Katarina Srebotnik bo združila moči z Andrejo Klepač. Foto: EPA
Katarina Srebotnik bo združila moči z Andrejo Klepač. Foto: EPA

Če upoštevamo zgolj uvrstitve na svetovni teniški lestvici, bi lahko bili v Braziliji celo tihi adut za slovensko kolajno. Če seštejemo le točke, ima devet držav trenutno boljšo žensko dvojico kot Slovenija. A številne izmed njih obstajajo le na papirju - v praksi bodo morda zaživele le v Riu - v nasprotju s Slovenkama, ki bosta igrali skupaj od turnirja v Dubaju sredi februarja.


Toda pravila mednarodne teniške zveze določajo, da bo Slovenija v Braziliji brez svoje najboljše igralke dvojic. Katarina Srebotnik nima pravice do nastopa, ker mora - kot vsak igralec - v olimpijskem obdobju vsaj dvakrat zaigrati za svojo reprezentanco. Če bi Velenjčanka prekinila reprezentančno upokojitev in se aprila pridružila izbrani vrsti v drugi evro-afriški skupini pokala Federacije, bi bil to njen edini nastop od Londona naprej, kar je premalo za vstopnico v Rio. V nasprotju z njo pa bi lahko Polona Hercog aprila izpolnila ta pogoj, a to še ni dovolj za pot na olimpijske igre. Hercogova bi morala potem skupaj s Klepačevo zbrati dovolj točk, da bi se uvrstili med najboljših 32 dvojic, ki imajo pravico nastopati v Riu.


Klepačeva upa, da bo v prihodnjih mesecih še popravila svojo uvrstitev. Zdaj je 23., tako visoko še ni bila, igrala pa bo z eno izmed najboljših igralk dvojic tega obdobja. Srebotnikova je zdaj sicer 16., ima pa še dovolj zagona in predvsem želje, da se vrne na mesta, ki jih je zasedala nekoč, ko je bila številka ena.

Z izbiro svojih zadnjih dveh soigralk ni imela sreče. Lani je igrala s Caroline Garcia in šele tretjič v desetih letih končala sezono zunaj najboljše deseterice. S Francozinjo, ki se je osredotočila na igro posameznic in posledično zapostavljala igro dvojic, je imela le pet skupnih treningov v vsej sezoni. Nič bolje ni bilo z novo soigralko, Madžarko Timeo Babos, s katero je v preteklih tednih trenirala le enkrat. Nič čudnega, da je iskala specialistko za igro dvojic. Našla jo je v Klepačevi, ki je imela podobne težave s soigralkami. To tudi pomeni, da bo po več kot desetih letih v karavani spet stalna vseslovenska dvojica. Nazadnje sta jo tvorili Katarina Srebotnik in Tina Križan, ki sta svoj zadnji skupni turnir odigrali leta 2004.