Po štirih urah in pol je Rafael Nadal zmagoslavno dvignil roki. Foto: EPA
Po štirih urah in pol je Rafael Nadal zmagoslavno dvignil roki. Foto: EPA
Rafael Nadal lahko postane prvi tenisač v zgodovini, ki bi en turnir za grand slam osvojil osemkrat. Foto: EPA
Novak Đoković
Novak Đoković zdaj v medsebojnih dvobojih z Rafaelom Nadalom zaostaja s 15:20. Foto: EPA
Rafael Nadal in Novak Đoković
Oba tenisača sta pokazala izjemno fizično vzdržljivost. Foto: EPA
David Ferrer
David Ferrer je po dveh urah opravil z ljubljencem domačega občinstva. Foto: EPA
Rafael Nadal
V eni od najbolj atraktivnih točk dvoboja je Rafael Nadal z udarcem med nogama Đokovića prisilil k napaki. Foto: EPA

Tenisača sta uprizorila izjemno teniško predstavo, kjer ni manjkalo neverjetnih udarcev in osupljivih točk. Kazalo je že, da bo Nadal, sedemkratni zmagovalec Roland Garrosa, dvoboj že prej odločil v svojo korist, saj je vodil z 2:1 v nizih, nato pa v četrtem prišel še do brejka prednosti (4:3).

Toda Đoković se je nepričakovano pobral in niz v podaljšani igri odločil v svojo korist. Sledil je odločilni peti niz, v katerem je Srb že v prvi igri prišel do brejka, toda Španec mu je vrnil v osmi (4:4). Nadal je uspešno dobival igre na svoj servis, medtem ko je Đoković v 16. klonil pod pritiskom, kar je po štirih urah in pol pomenilo zmago za Nadala.

Statistika

Nadal

Đoković

Prvi servis (%)6467
Asi

6

5

Dvojne napake32
Neizsiljene napake

44

75

Winnerji6154
Osvojene točke177158
Osv. točke na mreži15/2632/50
Priložnosti za brejk8/165/9

Nadal: Kot v Melbournu 2012, le z drugačnim razpletom
"Izjemna zmaga. Novak je borec in nekega dne bo tu zmagal. Tokrat sem bil pripravljen na boj.
Dvoboj je bil podoben tistemu iz
Melbourna leta 2012, ko je zmagal Novak. Tokrat sem bil pač močnejši jaz in zato je šport tako velik in zanimiv," je po veliki zmagi dejal Nadal.

Đoković: Igrišče je bilo presuho
"Želel sem, da bi igrišče polili z vodo. Ne zato, da bi se moj tekmec spotaknil ali kaj podobnega, ampak zato, ker menim, da je bilo presuho. Veter je precej peska spihal in po vsaki menjavi sem spraševal, kdaj bodo popravili igralno površino. Le 30 sekund traja, da se površina zmoči. Res se ni dalo igrati. Mislim, da je bilo to narobe, da niso upoštevali mojih želja. Kljub temu iskrene čestitke mojemu nasprotniku. Pokazal je pogum in vztrajal pri svoji igri in drznih udarcih, tudi ko je zaostajal za break," pa je povedal Đoković, ki mu v zbirki grand slamov manjka le še Roland Garros.

Za Đokovića usodne neizsiljene napake
Končno razmerje točk je bilo 177:158 za Španca, ki je osemkrat odvzel servis nasprotniku, medtem ko ga je sam izgubil petkrat. Đokovića so pokopale neizsiljene napake, saj jih je napravil kar 31 več kot "kralj peska" (75:44).

Odločilni brejk v sedmi igri
Španec je dobil uvodni niz s 6:4. V prvih šestih igrah sta oba zadržala svoj servis, ne da bi nasprotniku ponudila priložnost za brejk. Odločilni trenutek je bil v sedmi igri, v kateri je Nadal izkoristil svojo tretjo priložnost za odvzem servisa, nato pa brez težav zadržal servis.
Noletu štiri zaporedne igre za 1:1
V drugem nizu je prvi brejk uspel Nadalu, ki je povedel s 3:2. Đoković si je v naslednji igri priigral prve tri žoge za odvzem servisa in zadnjo izkoristil. Brejk mu je uspel tudi v naslednji igri na servis Nadala. S štirimi zaporednimi igrami je izid v nizih izenačil na 1:1.

Nadal oddal le igro
Španec je bolje začel tretji niz in z brejkom v drugi igri povedel z 2:0, nato pa na svoj servis s 3:0. Po drugem zaporednem odvzetem servisu je Nadal ušel na 4:0. Srb ni dohajal visokega ritma Nadala, ki je naslednjo igro (5:0) dobil brez izgubljene točke. Đoković je nato le prišel do prve igre (1:5), pa čeprav je imel Nadal dve žogici za niz. Je pa Španec "delo" dokončal v naslednji igri, ko je edino točko izgubil zaradi zavlačevanja. Vsaj tako je dosodil sodnik Pascal Maria.

Đoković vstal kot feniks iz pepela
V četrtem nizu sta bila tekmeca izenačena do izida 3:3, nato pa je Nadalu, ki je navdušil z nekaj izjemnimi forhendi, uspel brejk za 4:3. In ko je že kazalo, da se je tehtnica dokončno nagnila na stran Španca, je Đoković vrnil z brejkom za 4:4. Nole je nato suvereno dobil tudi igro na svoj servis za 5:4. Pri 5:5 je Nadal prišel do žogice za brejk in jo tudi izkoristil (6:5). Toda Đoković se je še enkrat rešil (6:6). Tam je z mini brejkom povedel z 2:0, nato pa s 4:1. Prvi igralec sveta je nadaljeval v tem ritmu in niz dobil s 7:3 v podaljšani igri. Niz je trajal kar 58 minut.

Đoković zapravil brejk prednosti
Đoković je v petem nizu nadaljeval, kjer je končal, saj je z brejkom v prvi igri povedel z 1:0. Nadal je nato prišel do priložnosti za brejk, a se je Srb izvlekel za 2:0. V osmi igri je Nadal na Noletov servis povedel s 30:0, nato pa pri 30:40 prišel do priložnosti za brejk. Đoković je izenačil na 40:40, a je do prednosti po dotiku Srba mreže spet prišel Nadal. Doković je ubranil priložnost za brejk, ne pa tudi naslednje, ko je njegov forhend končal v mreži za 4:4. Nadal je dobil igro na svoj servis (5:4) tako kot tudi Đoković malo pozneje (5:5). Zgodba se je ponovila tudi v naslednji "seriji" (6:6). V 16. igri je Nadal na Đokovićev servis prišel v vodstvo z 0:40 in malo pozneje izkoristil že prvo zaključno žogo.

Ferrer odpihnil Tsongo
Nadal se bo v finalu pomeril z rojakom Davidom Ferrerjem, ki je presenetljivo gladko s 6:1, 7:6 in 6:2 porazil domačina Joja-Wilfrieda Tsongaja. To je prvi finale na grand slamih za 31-letnega Ferrerja.

Statistika

Ferrer

Tsonga

Prvi servis (%)6058
Asi

3

6

Dvojne napake1
3
Neizsiljene napake

21

56

Winnerji24
31
Osvojene točke10784
Osv. točke na mreži17/227/16
Priložnosti za brejk6/172/5

Srebotnikova obstala v polfinalu
Katarina Srebotnik
pa je v polfinalu dvojic skupaj z Rusinjo Nadjo Petrovo izpadla proti prvima nosilkama Italijankama Sari Errani in Roberti Vinci s 3:6, 7:5 in 3:6.

PARIZ (M)
(7.984.000 evrov, pesek)

Polfinale:
NADAL (ŠPA/3)
- ĐOKOVIĆ (SRB/1)
6:4, 3:6, 6:1, 6:7 (3), 9:7

FERRER (ŠPA/4) - TSONGA (FRA/6)
6:1, 7:6 (3), 6:2

Dvojice (Ž), polfinale:
ERRANI/VINCI (ITA/1) -
SREBOTNIK/ PETROVA (SLO/ RUS/3)
6:3, 5:7, 6:3