v finalu Davisovega pokala. Argentina, ki je edina od reprezentanc v polfinalu, ki še ni osvojila Davisovega pokala, upa, da bo letos njihovo leto.

Del Potro rahlo poškodovan
Ali imajo realne možnosti za preboj v finale, je odvisno tudi od zdravja njihovega najboljšega igralca – trenutno osmega na svetu – Juana Martina del Potra, ki ima težave z levim zapestjem. Prvo polfinalno partijo v petek bosta odigrala Del Potro in Radek Štepanek.

Del Potro upa na pomoč navijačev: "Radka poznam zelo dobro, velikokrat sva že igrala, večkrat me je tudi premagal. Toda računam na pomoč domačega občinstva, na njihovo navijanje." Čehi največ pričakujejo od svojega najboljšega moža Tomaša Bedrycha. V dvojicah pa upajo na zmago naveze Ivo Minar/Lukaš Rosol. Ta bo igrala proti Carlosu Berlocqu in Eduardu Schwanku.

SVETOVNA SKUPINA, polfinale

Gijon, pesek:
ŠPANIJA - ZDA
Ferrer - Querrey petek
Almagro - Isner petek
Granollers/M. Lopez - B. Bryan/M. Bryan sobota
Ferrer - Isner nedelja
Almagro - Querrey nedelja

Buenos Aires, pesek:
ARGENTINA - ČEŠKA
Del Potro - Štepanek petek
Monaco - Berdych petek
Berlocq/Schwank - Rosol/Minar sobota
Del Potro - Berdych nedelja
Monaco - Štepanek nedelja


SVETOVNA SKUPINA, za obstanek

Petek-nedelja:

KAZAHSTAN - UZBEKISTAN

NEMČIJA - AVSTRALIJA

JAPONSKA - IZRAEL

BELGIJA - ŠVEDSKA

KANADA - JUŽNA AFRIKA

BRAZILIJA - RUSIJA

ITALIJA - ČILE

NIZOZEMSKA - ŠVICA