Rafael Nadal se je moral tokrat zelo potruditi za uspeh. Foto: Reuters
Rafael Nadal se je moral tokrat zelo potruditi za uspeh. Foto: Reuters
Roger Federer
Roger Federer se je izkazal predvsem z odličnimi servisi. Foto: Reuters

izenačenih nizih je ugnal Marina Čilića (7:5, 7:6). Drugi finalist, Roger Federer, je z 2:1 (3:6, 6:3, 6:3) v nizih premagal Juana Martina del Porta.

V Šanghaju bodo gledalci lahko spremljali četrto letošnjo klasiko med Špancem in Švicarjem.

Prvi si je finale priboril Španec, ki je Čilića v šestem medsebojnem dvoboju petič zaporedoma porazil.

Uvodni niz je trajal uro in sedem minut, od tega že uvodna igra deset minut. Lahko bi se razpletlo drugače, če bi v deseti igri Čilić izkoristil dve žogi za brejk, potem ko je povedel s 15:40. A se je Španec rešil in v naslednji igri poskrbel za prvi brejk na dvoboju. V 12. igri je nato Nadal na svoj servis povedel s 40:0 in izkoristil tretjo žogico za niz.

V drugem nizu, potem ko sta oba igralca po enkrat izgubila servis, je Nadal v deveti igri zapravil prednost 40:0, a vseeno Čiliću odvzel servis. Hrvat se ni predal, v naslednji igri je na servis Nadala izenačil na 5:5, odločala pa je podaljšana igra (7:3). Čilić je dobro začel, a trikrat zapored izgubil točko na svoj servis, kar je izkušeni Nadal znal unovčiti.

Federer poravnal račune
Federer se je v drugem polfinalu srečal z del Potrom. Argentinec, ki ima težave z zapestjem, je na koncu le stopil na teren, in srečanje je začel odlično, dobil je prvi niz s 6:3.

Federer je preostala dva niza gladko dobil, izkazal se je predvsem z odličnimi servisi. Fedex se je del Potru delno oddolžil za poraz v četrtfinalu letošnjega Odprtega prvenstva ZDA, kjer je Argentinec Federerja ugnal v štirih nizih.

Švicar si je s 17. zmago v 23. medsebojnem srečanju zagotovil sedmi letošnji finale.

Marija Šarapova se je v Tiandžinu prebila do svojega prvega finala na turnirjih WTA po petnajstmesečni dopinški kazni oziroma po maju 2015, potem ko je s 6:3 in 6:1 ugnala tretjo nosilko, Kitajko Peng Šuai. V finalu bo 30-letna Šarapova v nedeljo igrala z 19-letno Belorusinjo Arino Sabalenko, ki je zanesljivo izločila izkušeno Italijanko Saro Errani.

MEDNARODNI TURNIR ATP-SERIJE 1.000, Šanghaj
(5.924.890 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
NADAL (ŠPA/1) - ČILIĆ (HRV/4)
7:5, 7:6 (3)

FEDERER (ŠVI/2) - DEL POTRO (ARG/16)
3:6, 6:3, 6:3


MEDNARODNI TURNIR WTA, Tiandžin
(500.000 am. dolarjev, trda podlaga)

Polfinale:
ŠARAPOVA (RUS) - PENG (KIT)
6:3, 6:1
SABALENKA (BLR) - ERRANI (ITA)
6:1, 6:3