Dominic Thiem bo drugič zapored igral v polfinalu Roland Garrosa. Prejšnje leto ga je v treh nizih izločil Đoković. Foto: Reuters
Dominic Thiem bo drugič zapored igral v polfinalu Roland Garrosa. Prejšnje leto ga je v treh nizih izločil Đoković. Foto: Reuters
Novak Đoković je bil pred enim letom lastnik vseh štirih lovorik turnirjev za grand slam. Od takrat je v finalu igral le enkrat (New York) in izgubil. Foto: Reuters
Rafael Nadal
Rafael Nadal je na celotnem turnirju izgubil le 22 iger. Foto: Reuters
Stan Wawrinka
Stan Wawrinka, ki je na igriščih ob Bulonjskem gozdu slavil predlani, se je brez izgubljenega niza uvrstil v polfinale. Foto: Reuters
Andy Murray
Andy Murray bo imel zelo težko nalogo v petek. Foto: Reuters
Simona Halep
Simona Halep je pred tremi leti izgubila v finalu proti Mariji Šarapovi. Romunka je zdaj v vlogi favoritinje za naslov. Foto: Reuters
Karolina Pliškova
Karolina Pliškova bi se z uvrstitvijo v finale Roland Garrosa zavihtela na prvo mesto lestvice WTA. Foto: Reuters
Mima Jaušovec upa, da bo Halepova osvojila Pariz
Đoković: Vse je bilo odločeno po prvem nizu
Thiem gladko odpravil razglašenega Đokovića
Zaključna točka dvoboja Thiem - Đoković

m.

23-letni Thiem je v prvem nizu ubranil dve zaključni žogi, nato pa slavil v podaljšani igri. Druga dva niza je dobil prepričljivo s 6:3, 6:0 in dvoboj končal po dveh urah in 17 minutah.
"Vse je bilo tako rekoč odločeno v prvem nizu. Ne igram niti približno tako kot v najboljših časih in to vedo vsi," je povedal Đoković. Na vprašanje, ali razmišlja o teniškem premoru, je odgovoril: "Verjemite mi. Razmišljam o marsičem, toda imam obveznosti. Ljubim ta šport, še vedno sem motiviran."
V prejšnjih petih medsebojnih dvobojih je Thiem proti Noletu osvojil le en niz. Nazadnje je Srb pred slabim mesecem v Rimu slavil s 6:1, 6:0. Tokrat je Avstrijec, 7. igralec sveta, pokazal povsem drug obraz. Njegovim bombam tako s forhendi kot bekhendi Đoković ni bil kos. Ko je v drugem in tretjem nizu izboljšal še servis, je nekdanja številka ena deloval nebogljeno. Thiem je na turnirjih za grand slam prvič premagal tenisača iz najboljše deseterice.

Đoković, ki je lani v Parizu popolnil turnirje za grand slam, bo na novi lestvici ATP izgubil drugo mesto. Že zdaj ga je prehitel Nadal. Če bo Stan Wawrinka igral v finalu, bo Srb zdrsnil na četrto mesto.

Statistika

Thiem

Đoković

Prvi servis (%)6164
Asi

2

2

Dvojne napake33
Neizsiljene napake

28

35

Winnerji3818
Osvojene točke10581
Priložnosti za brejk6/132/6
Točke na mreži7/97/15


Noletovi zapravljeni priložnosti

Začetek dvoboja je bil pričakovano izenačen. V uvodnih igrah sta igralca v vetrovnem vremenu po dvakrat izgubila svoj servis, nekaj izmenjav pa je napovedovalo izjemen obračun. Đoković je imel pri vodstvu 5:4 dve vezani žogici za osvojitev prvega niza, vendar se je Thiem rešil. Odločala je podaljšana igra, ki jo je s 7:5 dobil Avstrijec. Kar 9 od 12 točk v tej igri je dobil sprejemalec servisa. Đoković je po 74 minutah izgubil prvi niz na pesku proti Thiemu.

Drugi je sledil 40 minut pozneje. Thiem je odvzel servis Đokoviću takoj na začetku drugega niza in povedel s 3:0. V nadaljevanju je suvereno držal svoj začetni udarec. V težavah je bil le v sedmi igri, a je rešil edino priložnost za brejk, ki jo je imel Srb. Po manj kot dveh urah je bil izid 7:6, 6:3.

Prva kravata na grand slamu po letu 2005
Thiem je zmagoviti moment prenesel tudi v tretji niz. Dva odvzema servisa na uvodu sta pomenila, da Srba lahko reši le še čudež, ki pa ga tokrat ni bilo. Niz je celo izgubil s tako imenovano kravato (6:0), ki mu jo je nazadnje zavezal Thomaz Bellucci lani v Rimu, na grand slamih pa Gael Monfils leta 2005 v New Yorku.
Nadal v polfinale po 51 minutah
V polfinale se je prvi uvrstil Rafael Nadal. S 6:2 in 2:0 je vodil proti rojaku Pablu Carrenu Busti, nato pa je mlajši Španec po 51 minutah zaradi poškodbe trebušne mišice dvoboj predal. Nadal bo v Parizu igral v svojem desetem polfinalu, skupaj pa v 25. na največjih štirih turnirjih.
"Stan the Man" zmlel Čilića
Stan Wawrinka je na igrišču Suzanne Lenglen odpravil Marina Čilića s 6:3, 6:3 in 6:1. V prvem nizu je Hrvat izgubil servis že v drugi igri. Švicar je povedel s 3:0 in nato zanesljivo zadržal začetne udarce do konca uvodnega niza.

Čilić je v drugem nizu že zaostajal z 1:3, vendar je nato izenačil na 3:3. V ključnih trenutkih se je "Stan the Man" zbral in osvojil preostale tri igre. Odpor zmagovalca OP-ja ZDA iz leta 2014 je bil strt. V tretjem nizu je zmogel le še igro. Obračun je trajal le uro in 40 minut.
"Zelo dobro sem odigral, to je bil najboljši obračun na letošnjem Roland Garrosu. Že pred začetkom sem se zavedal, da Čiliću moj slog igre ne ustreza, saj sem ga že velikokrat premagal," je bil zadovoljen Wawrinka.
Murray v polfinalu znova proti Wawrinki
Andy Murray
je v zadnjem četrtfinalu na osrednjem igrišču premagal Keija Nišikorija z 2:6, 6:1, 7:6 in 6:1. Odločilna je bila podaljšana igra v tretjem nizu, ki jo je prvi igralec sveta dobil kar s 7:0. Japonec je nato popolnoma popustil, v četrtem nizu je kar trikrat izgubil začetni udarec.

Statistika

Murray

Nišikori

Prvi servis (%)6256
Asi

3

1

Dvojne napake62
Neizsiljene napake

26

45

Winnerji3133
Osvojene točke10991
Priložnosti za brejk7/125/9
Točke na mreži16/2121/29

Škot se bo v petek v polfinalu pomeril z Wawrinko. To je ponovitev lanskega polfinala, ki ga je dobil Murray s 6:4, 6:2, 4:6 in 6:2.
"Stan je na letošnjem turnirju odigral fantastično, saj ni izgubil še nobenega niza. Lani sem ga premagal, ko sem odigral svoj najboljši obračun na peščeni podlagi. Dolga leta sem imel težave na pesku, v zadnjih nekaj letih pa sem ujel pravi ritem tudi v Parizu," je pojasnil Murray.

Halepova rešila zaključno žogo
Tretja nosilka Simona Halep je v četrtfinalu rešila zaključno žogico v podaljšani igri drugega niza in nato premagala Elino Svitolino s 3:6, 7:6 in 6:0. Ukrajinka je blestela z osnovne črte, povedla je s 6:3 in 5:1.
Romunka se je nato prebudila, nanizala je pet iger zapored in imela v 12. igri štiri zaključne žoge. Svitolina se je rešila in odločala je podaljšana igra. Ukrajinka je imela pri vodstvu s 6:5 zaključno žogo za polfinale, a je Halepova dobila obe točki na svoj servis, nato pa je zadela vrh mreže, žoga pa se je odbila na stran Ukrajinke. Razočarana Svitolina je v odločilnem nizu naredila številne neizsiljene napake, bila je na robu solz in do konca ni osvojila niti igre več.

Že prej si je polfinale priigrala tudi druga nosilka Karolina Pliškova. Čehinja je s 7:6 in 6:4 ugnala Francozinjo Caroline Garcia. Pliškova se bo v drugem četrtkovem polfinalu srečala s Halepovo. V prvem polfinalu bosta v četrtek ob 15.00 igrali Timea Bacsinszky in Jelena Ostapenko.

Moški, četrtfinale, tabela:
MURRAY (VB/1) - NIŠIKORI (JAP/8)
2:6, 6:1, 7:6 (0), 6:1

WAWRINKA (ŠVI/3) - ČILIĆ (HRV/7)
6:3, 6:3, 6:1

NADAL (ŠPA/4) - CARRENO BUSTA (ŠPA/20)
6:2, 2:0, b.b.

THIEM (AVT/6) - ĐOKOVIĆ (SRB/2)
7:6 (5), 6:3, 6:0


Ženske, četrtfinale, tabela:
OSTAPENKO (LAT) - WOZNIACKI (DAN/11)
4:6, 6:2, 6:2

BACSINSZKY (ŠVI/30) - MLADENOVIC (FRA/13)
6:4, 6:4

HALEP (ROM/3) - SVITOLINA (UKR/5)
3:6, 7:6 (6), 6:0

KA. PLIŠKOVA (ČEŠ/2) - GARCIA (FRA/28)
7:6 (3), 6:4

Mima Jaušovec upa, da bo Halepova osvojila Pariz
Đoković: Vse je bilo odločeno po prvem nizu
Thiem gladko odpravil razglašenega Đokovića
Zaključna točka dvoboja Thiem - Đoković